Nebuďte závislí! - Raž má zelenú |
||
Autor(ka) : Marcela Dátum a čas : 18.3.2011 00:00 Kategória : Výživa WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
O užitočnosti ražnej múky a negatívach tej pšeničnej sa hovorí čoraz častejšie, ale len málokto vie, čo je podstatou problému. Jedným z najdôležitejších faktorov je lepok, zmes bielkovín obsiahnutých vo vnútri obilných zŕn, ktorá môže za to, že hlavne jemne vymletá pšeničná múka cesto pekne viaže a pečivo z nej je nadýchané a kypré. Bohužiaľ pribúda ľudí, ktorí sú na tento lepok citliví či dokonca alergickí a niektoré nové štúdie potvrdzujú, že vlastne škodí všetkým. Okrem iného zanáša črevné steny. Lepok obsahuje aj múka ražná, ale tá je iného zloženia, takže neškodí toľko. Preto aj cesto z výlučne ražnej múky zle kysne a musí sa piecť vo forme, pretože sa rozteká. | ||
O užitočnosti ražnej múky a negatívach tej pšeničnej sa hovorí čoraz častejšie, ale len málokto vie, čo je podstatou problému. Jedným z najdôležitejších faktorov je lepok, zmes bielkovín obsiahnutých vo vnútri obilných zŕn, ktorá môže za to, že hlavne jemne vymletá pšeničná múka cesto pekne viaže a pečivo z nej je nadýchané a kypré. Bohužiaľ pribúda ľudí, ktorí sú na tento lepok citliví či dokonca alergickí a niektoré nové štúdie potvrdzujú, že vlastne škodí všetkým. Okrem iného zanáša črevné steny. Lepok obsahuje aj múka ražná, ale tá je iného zloženia, takže neškodí toľko. Preto aj cesto z výlučne ražnej múky zle kysne a musí sa piecť vo forme, pretože sa rozteká.
©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |