Byť domácim sommeliérom už nemusí byť zložité
Autor(ka) : Janka
Dátum a čas : 20.9.2010 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Premýšľate často v obchode ako vybrať vhodné víno na stretnutie s priateľmi? Vďaka etiketám s jednoduchými symbolmi na vínach z Marks & Spencer preniknete do sveta lahodných vín z najznámejších viníc.

Premýšľate často v obchode ako vybrať vhodné víno na stretnutie s priateľmi? Vďaka etiketám s jednoduchými symbolmi na vínach z Marks & Spencer preniknete do sveta lahodných vín z najznámejších viníc.

Z akej oblasti zvoliť víno?

Prvou zásadou je voľba oblasti, z ktorej víno preferujeme. „Pokiaľ si nie ste istí, z akej oblasti vybrať víno k danému jedlu, použite jednoduché pravidlo a k jedlu servírujte víno z rovnakej krajiny ako je pokrm,“ radí sommelierka Klára Kollárová.

Vína v obchodoch Marks & Spencer sú rozdelené do dvoch geografických oblastí. Vína zo Starého sveta – kam patria všetky vína, ktoré pochádzajú z Európy. Ide o tradičné vinárske krajiny ako je Francúzsko, Španielsko, Nemecko či Portugalsko. Vína z Nového sveta sú všetky vinárske oblasti mimo európsky kontinent, napríklad Austrália, Chile alebo Argentína.

Obe oblasti mají svoje špecifiká, čo se týka chutí. Zatiaľ čo prednosťami vín zo Starého sveta je ušlachtilosť, jemnosť a  ľahkosť, vína z Nového sveta sa vyznačujú plnšou chuťou a iskrou, zvyčajne obsahujú aj viac alkoholu. Kombináciu oboch svetov v sebe spájajú vína z Nového Zélandu, Južnej Afriky a Kalifornie.

Ako prepojiť chuť vína s chuťou pokrmov?

Ďalším predpokladom úspechu dobrého hostiteľa je voľba správneho druhu vína. Každé víno svojou chuťou, farbou a vôňou ideálne dopľňa a rozvíja chuť jedál. Biele vína sa hodia takmer na každú príležitosť. „Všeobecným pravidlom je, že biele vína servírujeme k menej sýtym pokrmom ako sú ryby a hydina. Červené víno podávame s hovädzím mäsom a k tvrdým a niektorým plesňovým syrom. I pri menej slávnostných príležitostiach sa nebojte servírovať šumivé vína, tie vhodne doplnia rôzne jedlá,“ odporúča sommelierka Klára Kollárová.

 

Dôležitú chuť dávajú pokrmom omáčky. Pokiaľ jedlá zo zeleniny alebo mäsa podávate s omáčkou, neriaďte sa druhom zeleniny či mäsa, ale druhom omáčky. „Napríklad k talianskym cestovinám s paradajkovou omáčkou je dobré červené víno, pretože živá chuť vína podporí kyslosť paradajok. K thajským pokrmom sa zase hodia ovocné a sladkasté biele vína. Sladká chuť vína príjemne vyváži pálivosť pokrmov,“ prezrádza Klára Kollárová.

 

Tip: Pokiaľ máte rôzne druhy vína, podávajte vždy biele pred červeným, ľahké pred ťažšími, suché pred sladkým a jednoduché pred kompletným.

Pri akej teplote vína servírovať?

Veľmi dôležitá je teplota pri servírovaní vína. Na etiketách vín Marks & Spencer nájde zákazník jednoduchý symbol, zobrazujúci, pri akej teplote by sa mal zvolený druh vína servírovať. „Pri najnižšej teplote 6 - 9° C podávame ľahké biele a ružové vína. Plné biele a ľahké červená vína servírujeme pri teplote 11 – 13° C. Pri teplote 15° C a viac podávame staršie červená vína,“ hovorí Klára Kollárová.

 

Ako dlho je možné kúpené vína skladovať?

Rovnako ako potraviny, tak aj vína majú svoju ideálnu dobu spotreby.

Odhadnúť pre laika, aké vína sú vhodné na archiváciu, nie je jednoduché. Vyžaduje si to odborné znalosti a skúsenosti, pretože každý ročník vín má inú unikátnu chuť a rukopis vinára. Na etikete vín Marks & Spencer nájdete údaje, či je vhodné daný druh vína archivovať a za aké obdobie je ideálne ho skonzumovať,“ hovorí Jana Matúšová, hovorkyňa Marks & Spencer.

 

Každé víno totiž prechádza vývojom od fázy mladosti, kedy je väčšinou vo víne cítiť sviežu kyselinku a ovocie. Vo fáze optimálnej zrelosti sa ideálne prepoja všetky zložky vína, vo víne je možné cítiť chuť a vôňu dozrievania. Pokiaľ tento okamžik premeškáte, víno bude pôsobiť prázdnym dojmom. Nezabudnite, že ideálnym miestom pre skladovanie sú tmavé priestory s teplotou 10 - 12 °C.

 

Koľko pohárov môžu vypiť ženy a koľko muži?

Zaujímavosťou sú vypočítané jednotky alkoholu v jednom pohári nápoja s obsahom 125 ml. „Jednotky alkoholu zákazníkom hovoria, koľko pohárov daného vína je bezpečné vypiť. Odporúčanou dennou dávkou pre mužov sú 3 – 4 jednotky, zatiaľ čo ženám sa odporúčajú iba 2 – 3 jednotky - to odpovedá v priemere dvom pohárom vína denne,“ uvádza Jana Matúšová.

 

Šrobovací uzáver vs. korok

Na etiketách vína je taktiež praktické označenie druhu uzáveru. Zástanci tradičných uzáverov môžu medzi regálmi obchodu Marks & Spencer nájsť vína s uzávermi z prírodného korku. Šrobovací uzáver je výhodný, pokiaľ zákazník nemá práve po ruke vývrtku na otvorenie vína. Výhodou šrobovacieho uzáveru aj syntetického korku je stabilita chuti a vône vína.Neplatí však, že vína so šrobovacím uzáverom sú menej kvalitné.

 

Niektoré vína z Marks & Spencer sú označené logom „Suitable for Vegetarians“ - vhodné pre vegetariánov. Pri výrobe týchto vín nebola použitá na odkalenie želatina pochádzajúca z kostí zvierat.

Žiadne vína z obchodov Marks & Spencer nie sú vyrobené z geneticky modifikovaného hrozna.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.