Ako sa stravovať v chorobe?
Autor(ka) : Natália Križova
Dátum a čas : 13.11.2001 14:34
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Zvýšenú teplotu často sprevádza nadmerné potenie. Je to prirodzená obrana organizmu pred prehriatím. Aby neprišlo k odvodneniu, je potrebné neustále dopĺňať tekutiny. Najlepšia je voda, bohatá na minerálne zložky – treba jej vypiť až 2,5 litra za 24 hodín. Nedostatok vitamínov dopĺňajú ovocné šťavy, podávané vo väčších množstvách ako zvyčajne. Najlepšie je piť šťavy z citrusových plodov, zriedené v pomere 1 : 1 a s lyžičkou medu.

Čo treba vedieť
Vhodné zloženie jedálneho lístka posilňuje imunitný systém. Počas choroby mu môžeme správnou výživou výdatne pomôcť. Treba jesť:
JOGURT – ktorý povzbudzuje biele krvinky k boju s choroboplodnými zárodkami,
TEĽACIU PEČEŇ - pečenú morku, tekvicu – obsahujú pomerne veľké množstvá zinku, ktorý stimuluje imunitný systém v vytváraniu väčších množstiev bielych krviniek,
TMAVOZELENÚ A ŽLTÚ ZELENINU a mrkvu - obsahujú betakarotén, ktorý zvyšuje odolnosť organizmu na infekcie (najmä dýchacích ciest).
Odolnosť organizmu oslabuje strava s vysokým obsahom tukov a bohatá na cukor.

Prirodzená podpora
CESNAK – má antibaktreálne a protivírusové účinky a zabíja dokonca aj niektoré baktérie, odolné voči antibiotikám. Najúčinnejšie sú zúbky čerstvého cesnaku, zjedené vcelku. Rozdrobené alebo prevarené strácajú veľa zo svojich liečivých vlastností.
CIBUĽA – podobne ako cesnak obsahuje látky, ktorá zabíjajú vírusy a baktérie.
OVOCIE A ZELENINA – sú bohaté na vitamín C.
ZELENÝ ČAJ – má antibakteriálne účinky.
CITRÓN – zmierňuje kašeľ.
BYLINKY: tymián, šalvia, harmanček – piť bylinkové čajíky a pridávať sušené bylinky do potráv je vhodné aj v časoch zdravia, nielen počas choroby.

Vhodá strava
- Teplota zrýchľuje látkovú výmenu a tým zároveň zväčšuje energetickú spotrebu organizmu. Preto aj napriek nechutenstvu nie je vhodné zanedbávať pravidelné jedlo, aby neprišlo k nadmernému oslabeniu.
- Počas choroby treba jesť často, ale v menších dávkach. Jedlá by mali byť lákavé a pekne naservírované (čo je dôležité najmä v prípade chorých detí).
- Jedlá by mali byť pripravené tak, aby boli ľahko stráviteľné: varené, dusené, krátko vypražené, upečené. Ovocie treba dôkladne poumývať a ošúpať.
- Mimoriadne dôležité je podávanie ľahko stráviteľných bielkovín: tvarohu, vajíčok na mäkko, chudého mäsa (hydiny, teľaciny).




©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.