Program pre dobré zdravie alebo schizofrénia nie je tabu
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 9.7.2010 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

O schizofrénii určite každý z nás niekedy počul a známym faktom je, že ide o psychiatrickú diagnózu. O priebehu aj liečbe schizofrénie však žiaľ často panujú medzi laickou verejnosťou skreslené predstavy. Ak sa ochorenie nevyskytne priamo v našom okolí, netýka sa niekoho blízkeho, je pre nás niečím vzdialeným a nezaujímavým. Vo všeobecnosti v spoločnosti panuje tendencia pozerať na psychiatrických pacientov ako na niekoho trochu „divného“ až nebezpečného. Ako je to však v skutočnosti?

 

Schizofrénia – ochorenie duše aj tela

O schizofrénii určite každý z nás niekedy počul a známym faktom je, že ide o psychiatrickú diagnózu. O priebehu aj liečbe schizofrénie však žiaľ často panujú medzi laickou verejnosťou skreslené predstavy. Ak sa ochorenie nevyskytne priamo v našom okolí, netýka sa niekoho blízkeho, je pre nás niečím vzdialeným a nezaujímavým. Vo všeobecnosti v spoločnosti panuje tendencia pozerať na psychiatrických pacientov ako na niekoho trochu „divného“ až nebezpečného. Ako je to však v skutočnosti?

 

Vo všeobecne rozšírenom povedomí majú schizofrenici rozdvojenú osobnosť. Je to však úplne mylný a zavádzajúci výklad. Nejde o človeka s dvomi osobnosťami, ale o človeka s poruchou duševných funkcií ako sú napríklad myslenie, vnímanie, správanie, schopnosť jednať s ľuďmi, pozornosť alebo pamäť. K hlavným príznakom ochorenia patria halucinácie, bludy, neobvyklé správanie, ale aj zníženie vnútornej energie a spontánnosti. Tieto príznaky, žiaľ, často vedú k prehlbovaniu spoločenskej izolácie, nepochopeniu chorého človeka a jeho postupnému vylúčeniu z bežného života. Vyrovnať sa s týmito príznakmi je potom veľmi ťažké nielen pre pacienta, ale aj pre jeho okolie a všetky zainteresované osoby. Ochorenie duše, ktorým schizofrénia bezpochyby je, totiž predstavuje celoživotné ochorenie.

 

Ako spoznáme človeka trpiaceho schizofréniou?

Schizofréniou trpí v súčasnej dobe približne 1 % populácie, čo predstavuje každého stého človeka. Prvé známky schizofrénie sa väčšinou objavujú v dospievaní alebo rannej dospelosti, teda medzi pätnástym a 35. rokom života a postihuje rovnako mužov aj ženy.

U pacienta, ktorý trpí schizofréniou, môže dôjsť k rozporu medzi realitou vnímanou a samotnou realitou. Pacient môže byť vzťahovačný, môže sa cítiť prenasledovaný bludmi a halucináciami, vytvára si vlastný zložitý svet, o zákonitosti ktorého môže opierať bludné presvedčenie. Môže sa vyskytnúť citová otupenosť alebo naopak precitlivenosť, môžu sa vyskytnúť aj neologizmy a súslovia, ktoré inému človeku nemusia dávať zmysel.

Ľudia postihnutí schizofrénnou poruchou majú vysoké sklony k samovražednému konaniu a až 10 % pacientov sa rozhodne samovraždu vykonať.

 

Príčiny vzniku schizofrénie a prvé príznaky

Príčinami vzniku schizofrénie sú najskôr genetické dispozície a vplyvy, ktoré postihnú mozog pacienta počas tehotenstva, pôrodu a v popôrodnom období. Rôzne psychosociálne vplyvy a vplyvy prostredia môžu pravdepodobne vznik choroby urýchliť alebo oddialiť. Medzi škodlivé faktory patria napríklad užívanie drog, hlavne kanabisu, ktoré významne zvyšuje riziko vypuknutia choroby. Prvé prejavy schizofrénie začínajú nešpecifickými problémami, ako sú napríklad plachosť, depresívne nálady, nepokoj, vzťahovačnosť a strata emócií, typické príznaky schizofrénie sa rozvinú až neskôr.

Okrem svojich psychických problémov sú schizofrénni pacienti viac ohrození aj mnohými telesnými ochoreniami, ktoré sú geneticky viazané na schizofréniu a/alebo súvisia s nezdravým životným štýlom týchto pacientov (nedostatok pohybu, fajčenie, nadspotreba alkoholu a drog, jednoduchá, lacná a nezdravá strava atď.). Rizikovým faktorom je aj to, že pacienti so schizofréniou svoje telesné problémy často zanedbávajú a nejdú so svojimi problémami k lekárovi včas.

 

Spôsoby liečby schizofrénie

K liečbe schizofrénie sa primárne využívajú liečivá zo skupiny antipsychotík. Tie pozitívne ovplyvňujú poruchy myslenia a zbavujú chorých halucinácií, oslabujú bludy a korigujú poruchy motoriky.

Vďaka antipsychotickej liečbe sa môžu príznaky výrazne zmierniť a u niektorých pacientov úplne zmiznúť. Liečba však musí byť dlhodobá a vedľajšie účinky liečby môžu spoločne s genetickou predispozíciou a s nezdravým životným štýlom chorých napomáhať k ďalším zdravotným problémom. Môžu sa prehĺbiť alebo objaviť zdravotné problémy, ako napríklad nadváha, diabetes, vysoký krvný tlak a riziko kardiovaskulárnych ochorení. Takýto človek potrebuje podporu zo strany rodiny a priateľov, ale aj odbornú pomoc zo strany psychiatrov a somatických lekárov, alebo napríklad centier, ktoré pôsobia pod názvom Program pre dobré zdravie.

 

Ciele Programu pre dobré zdravie

Hlavným cieľom Programu pre dobré zdravie je podporovať zdravý životný štýl pacientov so schizofréniou a motivovať ich k spoločným stretnutiam a aktivite. Náplňou programu nie je telesné cvičenie, ale získavanie informácií o zdraví, o lepšej kvalite života, o zdravej výžive a motivovanie sa k zmene životného štýlu. Ide o to, v pokoji sa porozprávať v príjemnom a priateľskom prostredí o svojich problémoch a pomocou rád a doporučení ich prekonávať. Stretávanie sa s ľuďmi s podobnými problémami, nadväzovanie neformálnych kontaktov, komunikácia v rámci skupiny, to sú základy pre odbúravanie predsudkov a podporu vlastného sebavedomia.

 

Priebeh Programu pre dobré zdravie

Jednou zo závažných komplikácií, ktoré sprevádzajú pacientov so schizofréniou, je nadváha až obezita a nadmerné fajčenie. Na začiatku celého programu je preto dôležité u každého účastníka ohodnotiť stav výživy a životosprávy, kvalitu života a úroveň jeho kondície. Následne sú každému účastníkovi doporučené ciele pre zlepšenie.

 

Výhodou tohto programu je skutočne osobný prístup ku každému účastníkovi a odporučenia, ktoré berú ohľad na individuálnu kondíciu a životnú situáciu. Účastníci si počas programu osvoja spôsoby, ako možno ovplyvniť vlastné zdravie správnou výživou a životosprávou, ale aj cvičením a pohybom.

 

Stretnutia prebiehajú v malej skupine, približne 8 – 12 účastníkov a trvajú cca 90 minút. Celkovo sa môže pacient trpiaci schizofréniou zúčastniť desiatich stretnutí, ktoré na seba nadväzujú po týždni a posledné dve lekcie sú realizované vždy po mesiaci. Každý účastník dostane zdarma pracovný zošit, ktorý ho sprevádza všetkými aktivitami súvisiacimi so stravovaním a fyzickou kondíciou. Súčasťou programu nie je priamo fyzické cvičenie, ale účastník získa konkrétne rady pre cvičenie „šité na mieru“.

 

Program vedú vyškolené sestry alebo psychológovia, ktorí účastníkom poskytujú informácie a praktické návody a pripravujú pre nich individuálne plány. Skupinová štruktúra programu prináša navyše sociálne pozitíva vzájomnej podpory, ktorá udržuje motiváciu. Rady od ostatných účastníkov prijímajú pacienti radšej ako od terapeutov, spoločný problém sa rieši lepšie, účastníci sa necítia so svojimi problémami osamotení a pravidelné stretnutia posilňujú ich pocit istoty.

 

Výsledky PPDZ a skúsenosti

Dôvod, prečo je Program pre dobré zdravie medzi pacientmi úspešný a obľúbený nie je iba v úbytku ich hmotnosti, ale aj v jeho pozitívnych účinkoch proti izolácii a opustenosti, zvyšuje sebavedomie, pomáha podchytiť ďalšie rizikové faktory zdravotného stavu, napr. vysoký krvný tlak a pomáha ich riešiť. Tým, že lekcie sú vedené sestrami, prehlbuje sa terapeutický vzťah sestra - pacient a sestry sú účinnejšie a aktívnejšie zapojené do liečby.

 

Z doterajších hodnotení vyplýva, že väčšina zúčastnených mala problémy s nadváhou. Iba 11 % mužov a 21 % žien malo pri vstupe do programu normálne alebo nižšie ako normálne BMI (Body Mass Index). U mužov výrazne prevyšovala nadváha, avšak u žien sa častejšie vyskytuje extrémna obezita. Účastníci si dobre pamätajú, čo sa naučia, lepšie sa cítia a predovšetkým nenaberajú na váhe – väčšina si udrží svoju váhu alebo chudne.

 

Povedomie pacientov o zdravej výžive vzrástlo ku koncu programu o 12 percent a o fyzickej kondícii o 12,3 percenta. Po absolvovaní kurzu došlo u 42 % žien k poklesu váhy a u 48 % žien sa váha nezmenila. U mužov došlo k zníženiu hmotnosti o 37 % a rovnakú váhu si zachovalo 53 % mužov. Takéto výsledky dokazujú vysokú efektívnosť a funkčnosť Programu pre dobré zdravie.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.