Traja mušketieri zdravia |
||
Autor(ka) : Jana Osuská Dátum a čas : 4.7.2008 00:00 Kategória : Zdravie WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Vraví sa, že v horúcich letných dňoch nič neosvieži lepšie ako studený čaj. Ak je navyše aj zdravý a chutný, ťažko budete hľadať lepšiu alternatívu pre dodržiavanie pitného režimu. Najmä v dňoch, keď ortuť v teplomery stúpa hore, je dôležité prijímať dostatok tekutín, aby obličky mali možnosť bez rizika poškodenia vylučovať uvoľnené toxické látky. Pri bežnej teplote sa z tela človeka vylučuje okolo 2 300 mililitrov vody za deň, no v horúcom počasí sa strata zvyšuje asi na 3 300 mililitrov. | ||
Vraví sa, že v horúcich letných dňoch nič neosvieži lepšie ako studený čaj. Ak je navyše aj zdravý a chutný, ťažko budete hľadať lepšiu alternatívu pre dodržiavanie pitného režimu. Najmä v dňoch, keď ortuť v teplomery stúpa hore, je dôležité prijímať dostatok tekutín, aby obličky mali možnosť bez rizika poškodenia vylučovať uvoľnené toxické látky. Pri bežnej teplote sa z tela človeka vylučuje okolo 2 300 mililitrov vody za deň, no v horúcom počasí sa strata zvyšuje asi na 3 300 mililitrov. Spoločnosť Coca-Cola práve uviedla na trh trojicu ľadových čajov novej generácie Nestea Vitao, ktoré obsahujú výťažky z bieleho, červeného a zeleného čaju a sú vyrobené bez konzervačných látok a farbív. Spoločnosť sa nechala inšpirovať tým, že ľudia na celom svete vnímajú čaj ako osviežujúci nápoj s blahodarným vplyvom na zdravie. Antioxidanty v čajoch hrajú dôležitú úlohu v prevencii väčšiny civilizačných chorôb. Chránia srdce, cievy a mozog. Sú zdrojom prírodného fluoridu, ktorý posilňuje zuby a bráni tvoreniu zubného kazu. Kofeín v čajoch má jemnejší a zároveň trvalejší účinok ako kofeín v káve, bez nadbytočného stimulujúceho vplyvu. Zelený, biely a červený
Tretím nápojom novej generácie je prirodzene upokojujúci Nestea Vitao červený čaj s hruškami. Čaj z červeného kríka nazývaného Rooibos je národným nápojom mnohých afrických štátov. Extrakt potrebný na jeho výrobu sa dováža len z vybraných plantáží v pohorí Ceder Mountains v Južnej Afrike. Tento druh čaju, ktorý patrí medzi bylinkové čaje, je ľahký, jemný, neobsahuje kofeín a pôsobí upokojujúco na vyčerpaný organizmus. Lovci voľných radikálov Veľa ľudí sa stretlo s výrazom antioxidanty v súvislosti s vitamínmi a fytochemikáliami, ktoré obsahuje ovocie a zelenina. Málokto však vie, že k zdravotným účinkom čaju neprispievajú len vitamíny, ale predovšetkým polyfenoly. Hlavnými látkami sú pritom flavonoidy a tamíny, medzi ktorými dominujú spomínané katechíny, schopné neutralizovať voľné radikály. To sú mimoriadne agresívne zlúčeniny kyslíka vznikajúce pri normálnom bunkovom metabolizme, ich negatívne účinky sa však v súčasnosti stupňujú vplyvom vonkajších faktorov, ako je UV žiarenie, znečistené životné prostredie alebo nezdravý životný štýl. To vedie k nerovnováhe medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi v ľudskom tele. Vedci potvrdili, že nadmerná oxidačná záťaž môže viesť až k poškodeniu genetického kódu, buniek a tkanív. Táto nerovnováha prispieva aj k vzniku civilizačných chorôb, predčasnému starnutiu a oslabovaniu imunitného systému. Zvýšená oxidácia sa javí tiež ako hlavná príčina srdcovocievnych ochorení. Mnohé vedecké štúdie potvrdili, že polyfenoly v čajoch sú veľmi účinný prostriedok na ochranu pred oxidáciou. Je štatisticky preukázané, že u ľudí, ktorí pijú veľa zeleného čaju, je nižšie riziko prepuknutia srdcovocievnych ochorení. Citlivý životobudič
©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |