ATOPICKÝ EKZÉM PATRÍ MEDZI NAJČASTEJŠIE OCHORENIA KOŽE
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 4.3.2010 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Atopický ekzém, v medicínskej terminológii nazývaný atopická dermatitída, je jedným z najčastejších ochorení kože a zároveň druhým najnepríjemnejším ochorením vôbec. Má zdĺhavý, chronický priebeh s výrazným negatívnym vplyvom na kvalitu života pacienta v spoločenskej, profesionálnej aj súkromnej oblasti. Dobrou správou pre pacientov je, že s modernou liečbou je možné mať ho pod kontrolou.

Atopický ekzém, v medicínskej terminológii nazývaný atopická dermatitída, je jedným z najčastejších ochorení kože a zároveň druhým najnepríjemnejším ochorením vôbec. Má zdĺhavý, chronický priebeh s výrazným negatívnym vplyvom na kvalitu života pacienta v  spoločenskej, profesionálnej aj súkromnej oblasti. Dobrou správou pre pacientov je, že s modernou liečbou je možné mať ho pod kontrolou.

Atopický ekzém patrí medzi najčastejšie ochorenia u detí, postihuje takmer každé štvrté dieťa. Často nastupuje veľmi skoro – už v prvom roku života. Hoci sa hovorí, že deti z tohto ochorenia vyrastú, do dospelosti prechádza v približne 30 – 40 % prípadoch. Kým u detí sa prejavuje na celom tele, v dospelom veku sú prejavy ochorenia obmedzené najmä na miesta kožných záhybov (lakťové jamky, oblasť pod kolenami, krk...) a okolia očí.

 

Neželané dedičstvo

Ochorenie nie je nákazlivé, prenáša sa na základe genetických predpokladov. Ak sa vyskytuje u jedného rodiča, riziko prenosu na dieťa je 60 %, v prípade výskytu u oboch rodičov sa pravdepodobnosť dedičnosti zvyšuje na 80 %. Zvýšené riziko výskytu ochorenia je aj v prípade, ak atopickým ekzémom trpí niekto z blízkych príbuzných.

 

Okrem zdedeného predpokladu nefunkčnej kožnej bariéry, ktorá si neplní svoju ochrannú funkciu, na vznik a vývoj ochorenia vplývajú stav imunity pacienta, prostredie a najmä alergény, ktoré sa v jeho okolí vyskytujú. Sú to práve alergény, ktoré sú najčastejším spúšťačom mechanizmu ochorenia.

 

Keď celé telo svrbí

Jedným z nepríjemných príznakov ochorenia je neutíchajúce svrbenie podráždenej pokožky, ktoré sa zintenzívňuje najmä v noci. Pacient tak trpí poruchami spánku, je vyčerpaný a chronicky unavený. Škriabanie ekzém výrazne zhoršuje, pretože poškodzuje kožu, do ktorej sa ľahko šíri infekcia.  Existuje niekoľko možností, ako si so svrbením poradiť:

·               Noste voľné bavlnené oblečenie.

·               Pokúste sa udržať stálu teplotu tela, rýchle zmeny teplôt môžu spôsobiť alebo zintenzívniť svrbenie.

·               Nepoužívajte oblečenie a posteľnému bielizeň z dráždivých syntetických materiálov, vlny a z iných látok z hrubej tkaniny, pretože môžu dráždiť pokožku. Vyberajte si bavlnené oblečenie a posteľnú bielizeň, ktoré sú jemné pri dotyku s kožou.

·               Udržujte si zvlhčenú pokožku častým používaním emoliencií (krémov na premasťovanie pokožky).

·               Kúpanie v horúcej vode môže vyvolať svrbenie, preto je vhodnejšie sprchovanie vo  vlažnej vode (35 °C).

·               Ak je svrbenie neznesiteľné, potľapkávaním alebo stisnutím kože namiesto poškriabania zabránite poškodeniu Vašej pokožky nechtami.

·               Krátke nechty tiež pomáhajú znižovať riziko poškodenia kože. Pokiaľ sa škriabete počas spánku, môžete poškodeniu pokožky zabrániť nosením bavlnených rukavíc.

 

 

 

Manažment a liečba atopického ekzému

Pre atopický ekzém (AE) je charakteristické striedanie období zlepšenia s obdobiami zhoršenia. Pod kožou neustále prebieha zápal, ktorý sa v rôznych časových intervaloch prejavuje aj navonok. Pacient s atopickým ekzémom by preto nemal vychádzať z predpokladu, že pokiaľ príznaky ochorenia zmizli, je vyliečený. Na základe posledných výskumov sa ľuďom s atopickým ekzémom odporúča dlhodobá lokálna starostlivosť a dodržiavanie tzv. atopického režimu, zameraného na prevenciu spúšťacích mechanizmov.

Základnou podmienkou manažmentu AE je lokálna starostlivosť o kožu a vyhýbanie sa zhoršujúcim faktorom. Základným  cieľom liečby je  odstrániť  suchosť kože, zmierniť  svrbenie a tým zabrániť vzniku zápalu. Dá sa to dosiahnuť pravidelným používaním emoliencií.   Emolienciá sú prípravky špeciálne vyvinuté na zvlhčovanie suchej pokožky. V čase akútneho vzplanutia sa krátkodobo používajú lokálne kortikosteroidy, ktoré zmenšia zápal, začervenanie a svrbenie pokožky. Lokálne kortikosteroidy je možné používať len krátkodobo, keďže ich dlhodobé používanie je spojené s nežiadúcimi vedľajšími účinkami.

Ak nedôjde k úplnému odstráneniu prejavov AE v liečbe sa pokračuje iným prípravkom – lokálnym imunomodulátorom. Predstavuje modernú nesteroidnú alternatívu v liečbe atopického ekzému. Liečba sa začína aplikáciou lokálneho imunomodulátora 2-krát denne (ráno a večer) v tenkej vrstve na postihnuté miesta na koži, až do úplného vymiznutia prejavov ekzému. Potom sa u pacientov so stredne ťažkým a ťažkým atopickým ekzémom, pokračuje v dlhodobej udržiavacej liečbe, kedy sa lokálny imunomodulátor aplikuje 2 x týždenne (najlepšie večer). Medzi aplikáciami je 2-3 dni pauza (napr. pondelok – štvrtok, pondelok – piatok). Liečba 2-krát denne sa má znovu začať pri prvých príznakoch svrbenia. Zabráni sa tak vzplanutiu ekzému. Po zlepšení sa pacient vráti k režimu 2-krát týždenne.

Na takúto dlhodobú liečbu sú určene len tzv. topické imunomodulátory, konkrétne masť s obsahom takrolimu, ktorý ako jediný lokálny protizápalový liek bol schválený Európskou liekovou agentúrou (EMA) na dlhodobú udržiavaciu liečbu AE dvakrát do týždňa. Klinické štúdie potvrdili účinnosť a bezpečnosť masti s obsahom takrolimu v dlhodobej udržiavacej liečbe AE.

 

V rámci dodržiavania atopického režimu by sa mal atopik vyhýbať podnetom, ktoré môžu zintenzívniť podkožný zápal a sú príčinou opätovných vzplanutí. Medzi najčastejšie faktory vplývajúce na zhoršovanie zdravotného stavu sa radia:

·         detergenty, napr. mydlá a umývacie a čistiace prostriedky (nosenie bavlnených rukavíc pod gumovými alebo plastovými rukavicami môže ochrániť ruky pri upratovaní),

·         rozpúšťadlá, napr. benzín a niektoré domáce čistiace prostriedky,

·         oleje a chemikálie používané pri práci,

·         nikel, ktorý sa nachádza v mnohých kovových predmetoch, napr. šperkoch, gombíkoch na texaskových nohaviciach a inom oblečení,

·         látky pridávané do kože a gumy (často sa nachádzajú v topánkach a oblečení),

·         konzervačné látky, farbivá, parfumy vo väčšine telových krémov a krémov na tvár a v kozmetike,

·         zvieratá (koža, chlpy a sliny),

·         peľ a plesne, čiastočky prachu,

·         potenie (dôležité je predchádzať spoteniu),

·         nevhodné hračky pre deti (plyšové hračky, mechanické hračky s drsným povrchom a ostrými hranami),

·         psychické a emočné napätie, stres,

·         sezonalita – najmä zimné obdobie, kedy je koža suchšia a potrebuje väčšiu starostlivosť. V tomto období dochádza k oslabeniu organizmu častými infekciami dýchacích ciest (chrípka, nádcha, zápal dýchacích ciest, angína, ktoré znižujú imunitu atopika a majú za následok zhoršenie podkožného zápalu a vzplanutie ekzému.

 

Komplikácie atopického ekzému

Pravidelná a dlhodobá liečba je dôležitá aj z hľadiska vývoja ochorenia do budúcnosti. V prípade jeho zanedbávania, môže dôjsť k mnohým komplikáciám, ako sú zápal očných spojiviek a iné očné komplikácie, poruchy spánku v dôsledku svrbenia, ktoré ovplyvňujú správanie detí a rast  či vznik bakteriálnych a vírusových  infekcií, ktoré si pacient škrabaním do kože zanesie. U detí, u ktorých došlo k nástupu atopického ekzému v útlom veku hrozí neskôr vznik alergickej nádchy či astmy. Preto by sa toto ochorenie nemalo podceňovať.

 

 

 

Výhodami udržiavacej liečby atopického ekzému sú nielen jej účinnosť v dlhodobej kontrole AE a pohodlná aplikácia 2-krát týždenne ale aj predchádzanie komplikáciam AE. Dnes môžu pacienti s atopickým ekzémom mať ochorenie pod kontrolou a žiť rovnako kvalitný život ako zdraví ľudia.

 

 

 

 

Viac informácií o atopickom ekzéme a jeho liečbe je tiež dostupných na internetovej stránke www.atopickyekzem.sk alebo www.atopickadermatitida.sk.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.