ZDRAVÉ GRILOVANIE
Autor(ka) : MUDr. Peter Minárik
Dátum a čas : 31.5.2010 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Grilovanie sa za posledné roky stalo veľmi obľúbeným a najmä počas jarných a letných mesiacov. Záhradné gril party sa tešia úspechu nielen ako gastronomický zážitok, ale aj ako ideálny spôsob príjemného spoločenského posedenia v rodine a s priateľmi, a navyše ešte aj pri chutnom jedle.

Grilovanie sa za posledné roky stalo veľmi obľúbeným a najmä počas jarných a letných mesiacov. Záhradné gril party sa tešia úspechu nielen ako gastronomický zážitok, ale aj ako ideálny spôsob príjemného spoločenského posedenia v rodine a s priateľmi, a navyše ešte aj pri chutnom jedle.

 

Červené, biele či rybie?

 

Z bežnej praxe grilovania je známe, že najpoužívanejšou grilovanou potravinou je červené mäso (bravčové, hovädzie, jahňacie a pod.) alebo výrobky z červeného mäsa väčšinou s vysokým obsahom tuku (klobásky, slanina).

Samotná konzumácia červeného mäsa (nad 500g za týždeň) sa pokladá za rizikový zdravotný faktor, preto aj jeho zvýšený príjem formou pečenia a grilovania by nemal byť denným pravidlom. Biele mäso a najmä rybie mäso sa pokladajú za oveľa bezpečnejší variant. Rybie mäso hlavne pre vysoký obsah omega-3-mastných kyselín (prevencia aterosklerózy). Okrem toho je vždy treba dbať na to, aby bolo mäso dostatočne tepelne spracované, ale nie príliš. Z takto upraveného mäsa by nemala vytekať krvavá alebo ružová šťava, ktorá je dôkazom jeho surovosti. Čo sa týka samotnej prípravy mäsa, čím je tmavšie a prepálenejšie, a čím pri jeho vychutnávaní skonzumujete viac šťavy – tuku, tým je obsah rizikových a zdraviu škodlivých látok väčší, preto by sme sa mali vyvarovať grilovať alebo piecť mäso až kým nebude „čierne“. To, či je hotové môžeme zistiť aj jednoduchým prepichnutím pomocou vidličky alebo inej grilovacej pomôcky.

 

 

Ako správne a zdravo grilovať?

 

Ak už grilujete, používajte zásady bezpečného grilovania, ako sú zamedzenie priameho styku mäsa s ohňom, zamedzenie odkvapkávania šťavy a tuku z mäsa do ohňa a opätovný styk výparov, použitie ochranného alobalu a špeciálnych grilovacích pomôcok. Ak už grilujete používajte lávový alebo elektrický gril a grilujte menšie kúsky mäsa, ktoré sa rovnomernejšie prepečú ako jeden veľký kus mäsa. Vždy používajte čerstvé suroviny, ktoré boli správne uchovávané, a ak je mäso nevhodne prepečené alebo príliš pripečené nikdy ho nekonzumujte! To isté platí, ak pripečiete chlieb alebo zemiak. Aj zemiaky grilujte radšej chránené v alobale. Ak sa pripália, tak ich v záujme svojho zdravia vyhoďte! Uprednostnite zdravšie potraviny: grilujte tie najchudšie druhy bieleho mäsa s minimálnym obsahom tuku (hydinové prsia), prípadne chudšie mäso z diviny. Ak máte radi, grilujte ryby a morské plody. Skúste prípadne aj výrobky zo sóje (tofu). Najmä nešetrite na zelenine. Jedzte ku grilovaným pokrmom množstvo čerstvých zeleninových šalátov. Vitamíny a antioxidanty z pestrej zeleniny (paprika, paradajka, brokolica, cvikla alebo aj baklažán) sú plné ochranných faktorov, ktoré môžu urobiť grilovanie bezpečnejším a zdravším. Jedzte striedme porcie grilovaného mäsa. Platí zásada „málo znamená viac“. Stačí ak sa budete držať pravidla: málo chudého mäsa, primeraná, skôr neveľká porcia prílohy a obrovská porcia zeleniny.

 

Omáčky, dipy, dressingy...

Väčšina ľudí si grilované pokrmy dodatočne ochucuje, či už ide o majonézu, tatársku omáčku, kečup, dressing alebo sa spolieha na kvalitné namáčanie v dipoch pred samotnou úpravou jedla. Pokiaľ dáte prednosť majonéze a tatárskej omáčke, vyberte si z ponuky výrobkov, kde je jasne uvedený obsah mastných kyselín, cholesterolu a tuku. Jednoznačne uprednostnite tie druhy, ktoré sú bohatým zdrojom esenciálnych omega-9, omega-6 a najmä omega-3 mastných kyselín, a ktoré majú málo cholesterolu. Takéto výrobky na našom trhu existujú a pri ich striedmej konzumácii ich možno pokladať za súčasť vyváženej a pre zdravie prospešnej výživy. Nezabúdajte však, že aj majonézy pripravené zo zdravých surovín, a to aj ich light verzie, majú v sebe dosť veľa energie. Vychutnajte si ich preto v malých porciách, po „dúškoch“ ...

 

 

MUDr. Peter Minárik

 

 

 

 

 

 

 

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.