Vitamíny
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 29.12.2000 02:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Vitamín B12 je životne dôležitý pre tvorbu DNA, RNA a myelínu. Je nevyhnutný na bunkové delenie. Nachádza sa v mäse, v hydine, v rybách, vo vajciach, v mliečnych výrobkoch a v obohatených obilninách.



B 12 kyanokobalamín

Vitamín B12 je životne dôležitý pre tvorbu DNA, RNA a myelínu. Je nevyhnutný na bunkové delenie. Nachádza sa v mäse, v hydine, v rybách, vo vajciach, v mliečnych výrobkoch a v obohatených obilninách. Jeho nedostatok spôsobuje únavu, mravčenie v končatinách, poruchy čuchu a degeneratívne zmeny nervového systému.
Skupina vitamínov B tvorí príbuzné zlúčeniny, označované ako B-komplex. potrebuje ich predovšetkým náš nervový systém. Vitamíny skupiny B sú charakteristické špecifickým zápachom. Keď ich prijímame vo väčšom množstve, pach sa vylučuje pórmi pokožky.

Vitamín C Kyselina ascorbová

Je nevyhnutná na tvorbu kolagénu, bielkoviny potrebnej na vznik zdravých zubov, kostí, chrupaviek a kože. Pomáha pri absorcii železa z potravín. Chrání organizmus pred vznikom rakoviny. Nachádza sa v ovocí, v zelenine, v zemiakoch. Nedostatok C vitamínu sa prejavuje únavou, stratou chuti do jedla, bolesťami kĺbov, šupinatosťou kože, zvýšenou vnímavosťou na infekcie, krvácavosťou a náhlou zástavou srdca.

Vitamín D Kalciferol

Je nenahraditeľný pri vstrebávaní vápnika a fosforu na tvorbu zubov a kostí. Pri jeho nedostatku prichádza k mäknutiu kostí, vykriveniu chrbtice, svalovej slabosti alebo napätiu svalov. Veľké dávky môžu spôsobiť nedostatok vitamínu K.


Vitamín E Tokoferol

pomáha predchádzať ateroskleróze, zabraňuje predčasnému starnutiu kože a väziva, spomaľuje aj tvorbu stareckých škvŕn. Antioxidačný účinok tohto prvku sa zvyšuje pri súčasnom podávaní selénu. Zvýšené dávky by mali prijímať ženy užívajúce tabletkovú antikoncepciu, gravidné a dojčiace. Najvýznamnejším zdrojom vitamínu E sú rastlinné oleje a orechy. Prvok je citlivý na oxidáciu, v alkalickom prostredí sa ľahko rozkladá, naopak, kyslé prostredie mu prospieva. Zle na neho vplýva denné svetlo.

Vitamín H Biotín

Uvoľňuje energiu z potravín a je nevyhnutný pri syntéze cholesterolu. Nachádza sa v pečeni, vo vaječných žĺtkach, v arašidovom masle. Jeho nedostatok môže byť vyvolaný pravidelným užívaním surového vaječného bielka. Vtedy spôsobuje vypadávanie vlasov.


Vitamín K

označuje skupinu zlúčenín / fytochinóny a menachinóny/ dôležitých pre zrážanie krvi, ako aj pre tvorbu bielkovín, zdravých kostí a iných tkanív. Vitamín K sa nachádza najmä v rastlinnej potrave, vytvára sa pôsobením črevných baktérií v ľudskom organizme, alebo sa vyrába synteticky. Zdrojom je najmä listová zelenina : špenát, brokolica, biela kapusta, ďalej jogurt a vaječný žĺtok.
Vitamín K je citlivý na svetlo, alkalické prostredie a silné kyseliny. Potreba vitamínu K sa zvyšuje pri podávaní antibiotík, keď dochádza k narušeniu črevnej mikroflóry. Pri jeho nedostatku nastáva porucha zrážania krvi. Pri predávkovaní vedci uvažujú o možnej súvislosti medzi podávaním vitamínu K novorodencom a leukémiou v detskom veku.

Vitamíny C, H a vitamíny B komplexu sú rozpustné vo vode, preto ostávajú v tele krátko a telo ich nadbytok dokáže vylúčiť. Každý deň ich treba dopĺňať vhodnými potravinami.
Vitamíny A,D,E,K sú rozpustné v tukoch, preto v tele ostávajú dlhšie a s ich nadbytkom sa telo ťažšie vyrovnáva. Na druhej strane dokážu telo vyživovať celé mesiace a netreba ich denne dopĺňať.




©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.