Čo tak dať si šalát? |
||
Autor(ka) : Zuzana Dátum a čas : 29.5.2009 00:00 Kategória : Výživa WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Vari každý vie, že ovocie a zelenina obsahuje veľké množstvo látok, ktoré sú veľmi prospešné pre zdravie. Ako nám ovocie a zelenina vlastne prospieva? | ||
Čo tak dať si šalát?
Vari každý vie, že ovocie a zelenina obsahuje veľké množstvo látok, ktoré sú veľmi prospešné pre zdravie. Ako nám ovocie a zelenina vlastne prospieva? Vďaka vitamínom posilňuje obranyschopnosť organizmu, vďaka rastlinným sterolom znižuje hladinu cholesterolu v krvi, vďaka draslíku zlepšuje pomer sodíka a draslíka v tele (a tým chráni srdce), vďaka vláknine podporuje funkciu zažívacieho traktu. Dostatočnou konzumáciou ovocia a zeleniny tak môžeme znížiť riziko infarktu myokardu či mozgovej mŕtvice Ešte viac vitamínov…
Ovocie a zelenina je bohatým zdrojom vitamínov, plniacich v našom organizme množstvo dôležitých ochranných funkcií. Jednou z najvýznamnejších je neutralizácia negatívneho vplyvu voľných radikálov, ktoré vznikajú pri oxidatívnych procesoch počas látkovej výmeny. Vitamíny teda naše telo určite potrebuje, najlepšie priamo z čerstvého ovocia a zeleniny. Množstvo vitamínov prijatých z ovocia a zeleniny pritom môžeme výrazne ovplyvniť úpravou. Pokiaľ nechceme zničiť vitamín C a mimoriadne citlivú kyselinu listovú, musíme krájanie šalátov nahradiť trhaním a ich prípravu vopred nahradiť prípravou tesne pred konzumáciou. Vitamín C a kyselina listová sa ničia tiež pri tepelnom spracovávaní, ktoré by malo byť šetrné a krátkodobé, najlepšie na pare. Vitamíny A, E a K sú zas rozpustné iba v tukoch a preto ich naše telo lepšie využije, keď si zeleninový šalát dochutíme kvalitným rastlinným olejom, majolenkou alebo tatárskou omáčkou Hellmann´s, hlavnou zložkou, ktorých je práve zdraviu prospešný rastlinný olej (prevažne repkový). Zeleninový prieskum
Výsledky dotazníkového prieskumu, ktorý realizovala značka Hellmann´s v apríli tohto roka Za jednoznačne zdraviu najprospešnejší považujú respondenti olej olivový (85 percent), potom slnečnicový (7 percent) a repkový (4 percentá). Podľa posledných vedeckých poznatkov je však zloženie repkového oleja dokonca ešte lepšie ako zloženie oleja olivového. Repkový olej obsahuje veľmi málo nasýtených mastných kyselín (zhruba Takmer všetci respondenti súhlasili s tým, že kvalitná majonéza môže byť súčasťou zdravého stravovania – pokiaľ sa konzumuje v primeranom množstve (jedna porcia, t.j. jedna polievková lyžica majonézy alebo tatárskej omáčky denne). Na dochutenie zeleniny alebo zeleninového šalátu ju však obvykle nepoužívajú, napriek tomu, že vďaka repkovému oleju pomáha telu vstrebávať vitamíny A, E a K nachádzajúce sa v zelenine a rozpustné iba Päť porcií ovocia a zeleniny denne!
Zdravý dospelý človek by mal denne zjesť aspoň päť porcií ovocia a zeleniny. Jednou porciou sa pritom rozumie jedna čajová šálka s obsahom 80 až Zeleninu ani ovocie nechcú jesť hlavne deti. Príčinou býva nepríjemná chuť a zlý príklad rodičov. Chuť jedla vníma malé dieťa oveľa intenzívnejšie ako dospelý človek – sladká je ©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |