Horúce nápoje do mrazivej zimy
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 21.12.2010 16:42
Kategória : Recepty
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Vianoce sú odjakživa plné zvykov, symbolov a príjemných tradícií. Nie je to však len stromček, kapustnica a darčeky, čo dokáže medzi ľuďmi vyčariť tú pravú sviatočnú atmosféru. Radostnú a povznášajúcu náladu v kruhu priateľov a rodiny pomôže navodiť aj sladkastá vôňa punču, rumová príchuť tradičného grogu, alebo opojná vôňa vareného vínka. Záleží len na vás, či si ich vychutnáte v súkromí, alebo v spoločnosti priateľov.

Vianoce sú odjakživa plné zvykov, symbolov a príjemných tradícií. Nie je to však len stromček, kapustnica a darčeky, čo dokáže medzi ľuďmi vyčariť tú pravú sviatočnú atmosféru. Radostnú a povznášajúcu náladu v kruhu priateľov a rodiny pomôže navodiť aj sladkastá vôňa punču, rumová príchuť tradičného grogu, alebo opojná vôňa vareného vínka. Záleží len na vás, či si ich vychutnáte v súkromí, alebo v spoločnosti priateľov.

 

 

Na dlhé zimné večery

Zahrejú, vyčaria úsmev na tvári a ich príprava navyše vôbec nie je náročná. V čom sa teda skrýva tajomstvo týchto tradičných a lahodných nápojov? Čím to je, že dokážu potešiť každé srdce a príjemne opantať zmysly? Odpoveď možno nie je ani zložitá. Čaro horúcich nápojov sa skrýva v rafinovanej kombinácii aromatického alkoholu a kvalitného cukru, ktorý celý nápoj príjemne odľahčí. Fantázii sa medze nekladú a pokiaľ ide o prípravu miešaných alkoholických nápojov, platí to zvlášť. K ich príprave sa používajú tradičné i menej známe druhy alkoholu. Najobľúbenejšie je víno a aromatický rum, ktorý tvorí základ tradičného punču a grogu. K tým neobvyklejším patrí napríklad anízový likér, používaný pri príprave pôvodného indického punču. Do horúcich alkoholických nápojov sa hodí aj koňak, ako alternatíva rumu, alebo Curacao ako základ mliečneho punču. Obľúbená je aj griotka najmä pre jej lahodnú chuť a vôňu.

 

Nie je cukor ako cukor

Do čaju a kávy si ho pridávame automaticky a ani sa nezamýšľame nad tým, ako zvyšuje pôžitok z ich pitia. Cukor je jednoducho dôležitou súčasťou teplého nápoja každého druhu. V spojení s alkoholom pôsobí ako horúci bozk, je preto dôležité vybrať si  naozaj kvalitný cukor. Ak ste doposiaľ nevyskúšali hnedý, teraz je tá pravá príležitosť. Môžete použiť aj trstinový vyznačujúci sa jemnou chuťou. Luxusný nádych dodá nápoju špeciálny kandizovaný cukor, ktorý sa pomaly rozpúšťa. Možno ho dostať pod značkou Korunný cukor kandizovaný hnedý a jeho nevšednosť spočíva vo veľkých kryštáloch, ktoré sa dosiahli pomalou kryštalizáciou.  Žlto-hnedá farba a veľmi jemná chuť je zase výsledkom karamelizácie cukru, čo umožňuje jeho všestranné využitie. Vďaka veľkým kryštálom sa bude nápoj s prídavkom kandizovaného cukru krásne trblietať pri každom premiešaní, pričom efekt najkrajšie vynikne vo veľkej sklenenej nádobe. Kandizovaný cukor je výborným doplnkom každej šáločky s horúcim punčom, grogom, alebo vareným vínkom. Ďalšie ingrediencie ako sú kúsky ovocia, klinčeky, škorica a podobne sa pridávajú do jednotlivých receptov podľa chuti.

 

Punč, kráľ zimných večerov

Pôvod tohto lahodného nápoja treba hľadať v Indii. Pripravuje sa tam z piatich ingrediencií, od ktorých sa odvíja názov. „Panča“ znamená päť a slovo punč vzniklo transformáciou tohto pôvodného názvu. Ak si chcete pripraviť tradičný indický punč doma, budete potrebovať čaj, cukor, víno, arak a vodu. Arak je silne aromatický anízový alkohol, ktorý dodá celému nápoju exotickú príchuť.

 

 

Arakový punč

Potrebujeme: 5 kávových lyžíc citrónovej šťavy, 5 kávových lyžíc cukrového sirupu, 2 dl vody, 1 dl Araku

Postup: Do hrnca dáme cukrový sirup s vodou a necháme na ohni až do bodu varu. Keď ho odstavíme, pridáme citrónovú šťavu, nalejeme do zohriatych pohárov, prilejeme Arak a podávame.

 

Vianočný punč

Potrebujeme: 500 ml červeného vína, 500 ml vody, 2 vrecká ovocného čaju, cukor podľa chuti, badián, klinčeky, celá škorica, punčová esencia, rum podľa chuti, jablko a pomaranč (mandarínka) - očistené a pokrájané na malé kocky

Postup: Vo vode povaríme klinčeky a škoricu. Necháme vylúhovať čaj, pridáme víno, mierne zohrejeme, dochutíme cukrom, rumom a esenciou. Na záver pridáme ovocie a podávame.

 

Grog, verný spoločník moreplavcov

Za otca grogu sa považuje admirál Veron, známy zástanca práv námorníkov. Jeho posádka mu dala meno Old Grog podľa nepremokavého hrubého plášťa, ktorý často nosil. Toto meno sa čoskoro prenieslo aj na nápoj. Pôvodný grog sa dochucoval iba limetovou, alebo citrónovou šťavou. Podľa legendy si ho osladili až piráti, ktorých výpravy boli podstatne kratšie, mohli si preto dovoliť luxus čerstvého ovocia. Ich nápoj bol oveľa viac sladší a voňavý vďaka muškátovému oriešku. V chladnejšej klíme Veľkej Británie sa potom pil grog horúci. Od začiatku 19. storočia je nápoj známy aj v Nemecku.

Zaujímavosťou je, že základ jeho prípravy zostal rovnaký aj po rokoch. Rozdiel je iba v tom, že sa do neho pre lepšiu chuť pridáva cukor. Pojem „groggy“, ktorým sa označoval pôvodne pocit, keď človek vypil priveľa grogu sa dnes používa na opísanie vyčerpaného stavu. Ak sa aj vy cítite vyčerpaný z chladného počasia, alebo ste sa práve vrátili premrznutý z prechádzky,  vyskúšajte sa rozohriať z vnútra a ochutnajte tradičný grog. Alebo pozvite svojich priateľov na novoročný večierok a pripravte im nápoj, ktorým sa kedysi potužovali aj veľkí moreplavci. Jeho príprava je naozaj jednoduchá a zvládnete ju aj so skrehnutými prstami. Pre inšpiráciu ponúkame recept na Jánošíkov grog.

 

Jánošíkov grog

Potrebujeme pre 1 osobu: 1,5 dcl vody, 2 lyžičky Korunného cukru kryštálového, 1 lyžička Korunného cukru hnedého kandizovaného, 0,5 dcl Carat Slivovice , koliesko pomaranča, plátok škorice 

Postup: Vodu zvaríme s 2 lyžičkami Korunného cukru kryštálového, nalejeme do pohárov, dolejeme Slivovicu a ozdobíme kolieskom pomaranča, plátkom škorice a dosladíme 1 lyžičkou Korunného cukru hnedého kandizovaného.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.