Po sviatkoch treba organizmu pomôcť – ajurvédou |
||
Autor(ka) : Gabika Dátum a čas : 3.1.2011 00:00 Kategória : Zdravie WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Počas vianočných sviatkov a novoročných osláv si často doprajeme všetkého viac než zvyčajne – či ide o bohaté menu, leňošenie alebo ponocovanie. V kombinácii so stresom, ktorý týmto sviatkom predchádza, sa zvyčajne telo dostane do nerovnováhy. Mnohí si povzdychneme, že „po sviatkoch“ by sme potrebovali ďalšie voľno na regeneráciu. Dodržiavanie ajurvédskych princípov nám môže prinavrátiť stabilitu aj bez dovolenky. | ||
Počas vianočných sviatkov a novoročných osláv si často doprajeme všetkého viac než zvyčajne – či ide o bohaté menu, leňošenie alebo ponocovanie. V kombinácii so stresom, ktorý týmto sviatkom predchádza, sa zvyčajne telo dostane do nerovnováhy. Mnohí si povzdychneme, že „po sviatkoch“ by sme potrebovali ďalšie voľno na regeneráciu. Dodržiavanie ajurvédskych princípov nám môže prinavrátiť stabilitu aj bez dovolenky. Ajurvédska tradícia nás učí, že každý človek má v sebe tri typy energie (tri „doše“): vata, pitta a kapha. Niektorá z nich môže byť v určitej chvíli prevládajúca (niekedy sme mimoriadne aktívni, inokedy pomalší a pod.). Pre zdravie je však dôležité, aby ani jedna z nich nebola dlhodobo dominantná. Tak si totiž udržíme zdravie, duševnú pohodu aj prirodzenú krásu. Rovnováhu týchto troch energií ovplyvňujú rôzne faktory: denný režim, strava, ročné obdobia... Práve počas vianočných a novoročných sviatkov spravidla vybočíme z pravidelného režimu, menej sa hýbeme, viac si doprajeme na tanieri, chladné počasie sa nás viac dotýka, a tak sa energie „rozhádžu“. Ajurvéda – náuka o dlhom živote – myslí aj na naše občasné „prehrešky“ proti rozumnému životnému štýlu a radí nám, ako si prinavrátiť pohodu na duši aj v tele. Viac než príkazy, sú nasledovné tipy a rady dobre mienenými odporúčaniami. Napokon, ajurvéda chce život obohatiť, nie ho obmedzovať. Vyskúšajte niečo nové a potešte sa z nového dobrodružstva! Strava: Ak sa pohybujete v chladnom počasí, lepšie vám vytrávi, preto môžete zjesť aj sýtejšie jedlá. Ak však iba sedíte za oknom, treba byť striedmejší. - Na prečistenie pite dostatok tekutín, hlavne teplej vody alebo bylinkových a korenistých čajov s mliekom. - Vyhýbajte sa káve, čiernemu čaju a cigaretám. - Chladné počasie je čas, keď si môžete dať sýte teplé jedlá (cestoviny, žemľovky, husté polievky), mliečne jedlá (smotana, mliečna ryža), oriešky, sušené ovocie (napríklad so škoricou a smotanou). - V zime naopak obmedzte šaláty a surovú zeleninu. - Hojne používajte korenia: škorica, fenikel, aníz, muškát, rasca, kardamom, čerstvý zázvor, petržlen, bazalka, sladké drievko, klinček. - Vyskúšajte ajurvédske antioxidanty, napríklad Mahariši Amrit Kalaš na podporu imunity. Masáže: Ajurvédska energia (doša), ktorá sa pokladá za studenú a suchú, sa volá Vata. Aby nemala voči ostatným dvom prevahu, treba ju vyrovnávať niečím, čo je teplé a vlhké. V ajurvéde sa to robí teplými olejovými masážami celého tela. - Masáže zjemňujú nervový systém, posilňujú krvný obeh a pomáhajú vylučovať toxíny z tela. - Masírujte sa pred už rannou očistou. Najvhodnejší je sezamový olej alebo ajurvédsky Vata olej. Nechajte ho pár minút vsiaknuť. - Udržiavajte si vnútorné teplo – pohodlným oblečením, teplým kúpeľom nôh pred spaním. - Vyhýbajte sa prievanu a suchému vzduchu. - Dbajte na to, aby ste mali dostatok spánku. Meditácia, rozjímanie: Rozladené energie treba vyrovnávať nielen na tele, ale aj na duši. Bez ohľadu na vierovyznanie si nájdite čas na upokojenie mysle meditáciou (napríklad sústredením sa na vlastné dýchanie, predstavami pokojnej krajiny) alebo rozjímanie. - Vnútorná regenerácia sa začína tým, že sa dobre vyspíte. - Vyskúšajte dychové cvičenia. - Dodržiavajte pravidelný režim. Neplánujte si viac ako zvládnete. Povedzte občas nie. - Vnímajte vône – kúpte si mätový, eukalyptový alebo škoricový olej. Tip na obed: Pripravte si ajurvédsky nápoj Lassi: Zmixujte 1 diel jogurtu, 3 diely vody, štipku morskej soli a štipku kardamomu, škorice alebo vanilky. Ak máte chuť na sladké, pridajte trochu cukru. ©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |