Akú antikoncepciu ženy preferujú po porade so svojím lekárom?
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 17.5.2011 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Hormonálna antikoncepcia patrí medzi najspoľahlivejšie formy ochrany pred neželaným otehotnením. V súčasnosti patrí aj medzi najpoužívanejšie metódy a ženy si môžu vybrať z viacerých foriem – hormonálne tablety sa užívajú každý deň, antikoncepčná náplasť sa aplikuje raz týždenne a hormonálny vaginálny krúžok sa vymieňa raz mesačne. Keďže účinnosť všetkých foriem je prakticky rovnaká, odborníkov zaujímalo, podľa čoho sa ženy rozhodujú pre konkrétny typ antikoncepcie, čo od metódy očakávajú a aké sú ich predstavy o ideálnej antikoncepcii. Na Slovensku, v Českej republike, Holandsku, Belgicku, Rakúsku, Švajčiarsku, Nemecku, Švédsku, Poľsku, Izraeli, Ukrajine i v Rusku sa preto uskutočnil program Choice, ktorého cieľom bolo podporiť gynekológov, aby svoje pacientky informovali a poskytli im poradenstvo o dostupných možnostiach kombinovanej hormonálnej antikoncepcie. Súčasťou programu bolo zistiť, preferencie žien v oblasti výberu vhodnej hormonálnej antikoncepcie a aké kritériá sú pre ne pri voľbe ochrany pred otehotnením dôležité.

Hormonálna antikoncepcia patrí medzi najspoľahlivejšie formy ochrany pred neželaným otehotnením. V súčasnosti patrí aj medzi najpoužívanejšie metódy a ženy si môžu vybrať z viacerých foriem – hormonálne tablety sa užívajú každý deň, antikoncepčná náplasť sa aplikuje raz týždenne  a hormonálny vaginálny krúžok sa vymieňa raz mesačne. Keďže účinnosť všetkých foriem je prakticky rovnaká, odborníkov zaujímalo, podľa čoho sa ženy rozhodujú pre konkrétny typ antikoncepcie, čo od metódy očakávajú a aké sú ich predstavy o ideálnej antikoncepcii. Na Slovensku, v Českej republike, Holandsku, Belgicku, Rakúsku, Švajčiarsku, Nemecku, Švédsku, Poľsku, Izraeli, Ukrajine i v Rusku sa preto uskutočnil program Choice, ktorého cieľom bolo podporiť gynekológov, aby svoje pacientky informovali a poskytli im poradenstvo o dostupných možnostiach kombinovanej hormonálnej antikoncepcie. Súčasťou programu bolo zistiť, preferencie žien v oblasti výberu vhodnej hormonálnej antikoncepcie a aké kritériá sú pre ne pri voľbe ochrany pred otehotnením dôležité.

Na Slovensku a v Českej republike bolo do prieskumu zaradených 1850 žien vo veku 18 – 40 rokov, ktoré uvažujú o kombinovanej hormonálnej antikoncepcii. Predtým, ako od lekára získali informácie o všetkých možnostiach, až 45 % žien si na Slovensku chcelo zvoliť hormonálnu tabletu. Následne ich gynekológ informoval o všetkých dostupných možnostiach kombinovanej hormonálnej antikoncepcie – tablete, náplasti a vaginálnom krúžku. O všetkých možnostiach získali ženy rovnaké množstvo informácií, aby si mohli jednotlivé metódy samy porovnať a rozhodnúť sa, ktorú považujú za najvhodnejšiu. Po akej hormonálnej antikoncepcii teda ženy túžia, pokiaľ majú povedomie o všetkých možnostiach?

Až 62 % Sloveniek by si vybralo hormonálny antikoncepčný krúžok, kým tabletu by uprednostnilo 32 % žien na Slovensku a pre náplasť by sa rozhodli 2 % žien. Pre celkom inú formu antikoncepcie by sa rozhodli 2 % a rovnako 2 % žien sa ani po poradenstve lekára nevedeli rozhodnúť.

Medzi hlavné dôvody, prečo by si ženy zvolili antikoncepčný krúžok, patrí jeho aplikácia len raz mesačne, ktorú vyzdvihlo až 95 % žien, jednoduché užívanie (60 %) a pohodlné použitie (58 %). Pre 57 % žien boli ďalším dôvodom vybrať si krúžok aj stále a nízke hladiny hormónov, ktoré sa pri tejto metóde uvoľňujú do organizmu.

Z prieskumu Choice vyplynulo, že pravdepodobnosť voľby krúžku stúpa s vekom ženy o 4,4 až 5,8 % s každými piatimi rokmi veku.

 

Prekvapil samotné užívateľky

V jednej z veľkých registračných štúdií, ktorá sa uskutočnila ako v Severnej Amerike tak aj v Európe, vyplňovalo 1950 užívateliek antikoncepčného krúžku dotazník predtým, ako do štúdie vstúpili a potom opäť po 3 mesiacoch používania krúžku. Na začiatku nemala s krúžkom skúsenosť žiadna zo žien a až 66 % považovalo za najlepšiu formu antikoncepcie hormonálnu tabletu. No už po 3 mesiacoch sa ich preferencie kompletne zmenili a až 81 % žien uviedlo, že za najlepšiu metódu antikoncepcie považujú krúžok. Po roku sa ich počet ešte zvýšil na 86 %.

 

Ideálna antikoncepcia – antikoncepčný krúžok

Antikoncepčný krúžok je kombinovaná hormonálna forma antikoncepcie, ktorá rovnako ako tablety obsahuje ženské hormóny estrogén a gestagén. Žena si krúžok sama zavádza do pošvy raz mesačne a z krúžku sa postupne uvoľňujú veľmi nízke dávky hormónov, ktoré cez stenu pošvy nepretržite prenikajú do krvného obehu.

Vloženie krúžku do pošvy i jeho vybratie je jednouché a zvládne ho bez problémov každá žena. Jeden krúžok poskytuje ochranu počas jedného cyklu. Po zavedení sa v pošve nechá na 3 týždne a potom nasleduje týždenná pauza bez krúžku, rovnako ako pauza pri užívaní hormonálnych tabliet.

Spokojnosť žien s antikoncepčným krúžkom sa v európskej štúdii sledovala po 3, 6 a 13 mesiacoch užívania. Po roku bolo s používaním krúžku spokojných až 96 % žien (po 3 mesiacoch to bolo 93 % a po 6 mesiacoch 95 % žien) a 97 % žien uviedlo, že by krúžok odporučili aj iným ženám. Výhody krúžku, ktoré ženy uvádzali:

·         nemusím si nič pamätať, napr. myslieť denne na užívanie tabletky

·         krúžok sa ľahko používa

·         je to spoľahlivá metóda antikoncepcie

·         prináša dobrú kontrolu menštruačného cyklu

·         je to prirodzenejší spôsob antikoncepcie

 

Krúžok je vyrobený z plastového materiálu a má priemer 54 mm. Denne uvoľňuje 15 mikrogramov hormónu etinylestradiolu (estrogén) a 120 mikrogramov etonogestrelu (gestagén).

 

Benefity antikoncepčného krúžku

·      Diskrétna metóda antikoncepcie

·      Pohodlná metóda, ktorá sa používa raz mesačne – netreba naň myslieť denne ako na tabletu, ani týždenne ako na náplasť

·      Denne sa uvoľňuje najnižšia dávka estrogénu spomedzi všetkých typov kombinovanej hormonálnej antikoncepcie dostupných na Slovensku.

·      Dobrá kontrola menštruačného cyklu

·      Neprechádza tráviacim traktom, preto na účinnosť nemá vplyv vracanie ani hnačka

·      Nemá vplyv na telesnú hmotnosť

·      Pre užívateľky vysoko prijateľná forma antikoncepcie

·      Presná poloha krúžku v pošve nemá žiadny vplyv na jeho účinnosť proti otehotneniu

·      Vďaka stabilným hladinám hormónov v krvnom obehu prináša krúžok menej výkyvov hormonálnych hladín, ako pri užívaní tablety alebo náplasti

·      Účinok je úplne vratný – schopnosť počať dieťa sa obyčajne obnovuje rýchlo po vysadení užívania krúžku

 

Spoľahlivosť a bezpečnosť

Spoľahlivosť antikoncepčného krúžku je rovnako vysoká, ako pri kombinovaných hormonálnych tabletách – krúžok v registračných štúdiách preukázal Pearl index 0,65 (= počet tehotenstiev na 100 žien za rok používania antikoncepčnej metódy), čo znamená viac ako 99 % spoľahlivosť.

V porovnaní s inými metódami hormonálnej antikoncepcie unikátny systém uvoľňovania hormónov poskytuje nízku, súvislú dávku bez extrémnych výkyvov hladín hormónov.

 

Jednoduché použitie raz mesačne

Niektoré ženy sa mylne domnievajú, že zavedenie krúžku je zložité a antikoncepcia ľahko zlyhá kvôli nesprávnemu použitiu. Hormonálny krúžok však nepôsobí ako bariérová ochrana (pesar), a preto vôbec nie je dôležité, či kopíruje krčok maternice alebo nie. Jeho účinok totiž zabezpečujú hormóny – rovnako ako pri antikoncepčných tabletách – a tie sa do krvi uvoľňujú cez stenu pošvy.

 Správne zavedený krúžok žena nijako necíti, podobne ako tampón. Pokiaľ nie je jeho poloha žene pohodlná, môže ho zľahka zatlačiť trochu ďalej. Kruhovitý tvar a flexibilita umožňujú dobré umiestnenie krúžku a zároveň zabraňujú jeho vypadnutiu z pošvy. Z hľadiska antikoncepčnej spoľahlivosti nie je presná poloha krúžku v pošve dôležitá a nemusí byť umiestnený pri hrdle maternice. Po zavedení sa krúžok zahreje na telesnú teplotu a automaticky sa z neho cez stenu pošvy začnú do krvného obehu uvoľňovať hormóny.

Vyberanie krúžku je tiež jednoduché a žena ho zvládne bez problémov sama. V 2 štúdiách, ktoré prebiehali v Severnej Amerike a Európe, antikoncepčný krúžok používalo počas jedného roka viac ako 2300 žien, až 98 % uviedlo, že jeho zavádzanie i vyberanie bolo pre ne vždy alebo často jednoduché.

 

Ideálna kontrola cyklu

Pomerne častým problémom pri užívaní antikoncepcie s nízkou hladinou hormónov je slabá kontrola cyklu a špinenie či slabé krvácanie aj mimo menštruácie. Antikoncepčný krúžok bol v štúdii, ktorá prebiehala v 10 európskych krajinách, porovnávaný s kombinovanou hormonálnou tabletkou s obsahom 30 mikrogramov estrogénu a gestagénom. Ženy počas jedného roka zaznamenávali prípadné špinenie či krvácanie. Pri antikoncepčnom krúžku zaznamenalo očakávané krvácanie (intended bleeding) 55,2-68,4 % žien, kým medzi ženami, ktoré užívali tablety, to bolo len 35,6-56,6 % žien. Antikoncepčný krúžok teda ženám prináša lepšiu kontrolu cyklu, a to len s polovičnou dávkou estrogénov oproti tabletovej antikoncepcii.

 

Pohodlný sexuálny život

Na antikoncepčný krúžok stačí myslieť raz mesačne, a preto je omnoho nižšie riziko vynechania dávky. Niektoré ženy sa obávajú, že krúžok v pošve má negatívny vplyv na sexuálny život a bude prekážať ich partnerovi, no nie je to tak. Z výsledkov veľkej štúdie vyplynulo, že 94 % mužov nevadí, že ich partnerka používa ako antikoncepciu krúžok, a to i napriek tomu, že 30 % mužov a 18 % žien uviedlo, že krúžok pri pohlavnom styku niekedy cítili.

 

Ako to funguje

Antikoncepčný krúžok obsahuje dva hormóny – estrogén a gestagén, ktoré sa z neho uvoľňujú do krvného obehu. Vyššia hladina týchto hormónov dá signál mozgu, aby neprodukoval hormóny potrebné na dozrievanie vajíčka. Ak vo vaječníkoch nie je dozreté vajíčko pripravené na uvoľnenie do vajcovodov, nedôjde k ovulácii a tým pádom nemôže byť vajíčko oplodnené.

Hormóny v krúžku pôsobia presne rovnakým spôsobom, ako hormóny v tabletách či náplasti, len sa do krvného obehu dostávajú iným spôsobom. Táto antikoncepcia teda nepôsobí lokálne, ako sa niektoré ženy mylne domnievajú. Látky sa z krúžku uvoľňujú cez steny pošvy do krvného obehu, preto má aj rovnako vysokú spoľahlivosť, ako antikoncepčné tablety, ktoré tiež pôsobia v krvnom obehu.

 

Použitie krúžku

Antikoncepčný krúžok je vhodnou antikoncepciou pre všetky ženy, ktorým ho predpíše gynekológ. Pokiaľ už žena užíva inú kombinovanú hormonálnu antikoncepciu, prechod na používanie krúžku je úplne bez problémov a účinnosť proti otehotneniu pretrváva bez prerušenia. Pokiaľ žena na krúžok prechádza z antikoncepcie s obsahom jedného hormónu – gestagénu (napr. minipilulka či hormonálny vnútromaternicový systém), je potrebné počas prvých siedmich dní pre istotu používať okrem krúžku aj inú metódu antikoncepcie, napríklad kondóm alebo spermicídny prípravok.

Antikoncepčný krúžok sa zavádza i vyberá jednoducho. Účinnosť metódy nezávisí od presnej polohy krúžku v pošve. Krúžok je vyrobený tak, aby po vložení do pošvy držal na mieste a nemohol vypadnúť ani pri cvičení či plávaní. Krúžok sa po zavedení nechá v pošve 3 týždne a potom nasleduje týždenná pauza bez krúžku. Je dôležité, aby sa krúžok zavádzal a vyberal vždy v rovnaký deň týždňa každý mesiac.

 

Zavádzanie

Pred zavádzaním krúžku do pošvy si treba umyť a vysušiť ruky. Potom ho žena chytí medzi palec a ukazovák a stlačí. Zaujme polohu, ktorá je pre ňu pohodlná – môže si ľahnúť, čupnúť alebo stáť a jednu nohu pokrčiť a nadvihnúť - a krúžok si jemne zatlačí do pošvy. Ak je krúžok správne zavedený, žena by nemala nič cítiť. Pokiaľ má nepríjemné pocity, môže krúžok zatlačiť o niečo hlbšie. Z hľadiska účinnosti nie je dôležitá presná poloha krúžku, preto je dôležité najmä pohodlie ženy.

 

Vyberanie

Po 3 týždňoch sa krúžok z pošvy vyberie a nasleduje týždenná pauza, počas ktorej sa objaví menštruačné krvácanie. Žena môže krúžok vybrať buď tak, že ho zachytí popod jeho okraj ukazovákom a jednoducho vytiahne – tento spôsob vyhovuje väčšine žien. Druhou možnosťou je chytiť krúžok medzi palec a ukazovák a tak ho vytiahnuť. Priemerná veľkosť ukazováka je 7-8 cm a celá pošva od vchodu po hornú časť meria 7-10 cm, takže vyberanie krúžku nie je nijak zložité.

Po vybratí treba krúžok vyhodiť, najlepšie zabalený v pôvodnom obale, nevhadzovať ho do toalety. Použitý krúžok treba zabezpečiť z dosahu detí alebo zvierat.

Aby sa zachovala antikoncepčná ochrana, ďalší krúžok treba do pošvy vložiť presne po týždni, teda v rovnaký deň týždňa, ako keď si žena krúžok vytiahla.

 

Vedľajšie účinky

Medzi možné nežiaduce účinky antikoncepčného krúžku patria infekcie či podráždenie v pošve, výtok z pošvy, bolesť hlavy a nevoľnosť. Ďalšie možné vedľajšie účinky súvisia s obsahom hormónov a sú preto rovnaké ako pri iných typoch kombinovanej hormonálnej antikoncepcie – zmeny chuti do jedla, citlivosť prsníkov, zadržiavanie tekutín, nervozita, srdcovocievne riziko... Tak ako pri iných formách, aj užívateľkám hormonálneho krúžku je dôrazne odporúčané nefajčiť, aby sa nezvyšovalo riziko trombózy, keďže už samotná hormonálna antikoncepcia zvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín.

V klinickej štúdii, ktorej sa zúčastnilo až 2500 žien, boli vedľajšie účinky dôvodom pre prerušenie užívania krúžku len u 1 - 2,5 % pacientok.

 

Najčastejšie otázky a odpovede

 

Je antikoncepčný krúžok podobná metóda ako ženský pesar - diafragma?

Nie. Pesar je bariérová antikoncepcia, rovnako ako kondóm, teda vytvára prekážku, cez ktorú sa spermie nemôžu dostať do maternice, kým antikoncepčný krúžok účinkuje vďaka hormónom, rovnako ako antikoncepčná tableta. Preto nie je dôležité, kde presne v pošve je krúžok umiestnený, dôležité je, aby žene nijako neprekážal. Kým pesar je pomerne nespoľahlivou metódou, antikoncepčný krúžok zabraňuje otehotneniu rovnako spoľahlivo, ako tablety, teda na viac ako 99 %.

 

Ako je antikoncepčný krúžok „cítiť“?

Väčšina žien krúžok po umiestnení do pošvy nijako necíti. Krúžok je mäkký, ohybný, prispôsobí sa tvaru tela a svaly okolo pošvy ho udržiavajú na svojom mieste. Ak žena cíti nepohodlie alebo jej krúžok akokoľvek „zavadzia“, pravdepodobne ho nemá vsunutý dostatočne hlboko a mala by ho prstom jemne zatlačiť hlbšie. Nehrozí žiadne riziko, že by sa krúžok dostal príliš hlboko, takže žena sa nemusí pri jeho zatlačení do pošvy ničoho obávať. Krčok maternice spoľahlivo zabráni, aby sa krúžok dostal mimo pošvu.

 

Ako krúžok vníma partner počas pohlavného styku?

Niektorí muži môžu krúžok počas pohlavného styku cítiť. Výskumy však ukazujú, že až 9 z 10 mužov (teda 90 %) nepovažuje krúžok za nijako rušivý. V klinických skúškach sa ukázalo, že 8 z 10 žien a 7 z 10 mužov krúžok počas pohlavného styku buď necítili vôbec, alebo ho cítili len zriedkavo.

 

Môže sa antikoncepčný krúžok používať spolu s kondómom alebo chemickou antikoncepciou?

Áno, kondóm, spermicídne prípravky a krúžok sa nijako neovplyvňujú. Používanie kondómu je dôležité kvôli ochrane pred pohlavne prenosnými chorobami a rovnako ako chemická antikoncepcia sa môže použiť ako doplnková metóda v prípade, ak žena nepoužije krúžok správne a mohlo by dôjsť k poklesu jeho účinnosti.

 

Dá sa s pomocou krúžku vynechať menštruácia ako pri antikoncepčných tabletách?

Áno a spôsob je rovnaký, ako pri tabletách. Po vybratí krúžku si žena hneď zavedie ďalší bez toho, aby mala v užívaní 7-dňovú prestávku. Druhý krúžok vyberie po 3 týždňoch a pokračuje v bežnom užívaní.

 

Môže krúžok z pošvy vypadnúť?

Nemalo by sa to stať, keďže svaly v pošve ho udržia na mieste, a to aj počas športovania či pri kúpaní. Pred zavedením do pošvy sa krúžok stlačí, ale keď ho žena pustí, sám sa roztiahne a prispôsobí širšej časti pošvy. Svaly dolnej, užšej časti ho potom zachytia a držia na mieste. Pokiaľ má žena pochybnosti, môže si prstom skontrolovať, či je krúžok v pošve (vždy si treba umyť a usušiť ruky). Niekedy sa môže stať, že krúžok vypadne pri vyberaní tampónu, pri pohlavnom styku alebo pri poklese maternice. Pokiaľ krúžok nie je mimo pošvu dlhšie ako 3 hodiny, antikoncepčný účinok pretrváva. Žena môže krúžok opláchnuť studenou alebo vlažnou vodou a znovu zaviesť. Pokiaľ bol krúžok mimo pošvy dlhšie ako 3 hodiny, prestáva chrániť pred otehotnením a ďalší postup závisí od toho, v ktorej časti cyklu krúžok vypadol. Všetky potrebné informácie sa žena dočíta v príbalovom letáku.

 

Je bezpečné ponechať antikoncepčný krúžok až 3 týždne v pošve? Nezachytávajú sa na ňom baktérie?

Na rozdiel od tampónov, ktoré majú výraznú absorpčnú schopnosť, antikoncepčný krúžok  je hladký, plastický a nie je z absorbujúceho materiálu, preto sa na ňom baktérie nemôžu zachytávať a rásť.

 

Môže sa antikoncepčný krúžok „stratiť“ alebo rozpustiť v tele?

Nie, nie je možné, že by sa pri hlbokom zavedení alebo akokoľvek inak krúžok v tele stratil. V skutočnosti sa nemá ako dostať ďalej ako ku krčku maternice. Rovnako sa v tele nemôže rozpustiť.

 

Čo ak si žena po týždennej pauze zabudne zaviesť nový krúžok?

Pokiaľ trvá pauza dlhšie ako 7 dní, účinok antikoncepčného krúžku sa stráca. Žena by si ho mala zaviesť hneď, ako si spomenie, no počas najbližších 7 dní treba použiť aj ďalšiu antikoncepčnú metódu, napríklad kondóm.

 

Čo ak si žena zabudne krúžok vybrať?

Ak žena ponechá krúžok v pošve dlhšie ako 3 týždne, no kratšie ako 4, mala by krúžok čo najskôr vytiahnuť a po sedemdňovej pauze použiť nový.

Pokiaľ bol však krúžok v pošve dlhšie ako 4 týždne, prestáva dostatočne chrániť pred otehotnením a preto by sa žena mala uistiť, že nie je tehotná. Ak nie, môže si vložiť nový krúžok, no počas prvých 7 dní bude potrebovať aj doplnkovú metódu antikoncepcie.

 

Dá sa pri používaní antikoncepčného krúžku predávkovať?

Z krúžku sa uvoľňuje stabilné množstvo hormónov, preto nie je možné, aby sa žena predávkovala. Samozrejme, nikdy nesmie použiť viac ako jeden krúžok súčasne.

 

Chráni antikoncepčný krúžok pred pohlavne prenosnými chorobami?

Nie, rovnako ako iné hormonálne antikoncepčné metódy ani krúžok nechráni pred HIV ani inými pohlavne prenosnými chorobami. Preto treba dodržiavať zásady bezpečného sexu a pred infekciou sa chrániť kondómom.

 

 

 

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.