Žalúdok
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 11.6.2001 03:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Na tomto mieste vám pravidelne prinášame recepty z bylín, ktoré vznikli už veľmi dávno. Bylinkami liečili kedysi Indiáni, Číňania, Egypťania, Kelti, ale aj naše babičky a prababičky. Neskôr sa na tento prírodný a šetrný spôsob liečby pozabudlo, ale v súčasnosti sa opäť dostáva do popredia. Prírodné liečivá na báze bylín predpisujú aj tradiční lekári. Lekári z oblasti alternatívnej medicíny pracujú takmer výlučne s nimi.

Modernejší z tradičných lekárov tiež začínajú študovať dávne herbáre. Keďže hektický spôsob života a stres sa podpisujú na našom zdraví najviac a často postihujú žalúdok a žlčník prinášame niekoľko receptov na zmiernenie problémov a na liečbu týchto dvoch orgánov.

OVSENÉ VLOČKY
Najjednoduchšie sa dajú zužitkovať ovsené vločky. Keď ich prijmete do svojej rodiny, budete z nich robiť denne raňajky, alebo ich pridáte do polievok, či len tak na chrúmanie- opražené s medom a s kúskami sušených sliviek získate vzácne proteíny, vlákninu, vitamín B a E. Ovsené vločky posilňujú nervy a pôsobia ako sedatívum. Znižujú hladinu nízkodenzitného cholesterolu. Pre obsah vlákniny sú tiež prevenciou vzniku zápchy. Ešte lepšie ako vločky pôsobí varený ovos.

PŠENIČNÉ OTRUBY
Sú zasa bohatým zdrojom vlákniny, čím zabraňujú vzniku zápchy a chránia pred vznikom rakoviny hrubého čreva. Ich ďalšou výhodou je prevencia vzniku žlčových kameňov. Predpokladá sa i zmierňujúci účinok na príznaky klimaktéria a preventívny účinok na vznik rakoviny prsníka. Lepšie ako vločky pôsobí pšenica varená 5 hodín a konzumovaná 5 dní. Má mimoriadne čistiace účinky a pomáha telu získať narušenú rovnováhu.

RUMANČEK KAMILKOVÝ
Ľudovo nazývaný kamilka pôsobí protizápalovo, proti kŕčom a podporuje odchod plynov z čriev. Pre hojivé účinky sa používa pri žalúdočných vredoch vo forme čaju. Účinok sa zvýši otáčaním tela okolo vlastnej osi. ( Robí sa poležiačky, v teple. Treba ležať 10 minút na každej strane tela. Otáčame sa v smere hodinových ručičiek).

MATA PIEPORNÁ
Je výborným pomocníkom pri kolikách. Má silné protikŕčové účinky, zabraňuje nadúvaniu, podporuje tvorbu a vylučovanie žlče. Zvyšuje vylučovanie tráviacich enzýmov a podporuje chuť do jedla. Tlmí žalúdočnú neurózu tým, že znecitlivuje sliznicu žalúdka a tlmí nutkanie na zvracanie. Účinkuje proti tvorbe hnilobných plynov a podporuje ich vylučovanie. Má aj dezinfekčné účinky na črevá. Pije sa tri krát denne pred hlavným jedlom. Dobré je, celé leto používať čerstvé lístky maty do šalátov, do jogurtov aj ako prílohu k mäkkým tvarohovým syrom.

Podobné účinky má aj Medovka lekárska, Puškvorec a Levanduľa. Aníz zasa zvyšuje sekréciu tráviacich enzýmov, zlepšuje trávenie a odstraňuje plynatosť. Pre príjemnú chuť a vôňu sa používa hlavne u detí, rovnako ako fenikel, ktorý okrem toho podporuje pohyb čriev a vylučovanie stolice. Indovia po každom jedle žujú anízové semienka. Zaisťujú si tak dobré trávenie a svieži dych. Zemežlč menšia sa tiež osvedčila pri liečbe žalúdka. Obsahuje čisté horčiny, ktoré povzbudzujú všetky tráviace žľazy, z toho vyplýva, že zlepšuje trávenie i vstrebávanie živín.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.