NETRADIČNÉ VIANOČNÉ TAJOMSTVÁ ŠÉFKUCHÁRA
Autor(ka) : Hyza
Dátum a čas : 3.11.2011 00:00
Kategória : Recepty
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

15 rád a tipov kuchárskeho umelca Vojtecha Artza do vašej kuchyne

15 rád a tipov kuchárskeho umelca Vojtecha Artza do vašej kuchyne            

 

Vianoce sú sviatkami pokoja a rodinnej pohody. Aby zavládla aj u vás doma, pripravili sme pre vás špeciálny receptár do vašej kuchyne. S najnovšími receptami, tipmi a kuchárskymi vychytávkami známeho šéfkuchára Vojta Artza z produktov známeho domáceho producenta hydinového mäsa a výrobkov Hyza. Ich prípravu zvládnete rýchlo, ľahko, vo sviatočnej nálade a s úsmevom. Vyskúšajte to!

 

 

 

1. Kuracia roláda s hydinovou pečeňou so zapečenými zemiakmi

Na prípravu potrebujeme: 1 čerstvé kurča Hyza stonožka, 100 g hydinovej pečienky, 2 malé šalotky,

1 pl nasekanej petržlenovej vňate, biele pečivo striedka, soľ, korenie, mletá paprika, 20 ml koňaku, 4 – 6  plátkov údenej kuracej šunky, kúsok masla.

Postup: Kurča zbavíme kože, vykostíme a očistíme od šliach. Pečeň pomelieme so striedkou pečiva a zmiešame so šalotkou orestovanou na masle, koňakom a petržlenovou vňaťou. Osolíme, okoreníme čerstvo namletým korením a mletou paprikou a necháme postáť.

 

Mäso rozložíme na fóliu na potraviny, prikryjeme druhou fóliou a rovnomerne naklepeme.

Odstránime vrchnú fóliu, na mäso položíme plátky šunky, zakryjeme fóliou a celé mäso obrátime šunkou dolu. Odstránime vrchnú fóliu a potrieme plnkou z pečene. Pomocou spodnej fólie zvinieme do tvaru rolády a pevne stiahneme.  S fóliou vložíme do hrnca a varíme vo vode na

63 °C asi 15-20 minút. Potom bez fólie dopečieme na panvici a potierame maslom.

 

 

 

Tip: Ku kuracej roláde podávame zapečené zemiaky, na ktoré potrebujeme: 600 g zemiakov, 100 g masla, soľ, korenie, muškátový oriešok, 100 ml smotany na šľahanie 33%. Zemiaky nakrájame na tenké plátky, poukladáme do vymastenej zapekacej misy, jednotlivé vrstvy osolíme, okoreníme, potrieme maslom. Zalejeme smotanou a pečieme na 180 °C, pokiaľ nie sú mäkké a dozlatista upečené.

Tip: rovnako ako kurča môžeme vykostiť stehná, ktoré majú šťavnatejšie mäso, a roládu nakrájame na menšie krúžky - studenú ju môžeme použiť na obložené chlebíky alebo misu.

Tip: pečeň a pečivo do plnky nakrájame na drobné kocky, plnka bude mať hrubšiu štruktúru.

 

Extra tip: Celé čerstvé kurča môžeme pripraviť ako morku  -  s gaštanovou , mandľovou plnkou alebo do klasickej plnkovej zmesi z pečiva pridáme sušené ovocie.

 

2. Šunková rolka so smotanovým syrom

Na prípravu potrebujeme: 100 g morčacej šunky Admirál Hyza, 100 g smotanového syra typu Lúčina, 30 g nastrúhaného avokáda, soľ, biele mleté korenie

Postup: V miske vymiešame syr, nastrúhané avokádo, soľ a biele korenie. Na stôl rozložíme potravinársku fóliu a na ňu poukladáme plátky šunky vedľa seba tak, aby sa prekrývali a vytvorili jednu vrstvu. Na šunku nanesieme vrstvu syrovej hmoty, zrolujeme do rolády a necháme stuhnúť.

 

Tip:  Rolku podávame so šalátikom: 120 g čerstvej  očistenej uhorky, 2 g nasekanej čerstvej mäty,

20 g citrónovej šťavy, olivový olej Extra virgine, cukor. Očistenú a semien zbavenú uhorku najemno nastrúhame a zbavíme prebytočnej vody, Zmiešame s nasekanou mätou, citrónovou šťavou, cukrom a olivovým olejom.

Extra tip: Zachytenú vodu z uhoriek sladko-kyslo dochutíme, pridáme rozpustenú želatínu, nalejeme na taniere a necháme stuhnúť. Môžeme do nej obaliť závitok, vykrajovať ozdobné tvary, nakrájať ju na drobné kocky a použiť na ozdobu.

Tip: Rovnako môžeme využiť šťavu z červenej repy.

 

 

 

3. Paštéta obalená v sezame s pomarančovým čatní

Na prípravu potrebujeme:  pečenový syr s brusnicami Hyza, sezamové zrniečka, 2 pomaranče, 1 pl kryštálového cukru, 100 ml omáčky sweet and chilli.

Postup: Očistený pomaranč povaríme, pridáme cukor a necháme zľahka skaramelizovať. Zmes prepasírujeme, pridáme sladko-kyslú omáčku a nakoniec pomaranč nakrájaný na malé kocky.

 

Tip: Pečeňový syr obalíme v posekaných mandliach a orieškoch, bylinkách alebo podrvenom farebnom korení.

Extra tip: zmäknutý pečeňový syr vyšľaháme s maslom na krém a plníme syrové kornútiky, vajíčka, zeleninu. Môžeme použiť ako jednu vrstvu slanej torty.

 

 

 

4. Syrový koláč s údenou šunkou

Na prípravu potrebujeme: na cesto – 350 g hladkej múky, 175 g masla 1 vajce, 3 lyžice vody,1 lyžičku soli, 1 vajce na potretie, tuk na vymazanie. Na plnku: 300 g údenej kuracej šunky DE LUXE Hyza, 300 g tvrdého syra, 3 vajcia, 15 g prelisovaného cesnaku, 15 g nasekanej petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie. Postup: zo surovín vypracujeme cesto do tvaru bochníka, necháme odpočívať  hodinu prikryté utierkou. Šunku a syr nakrájame na kocky, pridáme vajcia, cesnak, petržlenovú vňať, soľ, korenie. Dôkladne premiešame. Cesto premiesime a rozdelíme na dve tretiny a tretinu. Väčšiu časť rozvaľkáme a dáme do pizza formy tak, aby presahovalo okraje. Popicháme ho vidličkou a dáme náplň. Prikryjeme menším rozvaľkaným cestom, kraje zatlačíme. Potrieme žĺtkom a pečieme pri 185 °C asi 25 minút.

 

Tip: zo zvyškov cesta povykrajujeme hviezdičky a pred pečením  nimi ozdobíme vrch koláča.

Extra tip: namiesto mieseného cesta môžeme použiť kocku lístkového cesta, ktoré nahrubšie rozvaľkáme. Vrch plnky neprikryjeme plátom cesta, ale z pásov vytvoríme mriežku a potrieme ju žĺtkom.

 

Na prípravu vianočných dobrôt šéfkuchár použil produkty Hyza:

Hyza Kurča stonožka – obsahuje celé kurča a stehná, ktoré možno využiť osobitne.

Hyza Hydinový pečeňový syr s brusnicami, balenie 850 g – vhodný na prípravu studených nárezov a krémov.

Hyza Kuracia šunka DE LUXE údená, krájaná, balenie 100 g – ľahká a chutná údenina je skvelý tip na prípravu studeného i teplého predjedla.

Hyza Morčacia šunka admirál, krájaná, balenie 100 g -  ľahká šunka, ktorá vhodne zapadne do vyváženého jedálnička.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.