Bedeker slušnej lady
Autor(ka) : Natália Križova
Dátum a čas : 28.3.2001 03:00
Kategória : Dokonalá
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Oficiálne bankety
Kedy je potrebné potvrdiť účasť na bankete ? Ako odmietnuť, keď nás pozývajú telefonicky? Kto a ako sa môže oneskoriť? Na spoločenských stretnutiach platia nové zásady slušného správania.

Ešte nedávno nikto „slušný“ nesmel porušiť určené pravidlá hry: hostitelia s dostatočným predstihom pozývali hostí a títo bez prieťahov na pozvanie odpovedali. Pri veľmi oficiálnych príležitostiach – sobášoch, jubileách, diplomatických banketoch – sa všetko odohrávalo korešpondenčnou cestou. Odkedy sa však, dokonca aj v Buckinghamskom paláci, na večerné recepcie pozýva telefonicky, je výmena špeciálnych pozvánok – okrem pracovných stretnutí, – už veľmi zriedkavá. Aj keď svojich zástancov a svoje čaro, samozrejme má.

R.S.V.P.
Naďalej však platí zásada, že ak obdržíme pozvánku na papieri, rovnako – teda písomne – aj odpovedáme. Organizátori oficiálnych večierkov a veľkých banketov niekedy udávajú číslo telefónu spolu s dodatkom R.S.V.P. Je to skratka francúzskeho répondez s´il vous plait – prosíme o potvrdenie účasti. Vtedy je vašou povinnosťou potvrdiť účasť. Nemusíte si kvôli tomu kupovať ručne vyrábaný papier, dnes už stačí zodvihnúť telefón a potvrdiť svoju účasť telefonicky. Rovnako sa môžete aj ospravedlniť, v prípade neúčasti. Neexistuje povinnosť prijať každé pozvanie na zjedenie večere alebo vypitie koktailu, ale jednoznačne platí povinnosť, poďakovať sa za pozvanie. Berte to vážne, iba skutočne mimoriadne okolnosti vás môžu ospravedlniť. Ak vám niečo zabráni dostaviť sa, treba včas informovať pozývateľa , vysvetliť mu situáciu a ospravedlniť sa za ťažkosti, spôsobené neočakávanou neprítomnosťou.

Veľmi ľutujeme, ale...

Odpovedať treba vždy
Samozrejme, že od stvorenia sveta boli niektoré pozvania prijímané a iné zamietané. Dobré maniere stanovovali iba jedinú povinnosť – odpovedať. Aj keď negatívne. Nikdy v poslednej chvíli, pretože by sme hostiteľovi spôsobili ťažkosti. Nevedel by naplánovať počet hostí. Spoločenský kódex hovorí o 24 hodinách. To je dostatočný čas, na to, aby sa hostitelia rozhodli, či vôbec niečo zorganizujú, keď im viacerí odmietli účasť.

Doprajte si čas
Ako sa zachovať, keď nás hostiteľ pozýva telefonicky a očakáva okamžitú odpoveď? Vždy máme právo požiadať o čas na rozmyslenie. Treba sa predsa porozprávať s partnerkou (partnerom), ubezpečiť sa, či o dva týždne nebudú práve narodeniny starej mamy alebo služobná cesta a či nám má kto postrážiť deti. Čarovná formulka, ktorá neraní srdce hostiteľa a vám nezväzuje ruky, znie: „Ďakujem za pozvanie, je to veľmi milé, musím sa iba dohovoriť s manželkou (manželom), ale verím, že v sobotu bude mať voľný večer.
Zatelefonujem ešte dnes.“

Pozor na výhovorky
Keď nemienime akceptovať pozvánku a nemáme v úmysle sa na večeri alebo obede objaviť, nestačí povedať - neprídem. Slušnosť káže udať pádny dôvod alebo vierohodnú výhovorku. V prípade potreby si môžeme pomôcť šikovným klamstvom, ale ak nebude znieť dosť dôveryhodne, musíte počítať s tým, že hostitelia si nabudúce dobre rozmyslia, či zatúžia po vašej spoločnosti.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.