Ovocný sprievodca alebo čo možno ešte neviete o ovocí |
||
Autor(ka) : Monika Dátum a čas : 25.3.2010 00:00 Kategória : Zdravie WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Už od počiatku ľudskej existencie tvorilo ovocie a zelenina základ našej stravy. Ponúkajú nám veľký výber vitamínov, minerálov, vlákniny a fytozložiek, ktoré potrebujeme. Niektoré z nich majú vysoký obsah vitamínu C, iné sú zas bohaté na draslík a železo. | ||
Už od počiatku ľudskej existencie tvorilo ovocie a zelenina základ našej stravy. Ponúkajú nám veľký výber vitamínov, minerálov, vlákniny a fytozložiek, ktoré potrebujeme. Niektoré z nich majú vysoký obsah vitamínu C, iné sú zas bohaté na draslík a železo. Ovocie a zelenina sú tiež základom všetkých nápojov Cappy. Každý druh ovocia a zeleniny je v niečom výnimočný. Prinášame vám niekoľko príkladov: Jablko obsahuje draslík, vlákninu a polyfenoly. Marhuľa je zdrojom pro-vitamínu A, železa a draslíka. Černice obsahujú draslík a vitamín C. Mrkva je bohatým zdrojom pro-vitamínu A a draslíka. Čerešne obsahujú antokyany, ktoré sú silným antioxidantom. Grapefruit je bohatý na polyfenoly ako sú flavóny. Mandarínka obsahuje vitamín C a pro-vitamín A. Mango je výborným zdrojom pro-vitamínu A, vlákniny, flavonoidov a vitamínu C. Pomaranč obsahuje kyselinu listovú a draslík a je dobrým zdrojom vitamínu C rovnako ako flavonoidov. Passion fruit poskytuje pro-vitamín A, vitamín B3, draslík a železo. Červené hrozno je dobrý zdrojom vitamínu C a obsahuje polyfenoly, ako sú antokyany, ktoré sú antioxidantami. Jahody sú dobrý zdrojom vlákniny a vitamínu C. Rajčiny obsahujú lykopén, ktorý patrí do rodiny karotenoidov. Biele hrozno obsahuje antioxidanty. SUPEROVOCIE Vedci a odborníci na výživu zaviedli v roku 2004 termín „superovocie“. Do tejto skupiny patrí niekoľko druhov ovocia, ktoré sa vyznačujú vysokým obsahom fytozložiek. Medzi najobľúbenejšie z nich patria: Čučoriedky, ktoré sú bohatým zdrojom vitamínu C, antokyanov a sú veľmi dobrým antioxidantom. Výsledky laboratórnych štúdií naznačujú, že hrajú dôležitú úlohu pri prevencii ochorení očí a mozgu. Granátové jablko je skvelým zdrojom tanínu. Laboratórne štúdie naznačujú, že šťava z granátového jablka patrí medzi prírodné šťavy s najlepšími antioxidačnými vlastnosťami a môže byť efektívna pri znižovaní rizika vzniku srdcových chorôb, niektorých druhov rakoviny a aterosklerózy. Čerešňa Acerola, ktorá rastie v Karibskej oblasti a v Kalifornii, je ďalším neuveriteľne bohatým zdrojom vitamínu C a antioxidantov. ©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |