Štedrák- tradičný štedrovečerný koláč
Autor(ka) : VS
Dátum a čas : 15.12.2008 00:00
Kategória : Recepty
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

V niektorých rodinách tento koláč na štedrovečernom stole nemôže jednoducho chýbať. Dôvodom je tradícia, ale určite aj jeho vynikajúca chuť. Ak ste o ňom ešte nepočuli a ani ho neochutnali, je to skvelý tip na doplnenie tohtoročného menu. Jeho príprava nie je veľmi náročná a chuť a vôňa pri pečení je naozaj vianočná.

V niektorých rodinách tento koláč na štedrovečernom stole nemôže jednoducho chýbať. Dôvodom je tradícia, ale určite aj jeho vynikajúca chuť. Ak ste o ňom ešte nepočuli a ani ho neochutnali, je to skvelý tip na doplnenie tohtoročného menu. Jeho príprava nie je veľmi náročná a chuť a vôňa pri pečení je naozaj vianočná.

Tradícia jeho prípravy sa viaže k vianočnému obradovému chlebu, ktorý na stole nesmel chýbať. Pozostáva z niekoľkých vrstiev kysnutého cesta, medzi ktorými sa strieda maková, tvarohová, orechová a lekvárová plnka. Aj keď vrstvy plniek sú pomerne tenké, celkovo je koláč dosť vysoký a pôsobí naozaj štedro. Rozmanitosťou plnky má podľa tradícií vyjadrovať želanie zabezpečiť hojnosť, plodnosť a tým aj dobrú úrodu v nastávajúcom roku. Na zvýšenie účinku sa pri jeho príprave v minulosti používali rôzne magické praktiky. V minulosti sa koláče pripravovali predovšetkým v okrúhlom tvare a symbolizovali slnko a jeho životodarnú energiu. My však prinášame verziu, na ktorú môžete použiť klasický plech na pečenie. Keďže koláč je z kysnutého cesta, je najvhodnejšie ho pripraviť na štedrý deň, maximálne o deň skôr, aby si uchoval svoju čerstvú konzistenciu. 

Prísady:

Cesto: 500 g hrubej múky, 3 dl mlieka, 20 g droždie, 120 g masla, 100 g práškového cukru, 3 žĺtky, postrúhaná citrónová kôra, štipka soli, 1 žĺtok na potieranie, olej na pomastenie plechu.
Plnka I : 200 g slivkového lekváru, postrúhaná citrónová kôra.
Plnka II : 180 g mletých orechov, 30 g strúhanky, 80 g práškového cukru, 1 a 1/2 dl mlieka, 1 balíček vanilkový cukor, postrúhaná citrónová kôra.
Plnka III : 200 g mletého maku, 120 g cukru, 10 g masla, 1  a 1/2 dcl mlieka, 1 balíček vanilkový cukor, postrúhaná citrónová kôra.
Plnka IV: 300 g prepasírovaného tvarohu, 80 g prášk. cukru, 80 g masla, 20 g hrozienok, 2 žĺtky, sneh z 2 bielkov, l balíček vanilkového cukru, postrúhaná citrónová kôra.

Cesto vypracujeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom ho rozdelíme na 5 rovnakých častí. Štyri z nich postupne rozvaľkáme na tenké pláty. Prvý plát uložíme na pomastený plech. Povrch natrieme plnkou č. I, dáme druhý plát, ktorý natrieme plnkou č. II. Dáme ďalší plát a plnku č. III. Priložíme ďalší plát a potrieme plnkou č. IV. Z cesta ktoré nám zostalo, pripravíme tenké valčeky a z nich urobíme na povrchu koláča mriežku. Potrieme ju žĺtkom. Koláč pečieme v predhriatej rúre.


 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.