Chladničky |
||
Autor(ka) : Kristína Farkašová Dátum a čas : 2.5.2001 03:00 Kategória : Štýl WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Asi to bude znieť šialene, ale čo sa týka hygieny, patria chladničky medzi najvážnejšie problémy mnohých domácností. Pýtate sa, ako je to možné? Veď čo za problém môže byť obyčajná chladnička, v ktorej skladujete potraviny. Veď práve, skoro všetko, čo konzumujete ukrývate práve v nej. | ||
Skúste ju otvoriť a kritickým okom do nej nahliadnuť. Je namrazená a doslova natlačená potravinami, na ktorých dátum spotreby kontrolujete len sporadicky, alebo takmer vôbec ? Máte tam surové mäso hneď vedľa salámy a čerstvej zeleniny, ktorú ste nevybrali z mikroténového vrecka ? Občas sa stane, že z poloroztopeného kurčaťa steká voda „o poschodie nižšie“? Ak áno, potom riskujete ochorenie salmonelózou. Táto choroba je čím ďalej, tým viac rozšírená a pre malé deti, starších ľudí a citlivých jedincov môže byť aj životu nebezpečná. Preto sa jej snažte za každú cenu vyhnúť. Začať môžete napríklad: chladničkou. Ak ste stratili návod, akýmkoľvek teplomerom si zistite, v ktorých miestach chladničky je najchladnejšie a na tieto miesta ukladajte salámy, syry, mäso, ryby, údeniny, šaláty, majonézové výrobky, zákusky, mliečne výrobky a načaté džúsy. Tekutiny skladujte prikryté, salámy a syry zabalené do špeciálnych dózičiek, alebo zabalené tak, aby neobschli a nezanechávali nepríjemný pach. Čerstvú zeleninu je najlepšie ukladať do zásuviek na to určených. Vajíčka držte podľa možností čo najďalej od ostatných potravín, lebo práve oni sú hlavným zdrojom salmonelózy. Raz sa čas sa oplatí vymeniť a pretriediť nájomníkov v chladničke. Zbavte sa všetkého, čo by mohlo ohroziť vaše zdravé trávenie alebo váš život. Ako tip vám môžeme poradiť vákuové nádoby, ktoré udržia potraviny dlhšie čerstvé a do chladničky z nich neprenikne žiadny nepríjemný zápach. Ak nechcete míňať, dávajte potraviny do fľašiek od kompótov, čalamád a detskej výživy. Ak by sa,, aj napriek tomu, dostal do chladničky nejaký zápach, nalejte si do pohárika ocot a vložte ho do chladničky. Ocot absorbuje túto vôňu, alebo vložte do chladničky rozkrojený citrón. Dobré je aj, do poslednej vody, v ktorej budete umývať chladničku, pridať ocot, či citrón. Nikdy nenechávajte v chladničke zákusky zabalené iba v papieri. Neexistuje nič odpornejšie ako šľahačka s arómou liptovskej salámy a údeného laloku. P.S. Pozor na pleseň. Aj keď ju odstránite z povrchu jedla a všetko sa zdá byť v poriadku, plesňou napadnuté jedlo, môže byť pre alergikov smrteľne nebezpečné. ©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |