Neobyčajné vlastnosti rastlín
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 5.9.2001 12:50
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Aromatické látky, vytvárané niektorými rastlinami, majú schopnosť ničiť baktérie aj plesne. Vylučujú ich napríklad rozmarín, eukalyptus, či geránie s ružovou alebo citrónovou vôňou. Táto vlastnosť je už všeobecne známa, ale rastliny však majú aj množstvo iných, pre mestského človeka veľmi pozitívnych schopností.

Sanseviera vstrebáva škodlivé látky
Naše obydlia sú plné syntetických materiálov alebo zariadení impregnovaných rozličnými chemikáliami. Nábytok, podlahové krytiny, farby, laky vylučujú formaldehyd, benzén, acetón, ktoré sú pre zdravie veľmi škodlivé. Znečistenie ovzdušia je o to väčšie, čím viac sú utesnené okná a zateplené steny. Väčšinu týchto jedovatých látok našťastie vstrebávajú črepníkové rastliny. Ovzdušie najlepšie čistia rastliny, ktoré majú radi tieň, s veľkými, tenkými listami ako napríklad papraď, sanseviera, dracéna, figovníky, brečtan, filodendron. Oplatí sa pestovať najmä sansevieru, ktorá je takmer nezničiteľnou rastlinou a nevyžaduje zvláštne ošetrovanie.

Chryzantéma pre fajčiarov
Bolo potvrdené, že cigaretový dym najúčinnejšie neutralizujú: chryzantéma, gerbera, datlová palma, dracéna, ficus robusta a benjamina, brečtan. Preto by si ich mali do bytu rozmiestniť najmä fajčiari.

Papraď predpovedá počasie
Deň pred dažďom papraď skladá svoje lístky nahor. Keď sa má počasie zlepšiť, lístky sa znova narovnajú.

K počítaču postavte dracénu
Kancelárie, úrady a takisto naše príbytky sú plné elektronických zariadení, ktoré nám uľahčujú prácu. Moderné kancelárske vybavenie a najmä tlačiarne, fotokopírky, monitory počítačov vylučujú xylén, toluén, trojchlóretylén, amoniak. Našťastie existuje mnoho rastlín, ktoré tieto látky účinne vstrebávajú. Na stolík v blízkosti počítača je vhodné umiestniť palmu, difenbachiu, najmä dracénu alebo papraď.

Červené kvety dodávajú energiu
Vôňa kvetov a ich farby pozitívne vplývajú aj na naše rozpoloženie. Prítomnosť zelených rastlín upokojuje nervy, znižuje napätie svalstva a tlak krvi. Červeň kvetov a ovocia má povzbudzujúce účinky, biele kvety upokojujú, žlté vyvolávajú pocit pohody.

Viete, že...
Mnoho rastlín, medzi nimi aj črepníkových, udivuje svojimi neobyčajnými vlastnosťami. Napríklad podzemnica olejná kvitne iba niekoľko hodín a vädne po samoopelení. Kvetná stonka sa po zakvitnutí predlžuje, nachyľuje nadol a zasúva do zeme. Až tam dozrievajú jej plody. Niektoré kvety sa správajú ako dravci, napríklad poľujú na hmyz a keď si na plátok ich kvetu sadne mucha alebo komár, kvietok sa zatvorí a obeť pridržiavajú lepiace výrastky. Mimóza zase reaguje aj na najjemnejší dotyk – poskladá svoje lístky a zvesí halúzky.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.