Zoštíhlite svoj šalát |
||
Autor(ka) : VS Dátum a čas : 30.3.2009 00:00 Kategória : Výživa WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Ak ste sa rozhodli racionálne stravovať a prípadne aj schudnúť a dávate prednosť šalátom, ktoré si kúpite vo fastfoode alebo predpripravené kdekoľvek inde, ich zloženie vás môže poriadne prekvapiť. Množstvo tukov, cukrov a konzervačných látok. | ||
Ak ste sa rozhodli racionálne stravovať a prípadne aj schudnúť a dávate prednosť šalátom, ktoré si kúpite vo fastfoode alebo predpripravené kdekoľvek inde, ich zloženie vás môže poriadne prekvapiť. Množstvo tukov, cukrov a konzervačných látok. Skúste si šalát pripravovať doma, nie je to až tak časovo náročné, postačí vám 15 -20 minút. Zeleninu si môžete vybrať podľa vašej chuti a pripraviť zálievku je možné na veľa rôznych spôsobov. Nemusíte jesť šalát bez zálievky, ak sa bojíte tukov, naopak, veľa prospešných látok telo príjme lepšie v sprievode kvalitných tukov. Na to však stačí len naozaj malé množstvo. Rájta- osviežujúca indická jogurtová omáčka Používa sa tradične k väčšine indických pokrmov. Konzistenciou je jemná a zároveň výrazná. Vhodná ku všetkým druhom šalátu, najmä k listovej zelenine, paradajkám a olivám. Potrebujeme 1 šalátovú uhorku, lyžičku soli, kmín, 120 ml jogurtu, jeden strúčik prelisovaného cesnaku, trochu čerstvej mäty (nie je podmienkou). Uhorku nastrúhame na hrubo, posypeme soľou a necháme odpočívať. Vyžmýkame z nej tekutinu. Jogurt, cesnak, mätu a kmín zamiešame v miske a dáme vychladiť. Sladkokyslá zálievka Potrebujeme pol pohára čerstvej pomarančovej šťavy. 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžicu sójovej omáčky, 1 lyžicu dijonskej horčice, 1 lyžicu medu. Všetky suroviny vymiešajte a nechajte vychladiť. Syrové zálievky Nemusíte sa obávať ani zálievky z kvalitných syrov, obsahujú síce tuky, ale dodajú telu potrebné bielkoviny a vápnik. K zeleninovým šalátom sú výborní spoločníci. Ak si vyberiete výraznú chuť syra, nechajte ho vyniknúť pri chuťovo jemných druhoch zeleniny. 100 gramov syra ( plesňový, kozí, prípadne iné mäkšie druhy syra) 1 lyžička olivového oleja, 1 lyžica octu rozmiešame na hladkú hmotu a po vychladení podávame. ©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |