Stavte na čakanku
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 1.12.2011 00:43
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Zdravie a krása na počkanie, prevencia chorôb, tlmič bolestí, lapač únavy a tukov bomba plná vitamínov a minerálnych látok a pomocník v kuchyni. Čakanka, bylina s magickými schopnosťami a všestranným využitím vo farmácii aj v potravinárstve. Ak chcete spoznať čakanku bližšie, vyskúšajte jej silu v rozličných podobách.

Zdravie a krása na počkanie, prevencia chorôb, tlmič bolestí, lapač únavy a tukov bomba plná vitamínov a minerálnych látok a pomocník v kuchyni. Čakanka, bylina s magickými schopnosťami a všestranným využitím vo farmácii aj v potravinárstve. Ak chcete spoznať čakanku bližšie, vyskúšajte jej silu v rozličných podobách.    

 

Prevencia chorôb

Dôležitou látkou pre ľudský organizmus je práve koreň čakanky. Ten obsahuje inulín - rastlinný polysacharid, ktorý funguje v rastline ako zásobná látka. U ľudí preventívne pôsobí proti žlčovým a ľadvinovým kameňom, pri zápaloch močových ciest, pri nechutenstve, ale aj pri prejedaní. Pravidelnou konzumáciou sa zlepšuje činnosť srdca, harmonizuje sa krvný obraz a čistí sa krv.

Krásne vlasy

Čakanka nepôsobí na ľudský organizmus iba zvnútra, ale aj navonok. Pre krásne a zdravé vlasy stačí vmasírovať čerstvú šťavu z koreňa do pokožky hlavy. Účinky látky pôsobia ako podpora rastu vlasov.

SOS a bolesť

Ak pociťujete bolesť hlavy, čakanka vám zaručene pomôže. Použiť ju možno tiež na liečbu kožných vyrážok, na opuchy, ich zmiernenie a znižovanie ich tvorby, ale aj na liečbu vredov. Odvar z kvetov pomáha liečiť boľavé oči. Navyše je užitočná aj pri svalovej stuhnutosti, artritíde, či reumatizme.  

Preč s únavou

Nervová únava z prepracovanosti, vyčerpanosť, stres a nervozita nie sú vhodnými spoločníkmi žiadneho človeka. Odstrániť a zmierniť ich vplyv na ľudský organizmus, utíšiť nervovú sústavu a dodať telu potrebnú energiu dokáže čakanka.

Stop kilogramom

Chudnutie, redukčná diéta a udržiavanie štíhlej línie nebolo nikdy tak jednoduché ako s čakankou. Priaznivo pôsobí na ľudský organizmus, pomáha odbúravať prebytočné kilogramy, a je tak vhodným doplnkom pre zdravý životný štýl. Navyše má detoxikačné a čistiace účinky, ktoré sú dôležité v jarných a jesenných mesiacoch.

Na tráviace ťažkosti

Výťažky z čakanky sa popíjali už v starovekom Ríme. Bohaté hostiny, kde sa stoly prehýbali pod množstvom jedla, veľakrát znamenali pre Rimanov tráviace ťažkosti. Čakanka účinkuje pri poruchách látkovej premeny. Pri problémoch s nafukovaním, pri kŕčoch, bolestiach a plnosti brucha a žalúdka. 

Zdroj vitamínov a minerálnych látok

Vysoký obsah vitamínov A, C a D a minerálnych látok zastáva dôležitú funkciu pre mnohé fyziologické procesy. Listy a  mliečna šťava čakanky obsahuje horký laktucín, živicu, cholin, manit, šťavelan draselný, horčicu intibin, trochu silice a kyselinu cichoriovú. Probiotické účinky látok posilňujú kondíciu čriev a zabraňujú vzniku zápalov, infekcií a nádorových ochorení. V hrubom čreve sa vyživujú zdraviu prospešné mikroorganizmy, a tak sa posilňuje imunitný systém.

Náhrada cukru

Koreň čakanky obsahuje látku inulín. Je to rastlinný polysacharid, ktorý pôsobí v rastline ako zásobná látka. Pre človeka má však tiež dôležitý význam. Keďže má inulín nízku kalorickú hodnotu, dá sa použiť aj ako náhrada cukru. Pre diabetikov zastáva miesto sladidla.

Zahryznite sa

Čakanka je nielen liečivá bylina, ale aj výborná zelenina. Puky z čakanky sú bohaté nielen na vitamíny, ale sú aj chutnou ingredienciou do šalátov. Stačí ich podávať ako prílohu k mäsitým jedlám a chutný obed alebo večera sú na svete.

Zdravý nápoj

Ako zmes pražených obilnín, cukrovej repy a koreňa čakanky, vystupuje čakanka vo forme zdravej kávoviny. Nápoj z obilia pražili a pili už naši predkovia v podobe melty a cigorky. Dnes ho pijú ľudia, ktorí nemôžu piť kávu, ale jej arómu zbožňujú. Na pultoch možno kávovinu nájsť v podobe INKY. Samotní vedci hovoria, že dať si šálku kávoviny denne sa pre zdravie oplatí. Kávové náhrady ponúkajú niečo, čo pravá káva nemá. A to látky priaznivo pôsobiace na organizmus človeka. Keďže kávovina neobsahuje kofeín, je určená aj pre deti, tehotné a dojčiace ženy.  



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.