Chorvátsko – krajina, ktorá zanechá odtlačok vo vašom srdci
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 16.6.2011 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

V máji sa uskutočnila na Hviezdoslavovom námestí výstava Be CROative, ktorá návštevníkom predstavila gastronómiu, vynálezy, slávne osobnosti či prírodu tejto krajiny. Cieľom projektu bolo svetu ukázať, že Chorvátsko neponúka len dych vyrážajúcu prírodnú scenériu, nádherné pláže Jadranského mora a vynikajúcich športovcov.

V máji sa uskutočnila na Hviezdoslavovom námestí výstava Be CROative, ktorá návštevníkom predstavila gastronómiu, vynálezy, slávne osobnosti či prírodu tejto krajiny. Cieľom projektu bolo svetu ukázať, že Chorvátsko neponúka len dych vyrážajúcu prírodnú scenériu, nádherné pláže Jadranského mora a vynikajúcich športovcov.

 

Výstavu Be CROative navštívilo počas piatich dní takmer 10 000 ľudí. Hostesky im rozdali 3000 katalógov o výstave a viac ako 2500 turistických katalógov. V stánkoch hostí  zaujímala hlavne gastronómia a príroda. Bokom však neostali ani slávne osobnosti, ktoré svetu priniesli množstvo vynálezov. Takým bol napríklad Nikola Tesla, ktorého patenty a teoretická práca formovali základ moderných systémov na striedavý prúd. Chorvátsko sa môže popýšiť aj vznikom systému klasifikácie odtlačkov prstov, za ktorým stojí Ivan Vučetić.

 

Vedeli ste napríklad, že kravata, skutočný symbol mužskej elegancie, je pôvodom z Chorvátska? Či to, že svetoznámy Most vzdychov v Benátkach je postavený z kvalitného kameňa pochádzajúceho z ostrova Brač? Okrem vynálezov je Chorvátsko aj krajinou vína a olivového oleja. V Chorvátsku sa v dnešnej dobe vyskytuje 60 pôvodných odrôd vín, spomedzi ktorých sú Graševina, Malvazija a Plavac mali vedúce a svetovo uznávané odrody. Rovnako bol chorvátsky olivový olej vyhlásený za jeden z 20 najlepších na svete. Vo svetovom fonde génov olivových stromov je dokonca 16 chorvátskych odrôd, ktoré zaručujú znamenitosť a výnimočnosť tohto olivového oleja.

 

Originálnu atmosféru počas soboty navodila skupina turistov z malého chorvátskeho mestečka Bibinje. Nadšená stretnutím so svojou domovskou krajinou počas pobytu na Slovensku sprostredkovala okoloidúcim ukážku typickej chorvátskej hudby - Klapa. Ide o zborový spev, ktorý oslavuje lásku, víno, Chorvátsko a more. Počas pobytu v Chorvátsku sa tak môžu slovenskí turisti stretnúť aj s týmto kúskom chorvátskej kultúry.

 

Výstava Be CROative Vám zanechala všetkým príjemný pocit v srdci a umožnila vychutnať si to najlepšie z Chorvátska. Predstavila zároveň modernú krajinu 21. storočia. Krajinu kreatívnych, vynaliezavých a príjemných ľudí a kvalitných výrobkov.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.