Petr Šmolka – psychológ, čestný prezident Asociácie manželských a rodinných poradcov
Autor(ka) : Katarína
Dátum a čas : 23.11.2010 00:00
Kategória : Rodina
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

PhDr. Petr Šmolka sa zúčastnil diskusie za okrúhlym stolom, ktorá odštartovala projekt Zlaté chvíle (www.zlatechvile.cz/www.zlatechvile.sk). Cieľom projektu Zlaté chvíle je otvoriť diskusiu o tom, ako žijeme a prežívame chvíle s našimi blízkymi. Zlaté chvíle sú momenty obyčajné i neobyčajné, rituály, ktoré sú pre nás dôležité a o ktoré nás niekedy pripravuje doba či my sami. Projekt si ďalej kladie za cieľ zistiť, ako ľudia tráva svoj voľný čas s rodinou a so svojimi blízkymi a ako sa spoločné trávenie času za roky zmenilo.

PhDr. Petr Šmolka sa zúčastnil diskusie za okrúhlym stolom, ktorá odštartovala projekt Zlaté chvíle (www.zlatechvile.cz/www.zlatechvile.sk). Cieľom projektu Zlaté chvíle je otvoriť diskusiu o tom, ako žijeme a prežívame chvíle s našimi blízkymi. Zlaté chvíle sú momenty obyčajné i neobyčajné, rituály, ktoré sú pre nás dôležité a o ktoré nás niekedy pripravuje doba či my sami. Projekt si ďalej kladie za cieľ zistiť, ako ľudia tráva svoj voľný čas s rodinou a so svojimi blízkymi a ako sa spoločné trávenie času za roky zmenilo.

Je to téma, ktorá začína byť v dnešnej uponáhľanej dobe stále aktuálnejšia. Možno sa aj vy vďaka Zlatým chvíľam na moment zastavíte a zamyslíte, ako si ich vo svojom živote čo najlepšie uchovať, aby ste aj vďaka nim boli šťastnejší a spokojnejší.

V diskusii ďalej vystúpl PhDr. Jiří Vinopal, Ph.D. a zo Slovenska prijali pozvanie Dr. Sylvia Porubänová a MUDr. Iveta Šramková. Všetci sa venovali téme rodiny, tráveniu spoločného času so svojimi blízkymi a otázke faktorov, ktoré majú na rodinu a život v nej vplyv.

 

Petr Šmolka: Ako rodiny trávia svoj voľný čas?

 

Petr Šmolka hovoril o tom, ako sa zmenilo trávenie voľného času v rodinách. Zameral sa predovšetkým na vzťahy medzi partnermi, ale aj na výchovu detí a vplyv prarodičov. Nechýbajú ani informácie o tom, čo všetko spoločne trávený čas rodine a partnerom prináša.

 

Ľudia tráva so svojím partnerom 60 hodín týždenne, ale spôsob prežívania tohto času sa v priebehu partnerstva výrazne mení.

Partneri, či už sú zosobášení alebo nie, spolu trávia priemerne 60 hodín týždenne (okrem spánku). Čas, ktorý spolu môžu partneri stráviť, sa delí na 3 typy. Jednak je to čas, kedy sú spolu na jednom mieste a venujú sa spoločnej činnosti. Potom je to čas, ktorý trávia oddelene podľa svojich záujmov a koníčkov. A tretí spôsob je ten, kedy sú spolu pod jednou strechou, ale nijako spolu vzájomne nekomunikujú – každý sa venuje niečomu inému. Počas vzťahu sa proporcie jednotlivých spôsobov trávenia času menia. Na začiatku vzťahu prevláda spoločná činnosť a prakticky sa nevyskytuje ten tretí typ, kedy sú partneri spolu v jednej miestnosti, ale žiadna komunikácia neprebieha. „Dvaja ľudia, ktorí spolu začínajú chodiť spolu nepôjdu na Petřín, aby si tam jeden čítal knihu a ten druhý lúštil krížovku,“ hovorí Petr Šmolka. Na začiatku teda prevláda ten prvý čas so vzájomnou aktivitou, ktorý prináša veľa spoločných zlatých chvíľ. Pri dlhodobejšom vzťahu mávajú partneri niekedy problém s tretím spôsobom, kedy sú síce spolu, ale každý sa venuje niečomu inému. Je to pohodotvorný čas, ale jeho riziko spočíva v tom, že jeden z partnerov sa môže posťažovať: „Ale my už si spolu nemáme čo povedať.“ Väčšinou je teda dobré, keď po nejakej chvíli samostatných činností spolu partneri opätovne začnú komunikovať, alebo sa aspoň opäť začnú venovať niečomu spolu.

 

Historické zmeny času na prácu a rodinu

Je dôležité si uvedomiť, ako sa zmenilo trávenie spoločného času v súvislosti s prácou a voľnom. Za prvej republiky bolo veľa rodinných firiem – remeselníci, drobní živnostníci, sedliaci, tým všetkým čas pre rodinu a prácu splýval, alebo sa aspoň do značnej miery prekrýval. To vytvárala istý pocit súdržnosti, ktorý sa po roku 1948 úplne rozpadol. Vďaka nástupu socializmu došlo ku striktnému oddeleniu času na prácu a rodinu. V poslednom storočí však ako keby opäť dochádzalo k tomu, že aspoň v niektorých rodinách sa čas pre prácu a rodinu zase zbližuje. Nie vždy to však so sebou prináša len príjemné zmeny.

 

Zmenilo sa vnímanie generácií a starostlivosti o domácnosť

V posledných 20 rokoch sa výrazne zmenila rola prarodičov. Ubudlo viacgeneračných rodín, zmenil sa štýl spôsobu života rodiny. Rodičia často nechápu štýl života, ktorý vedú ich deti.

Ďalšie zmeny priniesli dvojkariérne manželstvá. Tu záleží na tom, do akej miery sú manželia ochotní prenášať zaisťovanie služieb, ktoré ani jeden z nich nestíha, na niekoho tretieho. Túto funkciu väčšinou zastávajú domáce.

 

Rodiny ovplyvňuje nezamestnanosť a virtuálne vzťahy

V poslednej dobe zasiahla rodiny aj nezamestnanosť. Členovia týchto rodín spolu trávia veľa času, ale ťažko povedať, či sú tieto chvíle pre nich naozaj „zlaté“.

Ďalšou témou posledných niekoľkých rokov je tiež virtualizácia medziľudských vzťahov. „Mám klientov, ktorí zašli tak ďaleko, že si odovzdávajú darčeky bankovým prevodom. Myslím, že to k pohode v rodine vôbec neprispieva,“ upozorňuje Petr Šmolka.

 

Ženám imponuje, keď muž vymýšľa spoločné aktivity

V druhej polovici minulého storočia sa zmenila situácia aj v tom, že muži už nemajú toľko možností, čím imponovať ženám. Zmizla ich výhradná pozícia živiteľa rodiny, ich zamestnania môžu vykonávať ženy rovnako ako mnohé ďalšie aktivity. Dnešné ženy navyše vedia oveľa viac o spoločnom spolunažívaní, sú sebavedomejšie a samostatnejšie.

Muži tiež časti ničia ženskú sexualitu tým, že sa správajú ako barbari. Sexualitu muža ale pomerne ľahko dokážu zlikvidovať aj ženy, napríklad nemiestnymi poznámkami o kvalite výkonu, čo mužov zneistí.

Voľný čas preto poskytuje priestor mužom, aby ženám opäť imponovali a pripravili zlaté chvíle v podobe spoločných aktivít.  Spokojné sú tie rodiny, kde je muž schopný rodinu zabezpečiť a vymyslieť spoločné aktivity, ktoré zvyšku rodiny pripadajú zmysluplné, a z ktorých sa potom právom stanú zlaté chvíle.

 

Výhody a úskalia spoločného voľného času

Pri spoločne trávenom čase sa vyplavujú endorfíny (tzv. hormóny šťastia), voľný čas poskytuje aj nové témy na komunikáciu. Je to ale aj možný zdroj konfliktov, pretože rodina sa môže dostať do sporu, ako s voľným časom naložiť.

„V rodine nefunguje hlasovanie, ako tráviť spoločnú dovolenku. Zariadiť to tak, aby si obidvaja prišli na svoje, je problém. Nefungujú ani kompromisy. Keď chce jeden z partnerov ísť na hory a druhý k moru, len ťažko budú obaja spokojní na dovolenke v Brdoch. Skôr budú obaja nahnevaní,“ hovorí Petr Šmolka

 

Petr Šmolka a jeho recept na udržiavanie dobrých vzťahov v rodine

„A teraz niečo z osobnej skúsenosti. Máme také spoločenstvo ôsmich rodín, kde spolu trávime spoločný čas počas štyroch dní. Muži hrajú kanastu, ženy mariáš, deti sa spolu hrajú. Občas trávime čas všetci spolu. Sedem z týchto rodín vydržalo pohromade. Takže si myslím, že na tom trávení spoločného času asi niečo bude.“

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.