Čo je Kinderiáda?
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 16.12.2009 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Kinderiáda sú atletické preteky pre deti druhých až piatych tried základných škôl na Slovensku. Podporuje vzťah detí k športu a na Kinderiáde sa deti môžu zoznámiť s atletikou a atmosférou skutočných pretekov zábavnou formou a priblížiť sa tomuto nádhernému športu. Usporiadateľom je Spoločnosť Ferrero Česká, ktorá venuje víťazným školám spolu 4 980 EUR na renováciu školských ihrísk, odborným garantom je Slovenský atletický zväz.

Kinderiáda sú atletické preteky pre deti druhých až piatych tried základných škôl na Slovensku. Podporuje vzťah detí k športu a na Kinderiáde sa deti môžu zoznámiť s  atletikou a atmosférou skutočných pretekov zábavnou formou a priblížiť sa tomuto nádhernému športu. Usporiadateľom je Spoločnosť Ferrero Česká, ktorá venuje víťazným školám spolu         4 980 EUR na renováciu školských ihrísk, odborným garantom je Slovenský atletický zväz. 

 

Kinderiáda  má na Slovensku už svoj 4. ročník. Za tri doterajšie ročníky sa na Kinderiáde zúčastnilo viac ako  4 000 detí z 508 škôl. Medzi najúspešnejšie školy patrí ZŠ Záhorácka z Malaciek, ktorá zvíťazila už dvakrát.

 

 

Finále

Finále, v ktorom súťažia prvé tri víťazné družstvá z každého regionálneho kola, sa uskutoční v priebehu 8. júna 2010 v Bratislave. Na víťazov čaká finančná odmena od spoločnosti Ferrero Česká v celkovej hodnote 4 980 EUR.  Čiastka sa rozdelí medzi tri víťazné školy nasledovne: 1. miesto – 2490 EUR, 2. miesto – 1660 EUR a 3. miesto – 830 EUR.

 

 

Kto sa skrýva za Kinderiádou

 

Elena Kaliská, dvojnásobná olympijská víťazka vo vodnom slalome, prevzala patronát nad  Kinderiádou už po druhýkrát..

 

„Kinderiáda je skvelé podujatie. Myslím si, že deti môžu aj vďaka Kinderiáde lepšie spoznať ako „chutí“ šport a obľúbiť si ho. Mne dal šport veľmi veľa, zažila som  neopakovateľne krásne chvíle, spoznala množstvo zaujímavých ľudí. Naučila som sa bojovať a nepoddávať sa, aj keď sa nedarí,  čo je dôležité aj v každodennom živote,“  povedala Elena Kaliská.

 

Elena Kaliská  sa narodila 19.1. 1972 vo Zvolene. Športovú kariéru začala už ako sedemročná. Od roku 1993 je členkou slovenského národného tímu a je najúspešnejšou kajakárkou v histórii Slovenska. Vo svojej športovej kariére dosiahla vynikajúce úspechy, z ktorých uvádzame len tie najvýznamnejšie:

      1996 Olympijské hry Atlanta – 19. miesto, K1

      2000  Olympijské hry Sydney – 4. miesto, K1

      2004  Olympijské hry Atény  – 1. miesto, K1

      2008  Olympijské hry Peking – 1. miesto, K1

      2005 Majstrovstvá sveta Penrith   - 1. miesto K1

      Viacnásobná majsterka Európy

      Víťazka Svetového pohára 2005

 

Elena Kaliská patrí medzi najlepších slovenských športovcov histórie. Získala množstvo ocenení a stala sa víťazkou mnohých ankiet. Okrem vodného slalomu sa venuje najmä v zimnom období aj ľadovému hokeju. Svoj pozitívny vzťah k deťom dokazuje aj tým, že od r. 2005 trénuje detské kajakárske talenty.  Naďalej tvrdo trénuje a plánuje sa zúčastniť OH v roku  2012 v Londýne.

 

Roman Bomboš zo Slovenského rozhlasu  moderuje všetky ročníky Kinderiády:

„Som veľmi rád, keď vidím deti v pohybe, a preto ich rád povzbudím. Kinderiáda je výborný projekt, ktorý dokáže pritiahnuť deti k športu, dáva im pozitívne vzory a ukazuje, ako možno zmysluplne využiť voľný čas.“

 

Slovenský atletický zväz

 

Nad Kinderiádou na Slovensku už od začiatku prevzal odbornú garanciu Slovenský atletický zväz (SAZ). Spolupracuje na projekte  nielen odbornými konzultáciami, ale aktívne sa zapája do príprav pretekov. Veľmi cenná je prítomnosť zástupcov SAZ na regionálnych kolách.

 

Slovenský atletický zväz ja občianskym združením atletických klubov a oblastných atletických zväzov. K jeho hlavným úlohám patrí zabezpečovanie rozvoja atletiky na Slovensku, reprezentovanie SR na medzinárodných podujatiach, ale aj organizovanie atletických aktivít  a pretekov na území Slovenska.

 

Základné lokomočné pohyby ako beh, skok a hod sú prirodzené pre každé dieťa, preto súťaž Kinderiáda zapadá do zámeru Slovenského atletického zväzu využiť prirodzenú potrebu a túžbu detí po radosti z pohybu a zdravej súťaživosti. Preteky  v deťoch prebudia iskru záujmu a základ pozitívneho vzťahu k atletickým disciplínam a pomôžu vybudovať trvalý vzťah  ku kráľovnej športu – atletike aj do budúcnosti. Veď rozsah atletických disciplín ponúka široký výber činností v súlade so schopnosťami a talentom každého jedinca. Deti tak získajú schopnosti, ktoré rozvíjajú pri športe, ale súčasne návyky a zručnosti získane pri športe môžu uplatniť aj v ďalšom  živote.

 

Kids´ Athletics

 

Pre lepšie športové vyžitie detí i pre odľahčenie náročných pretekov je do Kinderiády mimo súťaž začlenený atletický program „Kids´ Athletics“. S touto sadou majú deti možnosť vyskúšať si rôzne disciplíny zábavnou formou a objaviť tajomstvo a kúzlo, ktoré v sebe atletika skrýva. Práve vďaka tomu, že je sada fyzickou náročnosťou upravená pre potreby malých pretekárov, deti uvítajú možnosť vyskúšať si napríklad hod oštepom na cieľ, beh cez rebrík, skákanie vo vreci ... Deti tak využijú čas medzi jednotlivými disciplínami „tréningom“, ktorý im zároveň prináša radosť a zábavu.

 

 

 

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.