VZŤAH MUŽA A ŽENY PO NARODENÍ DIEŤAŤA
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 27.8.2008 00:00
Kategória : Rodina
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Narodenie dieťaťa je v našej spoločnosti považované za jeden z najdôležitejších momentov, ktoré napĺňajú partnerský vzťah. Samotnými partnermi je vnímané ako naplnenie vzájomného spolunažívania. platí aj napriek významným zmenám, ktorými prešli vzájomné vzťahy muža a ženy v dvadsiatom storočí. Práve tento spoločenský vývoj, a iné ďalšie okolnosti, ako napríklad povinnosti týkajúce sa starostlivosti o bábätko, môžu doposiaľ harmonický vzťah negatívne ovplyvniť.

Narodenie dieťaťa je v našej spoločnosti považované za jeden z najdôležitejších momentov, ktoré napĺňajú partnerský vzťah. Samotnými partnermi je vnímané ako naplnenie vzájomného spolunažívania.  platí aj napriek významným zmenám, ktorými prešli vzájomné vzťahy muža a ženy v dvadsiatom storočí. Práve tento spoločenský vývoj, a iné ďalšie okolnosti, ako napríklad povinnosti týkajúce sa starostlivosti o bábätko, môžu doposiaľ harmonický vzťah negatívne ovplyvniť.

Narodenie dieťaťa je pre ženu a muža radostnou udalosťou. Príchod bábätka im prináša veľkú životnú zmenu, ktorá môže negatívne ovplyvniť spokojnosť oboch partnerov. Môžeme tvrdiť, že obdobie po narodení dieťaťa je jedným z najnáročnejších v živote partnerov. Pokiaľ je dieťa plánované, správa o tehotenstve býva prijímaná s nadšením, ale tento pocit môže rýchlo pominúť. Náročné obdobie a skúška partnerského vzťahu nezačína narodením dieťaťa, ale už jeho počatím –  tehotenstvo býva často sprevádzané hormonálnymi výkyvmi, ktoré ženám spôsobujú celý rad zmien nálady. Aj napriek tomu, že dieťa ešte nie je na svete, žena jeho prítomnosť intenzívne vníma, zažíva pocity, ktoré jej partner prežívať nedokáže. Existujú, samozrejme páry, ktoré tehotenstvo prežívajú v pokoji a na začiatku nepociťujú žiadne zmeny.

Po narodení dieťaťa sa zásadným spôsobom mení život každého z nastávajúcich rodičov. Musia sa vyrovnať so zmenou svojich úloh vo vzťahu aj v spoločnosti. V minulosti bola úloha muža a ženy jasne vymedzená – muž finančne zabezpečoval rodinu, žena sa starala o domácnosť a deti. V súčasnosti sa ženy realizujú vo svojej práci a odchod na materskú dovolenku pre ne môže byť psychicky náročný. Náročnejšie môže byť aj prijatie novej úlohy vo vzťahu - žena je zrazu v prvom rade matkou, muž otcom a bábätko má svoje potreby, ktorým je potreba sa prispôsobiť. Nie je možné odsunúť ho na neskorší čas. To vyvíja tlak na oboch rodičov a zároveň môže spôsobovať rozpory medzi partnermi.

„Žena, ktorá vo väčšine prípadov ostáva doma s dieťaťom, ľahko získa pocit, že sa jej život točí len okolo bábätka a domácnosti, je odtrhnutá od spoločenského života a stráca pocit sebarealizácie. Naopak, muž, ktorý celý deň trávi v práci a večer sa vracia k manželke venujúcej sa predovšetkým bábätku, si môže začať myslieť, že bol odsunutý na vedľajšiu koľaj. Pokiaľ mu navyše žena neposkytne dostatok priestoru, ktorý by mohol stráviť sám s bábätkom, je pre muža ťažké nadviazať s dieťaťom hlboký vzťah alebo vzniká riziko, že muž začne na dieťa žiarliť,“ hovorí odborník na medziľudské vzťahy, psychológ Karel Humhal. Pochopenie tak môžu partneri začať hľadať inde – žena sa až príliš upne na dieťa, muž sa rozhodne všetok čas tráviť v práci alebo s kamarátmi. V horšom prípade partnerské problémy rieši mimomanželským vzťahom. Obidvaja sa tak stále viac odcudzujú jeden druhému. Ako je teda možné zabrániť kríze vo vzťahu v období, kedy by pár mal prežívať najšťastnejšie obdobie?


Aby partneri zvládli všetko bez konfliktov, je dobré vyjasniť si svoje plány a stanoviť pravidlá, ktoré sa budú po narodení dieťaťa v rodine dodržiavať. Dôležité je hovoriť o všetkom v pokoji a realisticky, najlepšie pred narodením bábätka. Ujasniť si, akým spôsobom sa budete deliť o starostlivosť o dieťa a domácnosť.

RADY BUDÚCIM OTCOM

- Ponúknite partnerke pomoc – aj napriek tomu, že partnerka trávi celý deň s dieťaťom, neznamená to, že nie je unavená. Vezmite si na starosť niektoré úlohy (večerné kúpanie dieťaťa, prípravu večere, upratovanie v domácnosti) a doprajte svojej žene odpočinok. 
- Vstávajte so ženou k nočnému dojčeniu – psychicky ju tak podporíte a získate aj spoločne strávený čas. Únavy sa nebojte, telo si za niekoľko dní na nočné vstávanie zvykne. 
- Dbajte na príťažlivosť – starajte sa o seba. Vaša partnerka určite ocení, keď budete v jej prítomnosti upravený. Veľa mužov sa napríklad cez víkend, keď nemusia chodiť do práce, neholí. Pritom dnes už existuje celý rad kvalitných prípravkov na komfortné každodenné oholenie. Napríklad značka Wilkinson teraz ponúka inovovaný holiaci strojček Quattro Titanium. Oholením pomocou Quattro Titanium dosiahnete tak hladké oholenie tváre, že budete môcť smelo konkurovať aj tej najjemnejšej detskej pokožke. Partnerka potom určite odmení vašu hladkú tvár pohladením či bozkom. Zároveň, pokiaľ máte pocit, že sa o seba partnerka menej stará, citlivo ju na to upozornite a ponúknite jej, že sa o dieťa postaráte, zatiaľ čo ona bude v kaderníctve, na kozmetike alebo vo fitness centre. 
- Nezabúdajte na vzájomnú náklonnosť – nežnosti a komplimenty by nemali z partnerského života zmiznúť. Tiež preto, že je dôležité, aby dieťa vnímalo lásku medzi svojimi rodičmi. 
- Nemeňte zásadným spôsobom svoje zvyky – raňajkujete spoločne? Doprajte si večerné rozhovory pri poháriku vína alebo šálku čaju. Snažte sa aj naďalej zachovať si zvyky, ktoré vás zbližujú. 
- Doprajte si spoločne strávené chvíle – nebojte sa dať dieťatko na krátky čas prarodičom, priateľom alebo kvalifikovanej opatrovateľke. Je dobré byť nejaký čas bez prítomnosti dieťaťa. Uvoľnite sa, odpočiniete si a zároveň podporíte dieťa v samostatnosti a predídete tak jeho prílišnej fixácií na rodičov.  
- Dohovorte sa na výchovných postupoch - akokoľvek sa to môže zdať predčasné, výchova dieťaťa začína bezprostredne po narodení a býva častou  príčinou partnerských sporov.   



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.