Pred Vianocami myslime aj na seba! Čakáte na mamografické vyšetrenie? U nás nemusíte
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 7.12.2010 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Koniec roka býva tým najkrajším aj najhektickejším obdobím zároveň. Bilancujeme, plánujeme, lámeme rekordy v stíhaní tisíc vecí za týždeň. Myslíme na všetko a každého s jedinou výnimkou. Zabúdame na seba.

Koniec roka býva tým najkrajším aj najhektickejším obdobím zároveň. Bilancujeme, plánujeme, lámeme rekordy v stíhaní tisíc vecí za týždeň. Myslíme na všetko a každého s jedinou výnimkou. Zabúdame na seba.

Práve v tomto období súkromná Nemocnica s poliklinikou MEDISSIMO upozorňuje na dôležitosť preventívnych prehliadok vrátane mamografického vyšetrenia prsníkov. Ak v týchto dňoch premýšľate nad tým, čo darovať tento rok vašim najbližším, dajte im zdravú mamu, setru, priateľku, manželku.

 

Skorá a preventívna diagnostika je vďaka najnovším liečebným možnostiam v prípade onkologických ochorení kľúčová. Nádor zachytený a liečený v počiatočnom štádiu dáva šancu na úplné vyzdravenie. 

 

Digitálny mamograf - kvalitnejšie zobrazenie s nižšou radiačnou záťažou

„Mamografické vyšetrenie modernými vyšetrovacími technikami je neporovnateľne presnejšie a šetrnejšie ako kedysi. Vďaka plnej digitalizácii mamografu Mammomat Inspiration, s ktorým pracujeme, dokážeme získaný obraz presnejšie vyhodnotiť. Pomocou špeciálnych spracovacích programov vieme odhaliť aj tie najmenšie, ešte nehmatné nádory,“   vysvetľuje MUDr. Iveta Petrašovičová, lekárka rádiodiagnostického oddelenia MEDISSIMO.

Digitálny mamograf je vybavený špeciálnou „odberovou ihlou“ (stereotaktická bioptická jednotka). „Pomocou nej dokážeme cielene odobrať vzorku tkaniva na histologické vyšetrenie a tiež zaviesť takzvaný „navigačný Frankeho vodič“ do nehmatných lézii v prsníku pred operáciou.“ Navyše, digitálny mamograf je na rozdiel od klasického  analógového, vybavený špeciálnymi ochrannými filtrami. Tie výrazne znižujú dávku škodlivého ionizujúceho žiarenia. Vyšetrenie digitálnym mamografom je tak pre ženské telo šetrnejšie.

 

Najnovšie operačné postupy v chirurgii prsníka

V prípade pozitívneho nálezu je okrem skorej diagnostiky rovnako dôležitý aj včasný chirurgický zákrok. Dnes už nemusí predstavovať  pre ženu výraznejšie estetické poškodenie prsníka. Aj pri operáciách chirurgovia uplatňujú šetrné chirurgické postupy.

„Operácie zhubných nádorov prsníkov nám veľmi uľahčuje špeciálna gama sonda. Vyhľadáva rádioizotopy v lymfatických uzlinách. Počas chirurgického zákroku presne odhalí a zvukovým znamením upriami chirurga na 1- 2 „strážne“ uzliny, ktoré chirurg vyberie a pošle na histologické vyšetrenie. V prípade, že sú tieto uzliny negatívne, ostatné už nie je potrebné vyberať. Nemusíme tak pristúpiť k rozsiahlej operácii, pri ktorej by sa bez použitia gama sondy odstraňovali viaceré , aj „nepostihnuté“ lymfatické uzliny. Náročnejší operačný výkon so sebou často prináša komplikácie spojené s bolesťami, opuchom a tŕpnutím rúk,“ vysvetľuje špecialista na chirurgiu prsnej žľazy v  MEDISSIMO, MUDr. Roman Čierny.

 

Na vyšetrenie digitálnym mamografom v MEDISSIMO nečakáte. Objednávate sa na termín, ktorý vyhovuje Vám. Vyšetrenie podstúpite do 48 hodín od objednania sa. Cena pre samoplatcov – 20 EUR

 

 

 

Mamografické vyšetrenie by ste mali absolvovať:

·         od 40. do 69. roku života  každé 2 roky

·         medzi 30.- 40. rokom pri podozrení na zhubný nádor

·         pod 30 rokov - ak je pri USG vyšetrení naliehavé podozrenie na karcinóm

·         pred plastickou operáciou na vylúčenie skrytého malígneho nádoru prsníka / na doporučenie gynekológa a plastického chirurga /

·         pred začiatkom a v priebehu hormonálnej substitučnej liečby

·         po operáciách prsníka

·         pri rizikových faktoroch zvyšujúcich pravdepodobnosť výskytu karcinómu prsníka

 

 

 

.

PRAVDY A MÝTY O MAMOGRAFII

 

Silný tlak pri vyšetrení môže „spustiť“ rakovinové bujnenie  MÝTUS

Stlačením sa nádorové bunky neaktivujú. Vyšetrenie digitálnym mamografom je veľmi šetrné. Pri použití moderných prístrojov s veľmi nízkou dávkou žiarenia toto riziko nehrozí.

Oveľa nebezpečnejšie je mamografiu odkladať.

 

Samovyšetrením prsníkov si môžeme objaviť aj malé nádory PRAVDA AJ MÝTUS

Pravidelné samovyšetrovanie môže žene zachrániť život, najmä ak po nahmataní hrčky okamžite navštívi lekára.  Až tretina karcinómov sú však malé kalcifikované ložiská, ktoré rukou nedokáže nahmatať ani skúsený  lekár. Dokáže ich odhaliť iba mamografické vyšetrenie.

 

Mamografia bolí PRAVDA

Miera bolesti alebo nepríjemného pocitu pri stlačení je však individuálna. Najviac ju pociťujú ženy s malými prsníkmi. Čím však rádiologická asistentka prsník viac stlačí, tým menej ionizujúceho  žiarenia doň prenikne. Pri potrebnej miere stlačenia sa zlepšuje aj  kvalita snímky a  diagnostická výpovednosť  vyšetrenia.

 

Ak chodím pravidelne na mamografiu, rakovinu nedostanem MÝTUS

Existuje tzv. intervalový karcinóm – ide o agresívny typ nádoru, ktorý sa dokáže rozvinúť aj vo veľmi krátkom čase, napríklad v období medzi dvoma indikovanými mamografickými vyšetreniami.

Pri „podozrivom náleze“ je vhodné doplniť mamografické vyšetrenie ultrazvukom alebo magnetickou rezonanciou.

 

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.