Kúpte si sitko
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 9.10.2001 12:50
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Možno si s radosťou kupujete okrúhle vrecúška plnené čajom, lebo práve v nich sa , aspoň podľa reklamy, čaj lepšie vylúhuje. Tak, ako v mnohých iných prípadoch aj v tomto sa reklama , prinajmenšom, mýli, ak nezavádza, čo je síce zo zákona zakázané, ale v praxi pravidelne používané. Pripusťme, že možno reklama iba nepracuje s čerstvými informáciami.

Keďže dnes sa skúma všetko, team vedcov , okrem toho, ako sa správa keks v čaji, skúmal aj to, ako sa lúhujú čajové lístky v pyramídach, okrúhlych, hranatých, či oválnych vrecúškach. Výsledok je jasný. Čajové lístky po styku s vodou bobtnajú, v malých vreckách na seba navzájom tlačia, voda k nim nemôže dobre preniknúť a účinné látky (tanín, kofeín) z čaju sa nedostanú von. Z toho vyplýva, že nie je také dôležité, aký tvar má vrecúško s čajom, ale akú má veľkosť. Veľké nálevové vrecko dovolí čaju krásne rozvinúť všetky svoje dobroty a vône.
Jaganyi a Ndlovu vyrobili z poróznej tkaniny vrecká rozličných tvarov a veľkostí a naplnili ich štyrmi gramami čaju Ceylon orange pekoe. Rýchlosť lúhovania sa zvyšovala so zväčšujúcou sa plochou čajového vrecka, ustálila sa na pomere plochy ku hmotnosti čaju približne 1:20.
Napokon sa vedecký team dopracoval k starej pravde, lúhovanie z voľných lístkov sypaného čaju bolo najrýchlejšie (aj v porovnaní s najväčším vreckom).
Tak vidíte, ak si chcete pochutnať na dobrom čaji/ a to by ste mali každé ráno/,kúpte si sitko.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.