Európsky deň syra Mozzarella di Bufala z regiónu Kampánia |
||
Autor(ka) : Gabika Dátum a čas : 3.3.2010 00:13 Kategória : Zdravie WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
24.februára sa konal jedinečný spoločný projekt 26 miest Európy zameraný na prezentáciu a degustáciu pravej talianskej Mozzarella di Bufala z regiónu Kampánia (Mozzarella z byvolieho mlieka). Hlavným koordinátorom projektu je Obchodná komora talianskeho mesta Salerno a jedným zo zapojených miest Európy je aj Bratislava. | ||
24.februára sa konal jedinečný spoločný projekt 26 miest Európy zameraný na prezentáciu a degustáciu pravej talianskej Mozzarella di Bufala z regiónu Kampánia (Mozzarella z byvolieho mlieka). Hlavným koordinátorom projektu je Obchodná komora talianskeho mesta Salerno a jedným zo zapojených miest Európy je aj Bratislava. Hlavným bohatstvom talianskeho regiónu Kampánia, ktorého hlavným mestom je Neapol, je obrovské množstvo výrobkov, chutí a farieb, ktoré charakterizujú miestne poľnohospodárstvo. Rozmanitosť a hodnota vinárensko-gastronomickej tradície Kampánie je uznávaná od dávnych čias a je nepochybne jedným zo základných faktorov hospodárskeho rozvoja. K najvýznamnejším produktom tohto regiónu patrí Mozzarella di Bufala Campana CH.O.P. (Chránené označenie pôvodu podľa Európskeho hospodárskeho spoločenstva), ktorá je pre mnohých talianov aj najobľúbenejšia značka syra. Mozzarella di bufala z regiónu Kampánia sa vyrába z mlieka samíc byvola. Od kravského mlieka sa odlišuje mlieko byvola obsahom tuku, bielkovín a má vyššiu koncentráciu mliečnych kultúr. Od týchto špecifík závisí chuť a vôňa. Mozzarella di Bufala z regiónu Kampánia CH.O.P. sa vyrába podľa starej receptúry, výlučne z plnotučného byvolieho mlieka, s pridaním syridla (mliečne kvasinky) a soli. "Mozzarella di Bufala Campana" je excelentným príkladom kultúrneho dedičstva. Je charakterizovaná jedinečným druhom miestneho byvola a technikou chovu týchto hospodárskych zvierat. Dlhý proces genetickej selekcie či schopnosti poľnohospodárov kombinovať starú tradíciu s modernými technologickými inováciami nemajú obdobu na medzinárodnom trhu a sú zárukou špičkového produktu. Iba zo 100% surového čerstvo nadojeného mlieka a okamžite prepraveného do syrárne je možné vyrobiť pravú plnotučnú mozzarellu. Do Európskeho dňa syru Mozzarella di Bufala z regiónu Kampánia sa zapojilo 26 miest z 21 krajín Európy. Podujatie sa koná v mestách Európy, v ktorých pôsobia talianske a zahraničné obchodné. Hlavným koordinátorom celoeurópskeho podujatia je Obchodná komora talianskeho mesta Salerno. Na Slovensku je Európsky deň zabezpečuje Taliansko-Slovenská obchodná komora. “Viac ako desaťročná prítomnosť mnohých talianskych obchodných komôr v rôznych krajinách vytvárajú výnimočné predpoklady pre propagáciu výrobkov ´Made in Italy. Obchodné komory majú vynikajúca znalosť miesta, v ktorom pôsobia, majú silné prepojenie s ostatnými talianskymi obchodnými komorami v zahraničí a s množstvom talianskych organizácií.” povedal Alessandro Villa, generálny tajomník Taliansko-Slovenskej obchodnej komory. Súčasťou podujatia bola videokonferencia zapojených miest. Bratislava sa tak spojila s Bruselom, Londýnom, Frankfurtom, Lyonom, Parížom. Počas Európskeho dňa Mozzarelly di Bufala z regiónu Kampánia sa prihovoril aj Gianfranco Nappi, predseda Poľnohospodárskej komory regiónu Kampánia, Augusto Strianese, Prezident Obchodnej komory v Salerne, Dario Melpignano, Expert na pôvod potravín. Originál Mozzarella di Bufala pochádza z provincie Neapola (okresy Arzano, Cardito, Frattamaggiore, Frattaminore, Mugnano), a z provincie Isernia (okres Venafro). Surovinou je plnotučné a čerstvé byvolie mlieko, nikdy sa na jej výrobu nepoužíva mrazené mlieko. Tento syr má presne stanovené aj minimálne úrovne obsahu tuku (7,2 %) a bielkovinových látok (4,2 %) s cieľom zaručiť vysokú úroveň kvality mlieka. Acidifikácia mlieka a syreniny sa dosiahne pridaním srvátky, získanej prirodzeným spôsobom, ktorá je výsledkom predchádzajúceho spracovania byvolieho mlieka vykonaného v tom istom podniku. Mlieko sa zohrieva na max.
Zapojené mestá do Európskeho dňa Mozzarelly di Bufala z regiónu Kampánia 1. RAKÚSKO - Viedeň 2. BELGICKO - Brusel 3. BULHARSKO - Sofia 4. FRANCÚZSKO - Lyon 5. FRANCÚZSKO - Marseille 6. FRANCÚZSKO - Nice 7. FRANCÚZSKO - Paríž 8. NEMECKO - Frankfurt nad Mohanom 9. NEMECKO - Mníchov 10. GRÉCKO - Atény 11. SRBSKO - Belehrad 12. ŠPANIELSKO - Barcelona 13. ŠPANIELSKO - Madrid 14. ŠVÉDSKO - Štokholm 15. ŠVAJČIARSKO - Zürich 16. MAĎARSKO - Budapešť 17. GRÉCKO - Solún 18. LUXEMBURSKO - Luxemburg 19. MALTA - Valletta 20. HOLANDSKO - Amsterdam 21. PORTUGALSKO - Lisabon 22. ČESKÁ REPUBLIKA - Praha 23. MOLDAVSKÁ REPUBLIKA - Kišiňov 24. SLOVENSKÁ REPUBLIKA - Bratislava 25. RUMUNSKO - Bukurešť 26. SPOJENÉ KRÁĽOVSTVO - Londýn O Taliansko-Slovenskej obchodnej komore Taliansko – Slovenská obchodná komora (TSOK) je neziskové voľné združenie bilaterálneho charakteru. Je oficiálne uznaná talianskym Ministerstvom medzinárodného obchodu a je členom združenia talianskych obchodných komôr v zahraničí Assocamerestero, v spolupráci s Unioncamere. Na Slovensku pôsobí už jedenásť rokov. V súčasnosti združuje viac ako 345 členov, ktorí vytvárajú pracovné pozície pre viac ako 35.000 ľudí. ©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |