Výmena šatníka je na spadnutie a čo zubná kefka?!
Autor(ka) : Petra Selecká
Dátum a čas : 31.5.2008 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Celú zimu sa tešíme, až sa opäť objavia prvé teplejšie slnečné lúče a s radosťou vymeníme celý zimný šatník za jarný. Rovnako by sme to mali spraviť aj s našou zubnou kefkou, ktorá tiež nie je nezničiteľná. Odstraňovanie zubného povlaku nezávisí len od správneho výberu kefky a techniky čistenia zubov. Rovnako dôležitá je aj pravidelná výmena zubnej kefky za novú. Kefku by sme mali meniť aspoň štyrikrát do roka!

Celú zimu sa tešíme, až sa opäť objavia prvé teplejšie slnečné lúče a s radosťou vymeníme celý zimný šatník za jarný. Rovnako by sme to mali spraviť aj s našou zubnou kefkou, ktorá tiež nie je nezničiteľná. Odstraňovanie zubného povlaku nezávisí len od správneho výberu kefky a techniky čistenia zubov. Rovnako dôležitá je aj pravidelná výmena zubnej kefky za novú. Kefku by sme mali meniť aspoň štyrikrát do roka!

 

 

„Opotrebovaná zubná kefka stráca rýchlo svoju účinnosť a v niektorých prípadoch môže spôsobiť viac škody ako úžitku,“ hovorí členka Asociácie dentálnych hygieničiek Jana Turanská, DiS. V  roku 2006 bolo prostredníctvom maloobchodných reťazcov v Českej republike  predaných celkovo 15 015 000 kusov zubných kefiek. V porovnaní s rokom 2005 s celkovým predajom 12 907 000 kusov došlo k medziročnému nárastu  o viac ako 16 %.

Zdroj: MML-TGI ČR 2007, (08.01.2007 - 24.06.2007)

Podľa výskumov spoločnosti Median, s. r. o. si takmer 65 % obyvateľov mení zubnú kefku nedostatočne - len tri razy do roka a menej. Necelých 35 % ľudí si mení zubnú kefku tak, ako by malo.  Hoci sa na Slovensku zatiaľ takýto prieskum nerobil, možno vzhľadom na podobnosť našich trhov, predpokladať porovnateľné výsledky.

 

 
A kedy  je ten najvyšší čas?

Pravý čas na výmenu opotrebovanej kefky poznáme podľa toho, že štetinky na hlave kefky vybočujú o 1 až 2 milimetre a sú rozstrapatené. S takouto kefkou je už ťažké vyčistiť si zuby tak, ako s novou. Poškodené vlákna sa pohybujú nekoordinovane a nekopírujú pohyb celej kefky. Takto dochádza k poškodeniu ďasien a zubnej skloviny. Navyše sa v kefke používanej dlhšie ako tri mesiace vyskytuje zvýšené množstvo baktérií, ktoré môžu negatívne ovplyvniť naše zdravie. Množiace sa baktérie produkujú v ústach kyseliny, ktoré postupne narúšajú zubné tkanivo a nakoniec vedú k vzniku zubného kazu.

Najjednoduchším spôsobom, ako si zapamätať včasnú výmenu starej kefky za novú, je zmena ročných období.

 

 

Ďalšie tipy, ako si zapamätať výmenu kefky:

 

S každou zmenou ročného obdobia, pretože sa pravidelne opakuje približne po troch mesiacoch (21. marec, 21. jún, 23. september a 21. december).

Dávate prednosť častejšej výmene? Vyberte si prvý deň v každom nepárnom mesiaci.

Zapíšte si pripomienku do diára alebo mobilného telefónu na obdobie presne po 2 alebo 3 mesiacoch.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.