Keď príde na „lámanie chleba“
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 14.8.2008 00:00
Kategória : Tipy, triky
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Chlieb je potravinou, ktorá je jednou z najstarších pripravovaných jedál vôbec. Jeho história sa datuje už od čias Neolitu, keď mal pravdepodobne podobu uvarenej cereálnej pasty. Postupne sa jeho zloženie, príprava, a tým i textúra, zdokonaľovali. Dnes sa vyrába z vody a rôznych druhov múky (ražná, pšeničná, kukuričná, ovsená, ryžová, celozrnná, atď.) a je od pradávna symbolom prežitia, má kultúrny i politický význam a viažu sa k nemu rôzne príslovia, tradície, zvyky a náboženské rituály.

Chlieb je potravinou, ktorá je jednou z najstarších pripravovaných jedál vôbec. Jeho história sa datuje už od čias Neolitu, keď mal pravdepodobne podobu uvarenej cereálnej pasty. Postupne sa jeho zloženie, príprava, a tým i textúra, zdokonaľovali.  Dnes sa vyrába z vody a  rôznych druhov múky (ražná, pšeničná, kukuričná, ovsená, ryžová, celozrnná, atď.)  a je od pradávna symbolom prežitia, má kultúrny i politický význam a viažu sa k nemu rôzne príslovia, tradície, zvyky a náboženské rituály.


Druhy chleba
Chlieb je mnohotvárnou potravinou, ktorá má rôzne podoby, tvary, chute i názvy, napriek tomu, že vždy ide „len“ o chlieb. Napríklad vo Francúzsku sú národnou pýchou bagety (podlhovastý biely chlieb ), pre Fínsko a Rusko je typický plochý, veľmi tmavý chlieb okrúhleho tvaru, v Indii je obľúbený ploský naan, v Mexiku sú to kukuričné placky - tortilly, v Dánsku vám ponúknu rôzne druhy celozrnného chleba a sladkého pečiva. Jednoducho, čo kultúra, to iný chlieb.

Využitie chleba
Najčastejšie ho konzumujeme ako prílohu k iným jedlám, ale aj samostatne. Či už  s maslom, obložený alebo plnený všelijakými dobrotami, a najmä čerstvý chlieb je obľúbenou pochúťkou. V Mexiku sa rôzne hotové jedlá „balia“ do tortíll, v Taliansku je  populárne teplé, chrumkavé a rôznymi delikatesami plnené panini, čo v preklade znamená „ malý chlieb“.

Panini na Slovensku


U nás bohatú ponuku panini nájdete napríklad v sieti coffee-housov Coffee&Co. Panini vám ponúknu vždy čerstvo upečené, so šunkovým, prosciutto-rukolovým alebo mozzarelovým základom, ako aj panini na toskánsky  spôsob so sušenými paradajkami a olivovým olejom. Ponuka sa najnovšie rozrástla o panini s údeným lososom, s dvoma druhmi syra a taktiež „talianske kuracie“.


 Ak ste teda dostali chuť na rýchly a chutný snack, na niečo teplé, čo zasýti žalúdok a poteší vaše chuťové poháriky, príďte si do Coffee&Co pre kúsok Talianska. Ak sa nenecháte zlákať príjemným prostredím kaviarne, panini vám radi zabalia so sebou, rovnako ako všetky ostatné produkty z lákavej ponuky Coffee&Co.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.