Tuky a obezita
Autor(ka) : Petra
Dátum a čas : 22.12.2011 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Zdanlivo logický záver „keď chcem schudnúť, t.j. zbaviť sa tukových zásob, musím obmedziť tuky v strave“ znie príťažlivo a jednoducho, je však zavádzajúci, a dokonca úplne kontraproduktívny. Energiu si telo z cukrov, sacharidov získa ľahšie, a preto, ak jeme všetko naraz, cukry sa spotrebujú na „pohon“ a tuky sa uložia na horšie časy.

Zdanlivo logický záver „keď chcem schudnúť, t.j. zbaviť sa tukových zásob, musím obmedziť tuky v strave“ znie príťažlivo a jednoducho, je však zavádzajúci, a dokonca úplne kontraproduktívny. Energiu si telo z cukrov, sacharidov získa ľahšie, a preto, ak jeme všetko naraz, cukry sa spotrebujú na „pohon“ a tuky sa uložia na horšie časy.

 

Trochu biochémie

V súčasnosti sa ako primárna príčina zdravotných potiaží a civilizačných ochorení javí metabolický syndróm a s ním súvisiaca inzulínová rezistencia. Nadmerný príjem rafinovaných cukrov a ľahko vstrebateľných sacharidov v našej strave (cukor, obilie, ryža, zemiaky atď.) spôsobujú neustále výkyvy krvného cukru, čo má za následok neschopnosť prijímať veľké dávky cukru bunkami (rezistencia buniek voči inzulínu), čo telo následne rieši konštantným "preposielaním" cukrov do tukových zásob človeka – a preto sa priberá. Keďže vysoké dávkovanie sacharidov v strave neustáva, pankreas postupne reaguje navyšovaním hladiny inzulínu, čo môže a často má za následok rozvoj cukrovky druhého typu.

 

Čo si treba všímať

Pri výbere tukov a olejov si všímajte pomer omega 3 a 6 polynenasýtených mastných kyselín,  a tiež maximálnu teplotu, ktorú oleje a tuky vydržia.. K príprave jedál by sa mal vo všeobecnosti používať olivový olej (1:1 pomer omega 3 a 6), živočíšna masť alebo kokosový tuk.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.