VLASOVÁ MATEMATIKA!
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 12.6.2012 00:00
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

O tom, že sú vlasy zrkadlom nášho zdravotného stavu, niet žiadných pochýb. Dokážu prezradiť dokonca i to, čo by sme nechceli. Vlasy sú totiž svedkom všetkých nerestí, ktorých sa na svojom zdraví dopúšťame. Horšie je, keď o nich začneme postupne prichádzať. Viete, dokedy je vypadávanie vlasov normálne a kedy ja na čase konať?

O tom, že sú vlasy zrkadlom nášho zdravotného stavu, niet žiadných pochýb. Dokážu prezradiť dokonca i to, čo by sme nechceli. Vlasy sú totiž svedkom všetkých nerestí, ktorých sa na svojom zdraví dopúšťame. Horšie je, keď o nich začneme postupne prichádzať. Viete, dokedy je vypadávanie vlasov normálne a kedy ja na čase konať?

„Vlasy dospelého človeka narastú za mesiac približne o jeden centimeter a ich počet je 100-200 000. Denne nám ich za normálnych okolností vypadne približne 100, teda presne toľko, koľko ich rastie na jednom centimetri štvrorcovom hlavy. Najrýchlejšie rastie hriva v lete, najpomalšie v zime a na jeseň. Výraznejšie, trvalé spomalenie nastáva až po sedemdesiatom roku života. To, že na jeseň a v zime vlasy padajú viac, je iba mýtus“ vysvetľuje kaderníčka, Andrea Holecz. Vlas vyrastá z vlasového koreňa v aktívnej fáze, ktorá trvá približne 4-7 rokov, pričom v rastovej fáze je súčasne asi 85% vlasov. Potom dochádza k oddychovej fáze a napokon k vypadnutiu. Tieto fázy sa opakujú u každého človeka počas celého života. Už počas fázy pokoja však vo vlasovom puzdre začína rásť nový vlas, ktorý postupne vytláča ten starý.

Kam sa strácajú vlasy?

Najrozšírenejšou formou straty vlasov je takzvané difúzne vypadávanie pri ktorom vlasy rednú rovnomerne po celej hlave. Ak vlasy strácame len na určitých miestach tak, že zostávajú lysiny, šanca na zastavenie anomálie je už menšia. Na kvalitu vlasov totiž okrem genetických faktorov vplýva množstvo parametrov. „V prvom rade je to mužský hormón testosterónu, ktorý sa vplyvom enzýmov mení, poškodzuje vlasové korienky a skracuje aktívnu rastovú fázu na vrchole a temene hlavy. Ženský hormón, estrogén, naopak, pred vypadávaním vlasov chráni, ale jeho vplyv na korunu krásy je menej výrazný, väčšmi sa u niektorých žien prejaví počas tehotenstva, kedy sa kvalita vlasov zvykne zlepšiť, negatívne zmeny potom nastávajú po pôrode, keď hladina estrogénov prudko klesá“ začína odborníčka. Medzi rozhodujúce faktory však patria aj zmeny v užívaní antikoncepcie,  fyzikálny zásah ako časté nosenie nesprávnej pokrývky hlavy a chemické vplyvy ako nevhodne zvolená kozmetika či nesprávne a časté tepelné úpravy vlasov. „Ďalšou zásadnou príčinou bývajú infekčné, kožné, endokrinné ochorenia a poruchy imunitného systému. Napríklad kruhové vypadávanie vlasov, ktoré začína v 20-30 rokoch života trápi najmä pacientov trpiacich na alergie, cukrovku či poruchy štítnej žľazy. V tomto prípade však vlasy väčšinou ešte dorastú, len zriedkakedy dochádza k úplnej, nezvratnej strate. Bežnou praxou je i fakt, že nadmerná funkcia mazových a potných žliaz spôsobujúca vypadávanie vlasov je zapríčinená obyčajným emocionálnym stresom. Práve stres vyvoláva napnutie svalov a stiahnutie ciev, čím sa zhoršuje výživa vlasového korienka a to pacienti často podceňujú“ menuje zdravotné riziká Andrea Holecz. Príčinou nadmerného vypadávania však nemusí byť iba choroba, ale aj jej liečba. Rednutie vlasov môžu spôsobovať napríklad lieky na krvný tlak, trombózu, dnu a preventívne prípravky proti malárii pred cestou do rizikových krajín. Tieto negatívne príznaky sa objavujú približne po troch mesiacoch užívania. Na vlasy však môže vplývať aj ortuť, preto buďte opatrní i u zubára pri vyberaní plômb.  Ak patríte medzi ľudí večne sa trápiacich redukčnými diétami, holdujete jednostrannej strave alebo je váš jedálniček bohatý na živočíšne tuky, zbystrite pozornosť! „Ak vlasy vypadávajú je dôležité zaradiť do jedálnička sóju, marhule, tekvicové jadierka, mäso, syry, šošovicu, olivový olej, ryby či bambusové výhonky. Naordinovať si však okamžite treba aj prísun dôležitých vitamínov ako železo, zinok, vitamín B6, B12, C a E, minerálov a aminokyselín. Naopak, nepreháňajte to s pitím kávy, alkoholu či silného čaju, ktoré majú za následok zvýšené vylučovanie vody a živín, ale aj obemedzené vstrebávanie a znehodnotenie minerálov dôležitých pre zdravie vlasov.  Klinické testy ukázali priaznivý účinok mastných kyselín v slnečnicovom, sójovom a púpalkovom oleji.

 

Desatoro zdravých vlasov

„Chladnejšia časť roka najčastejšie spôsobuje poškodenie v podobe vysušovania vlasu, ktorého povrch zostáva postupne matný a drsný. Ženy robia vážnu chybu v tom, že si vlasy potom umývajú o to častejšie. Priveľa chémie viac škodí ako prospieva! Stráca sa tak totiž prirodzený ochranný film brániaci tvorbe lupín a vypadávaniu vlasov. Navyše, pokožka má tendenciu v sebaobrane vytvárať viac mazu v dôsledku čoho sa dostávame do začarovaného kruhu“ vysvetľuje kaderníčka, Andrea Holecz. Nielen v zime, ale aj na jar platí pravidlo – menej je viac – dvojnásobne. Vlasy si umývajte maximálne dva až trikrát týždenne. Používajte šampóny s obsahom heny, morských rias alebo medu a pri umývaní si doprajte jemnú masáž kvôli prekrveniu. Na jar si potom zaobstarajte peelingový šampón, ktorý zbaví vlasy nečistôt a vyhladí ich drsný povrch. „Pozor si treba dávať na profesionálne šampóny s obsahom silikónov, ktoré síce dodávajú väčší lesk, no dlhodobým používaním vlas obalia a bránia tak preniknutiu výživných zložiek či iných prípravkov dovnútra. Ďalším prehreškom je, podľa odborníčky, spôsob akým vlasy upravujeme. „Horúci vzduch, žehlenie či chemická úprava ich oslabujú dvojnásobne. Vrchná vrstva sa spáli v dôsledku čoho sa vlasy postupne stávajú menej poddajnými a rozčesávanie je náročnejšie. Vlasy fénujte vždy minimálne z dvadsať centimetrovej vzdialenosti a na česanie používajte hrebene s riedkymi zubami alebo prírodné kefy so zaguľatenými štetinami, ktoré nepoškodia štruktúru vlasov“ radí kaderníčka. Ďalšou z procedúr, ktoré narúšajú povrchovú vrstvu vlasu a spôsobujú trvalejšie oslebenie vlasového folikulu je nielen farbenie, ale aj mechanické poškodenie. „Z času na čas je ideálne nosiť ich zapnuté vo vrkoči tak, aby sa nešúchali o seba či oblečenie. Najviac to býva viditeľné pri dlhých vlasoch, kde sú končeky vždy svetlejšie a suchšie ako pri korienkoch.  Vlasy potom pôsobia unavene a bez lesku. Niekedy ich stačí raz za dva mesiace podstrihnúť, aby sa neštiepili a ošetrovať kvalitnou kozmetikou s obsahom esenciálnych olejov a zložiek, ktoré majú schopnosť viazať vodu“ vysvetľuje odborníčka. Podobný účinok majú aj kúry, elixíry, séra, balzamy a hydratačné masky, ktoré obsahujú výťažky z prosa, kokosového a olivového oleja, tea tree či aloe vera. „Pred klimatickými faktormi vlasy uchránia kondicionéry, penové tužidlá alebo gély s obsahom proteínov a vitamínov, ktoré nielen držia tvar účesu, ale pôsobia aj ako ochranný filter. „Vyhnúť by ste sa mali iba silne tužiacim lakom, ktoré v kontakte s vodou vlasy zlepia“ upozorňuje kaderníčka. Ak patríte medzi brunetky, párkrát do mesiaca si môžete vlasy opláchnuť žihľavovým čajom, pre blondýnky je ideálny odvar z harmančeka.

Transplantácia! Áno či nie?

Ak ste vyskúšali naozaj všetko, no počet vlasov neúprosne klesá a predstava skalpela vám nenaháňa strach, riešením pre vás môže byť transplantácia. Pri dobrom zdravotnom stave nie je prekážkou ani vek. Samotná operácia sa vykonáva v lokálnej anestézii s predĺženým účinkom a je rozdelená na tri fázy. Prvá fáza spočíva v odbere vlasov zo záhlavia, kde sa nachádza geneticky stabilná oblasť na ktorej vlasy nevypadávajú. Počas druhej fázy sa postihnuté miesta lokálne umŕtvia, potom nasleduje ďalšia fáza, keď lekár veľmi precízne umiestňuje odobraté vlasy na miesta, kde už prestali rásť. Transplantáty sa obvykle umiestňujú do hĺbky štyroch až šiestich milimetrov a nakoniec sa miesto prekrýva špeciálnym tekutým obväzom. Po zákroku môžete ísť okamžite domov, no počítajte s niekoľkými dňami na zotavenie, pretože budete mať opuchnutú tvár. Ak ide o rozsiahlejšiu transplantáciu, operácia trvá tri až šesť hodín. Pri výbere lekára i kliniky sa poraďte s niekým kto operáciu už absolvoval, neriaďte sa iba reklamou a fotografiami pred a po.

TIP Z LEKÁRNE

Hnacím motorom krásnych vlasov je, podľa odborníkov, pokožka v oblasti temena hlavy. Práve vo vlase totiž prebieha niečo ako sled vývojových etáp. Povrchová vrstva pokožky, epiderma, sa obnovuje počas celého života. Materské bunky vytvárajú dcérske a tie ich postupne vytláčajú. Spoločnosť Bioscalin na základe dlhodobých výskumov vyvinula líniu výrobkov, ktoré harmonizujú s prirodzenými fyziologickými procesmi a napomáhajú očistiť upchaté vlasové folikuly tak, aby prebiehal optimálny rast nových vlasov. Prípravky obsahujú, navyše, aj vitamíny a aminokyseliny, ktoré sú dôležitými zložkami keratínu, základného vlasového stavebného materiálu. Bioscalin reguluje funkciu mazových žliaz, uľahčuje tvorbu účesu, spevňuje vlasy, predlžuje ich život a minimalizuje poškodenie, ktoré vzniká v dôsledku nesprávnej životosprávy. Ak sa drobné straty už dotkli aj vás, vybrať si môžete vlasový elixír, vlasovú vodu, šampón či výživné tablety. Všetky produkty objavíte v lekárni.

 

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.