Hrajú sa vaše deti s jedlom? Je to správne?
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 10.6.2012 00:00
Kategória : Rodina
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Slovenské rodiny si vždy nájdu čas na stretnutie pri jedle. Spoločne raňajkujeme, večeriame a spoločné varenie s deťmi si obľúbili aj oteckovia. Každá rodina má svoje špeciálne rituály spojené s jedlom, alebo konzumáciou mlieka. Niekto trvá na svojom obľúbenom hrnčeku na mlieko, niekto rozoberá sušienky a namáča ich do mlieka. Podľa výsledkov prieskumu rodinných rituálov, ktorý realizovalo OREO sa slovenské rodiny rady zabávajú s jedlom, milujú mlieko a zvyknú ho kombinovať s inou potravinou - takmer tretina si namáča sušienky do mlieka. Máte aj vy vlastný rituál s jedlom? Ako je to vo vašej rodine?

Slovenské rodiny si vždy nájdu čas na stretnutie pri jedle. Spoločne raňajkujeme, večeriame a spoločné varenie s deťmi si obľúbili aj oteckovia. Každá rodina má svoje špeciálne rituály spojené s jedlom, alebo konzumáciou mlieka. Niekto trvá na svojom obľúbenom hrnčeku na mlieko, niekto rozoberá sušienky a namáča ich do mlieka. Podľa výsledkov prieskumu rodinných rituálov, ktorý realizovalo OREO sa slovenské rodiny rady zabávajú s jedlom, milujú mlieko a zvyknú ho kombinovať s inou potravinou - takmer tretina si namáča sušienky do mlieka. Máte aj vy vlastný rituál s jedlom? Ako je to vo vašej rodine?

Spoločné stolovanie spája rodinu – v dnešnej uponáhľanej dobe, keď sa všetci sťažujeme na nedostatok času je večera a spoločné raňajky jediný zmysluplný rodinný rituál, ktorý slovenské rodiny stále dodržiavajú. Spoločne stolujeme dokonca aj počas pracovného týždňa - 64% slovenských rodín považuje spoločnú večeru za súčasť bežného dňa. Prekvapivo, až 61% rodín spoločne aj raňajkuje. K spoločnému stolovaniu patrí aj samotná príprava jedla – mamičky prirodzene zapájajú deti do varenia a prípravy, ale pozadu neostávajú ani oteckovia – takmer 30% oteckov bežne pripravuje jedlo s deťmi. „Zapájaním detí do varenia rozvíjame ich praktické kompetencie, schopnosť starať sa o svoje potreby v dospelosti. Ak dieťa častejšie pomáha v kuchyni, bude čoskoro aj samotné chcieť niečo uvariť a upiecť a zároveň si vytvára zdravé rituály a návyky spojené so spoločnou prípravou a stolovaním“ dodáva špeciálna pedagogička Ingrid Kubovičová. Ako je to vo vašej rodine? Stretávate sa pri spoločnom jedle?

 

Rodinné rituály s jedlom

Tak ako má každá rodina svoje obľúbené jedlá a recepty, rovnako má aj svoje zvyky a hry s jedlom. Máte aj vy špeciálne rituály s jedlom? Rozoberáte sušienky a vyjedáte z nich len plnku? Alebo vyjedáte len stred z pizze? Mnohí si nechávajú najlepší kúsok na koniec, alebo najprv zjedia z polievky husté a až potom vývar. Nie je to nič nezvyčajné – až 40% rodičov naučilo svoje deti rozoberať sušienky a vyjedať z nich plnku. Najviac to baví mamičky, ktoré to bežne deťom zakazujú. Tretina mamičiek dokonca vyhrýza z pizze stred a suché okraje cesta nedojedá. Bežné je aj namáčanie piškót do čaju, sušienok do jogurtu, alebo mlieka, či rozoberanie čokopiškót. Štvrtina rodičov si rituálne namáča sušienky do mlieka.

Aky majú význam rituály spojené s jedlom? Mgr. Ingrid Kubovičová z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie upozorňuje, že jedlo je oveľa viac, ako len základná ľudská potreba. „Prináša so sebou aj starostlivosť, náklonnosť a uspokojenie chutí. Spoločné jedlo a rituály s ním spojené umožňujú rodine lepšie sa spoznať, vytvárajú priestor na porozumenie, pokojnú konverzáciu, prežívanie blízkosti, spojenia a stability. Je to súčasne odpočinok a príležitosť načerpať energiu. Malým deťom pomáhajú rituály spojené s jedlom predchádzať problémom so stravovaním, ako je napríklad nechutenstvo, alebo prieberčivosť. Zároveň si formujú a vytvárajú návyk správneho stolovania.“

Určite si pamätáte z detstva, ako nás mamy napomínali: „nehraj sa s jedlom, nechytaj to, nenamáčaj to do čaju...“. Mamičky sú často nútené hľadať rôzne spôsoby, ako do detí dostať zeleninu a zdravé potraviny a v dobrej viere vymýšľajú rôzne hry s jedlom. Je hra s jedlom zlozvyk, alebo môžeme zábavu s jedlom použiť, aby sme deti prinútili jesť aj ich neobľúbené potraviny? Detská psychologička PhDr. Viera Ritomská v tom nevidí problém: „Deti majú radi rituály a často si samé vytvárajú drobné denné zvyklosti spojené s jedlom. Neškodné rituály, ktoré si vytvorili samé, alebo prevzali napodobňovaním rodičov, by sme nemali odmietať, ale ich akceptovať“. Na druhej strane upozorňuje na hlavnú zásadu - jedlo deťom ponúkať, ale nenútiť ich. Ak dieťa opakovane odmieta jesť niektoré jedlá a rodič ustúpi a dovolí mu jesť jedlo, ktoré si vypýta, alebo odvádza jeho pozornosť rozprávkami, či hraním – je to zásadná výchovná chyba. „Tento prístup k stravovaniu je nevhodný, treba uprednostniť samostatné stolovanie a jedenie a neučiť deti rozptyľovať sa pri jedle“ dodáva Mgr. Ingrid Kubovičová z CPPPaP. A ak dieťa odmieta niektoré jedlo systematicky, alebo má voči nemu odpor? Neostáva nám nič iné, len to akceptovať a zmieriť sa s tým – veď ani my rodičia nejeme všetko.

 

Rodinné rituály mliečne

Mlieko – v poslednej dobe jedna z najdiskutovanejších potravín. Stále viac sa hovorí o tom, že Slováci pijú málo mlieka a deti ho nemajú radi. Výsledky prieskumu Oreo Rodinné rituály však ukázali, že deti mlieko milujú a vôbec ich netreba nútiť k jeho konzumácii. Až 88% detí si mlieko pýta samé a nútiť k jeho konzumácii je treba len mizivé percento z nich (6%). Mlieko je pre slovenské rodiny typickým raňajkovým nápojom – 71% rodín ho konzumuje na raňajky. Polovica detí pije mlieko samostatne ako nápoj, alebo len s chlebom a pečivom. Keď rodičia nestíhajú pripraviť raňajky, nalejú deťom aspoň mlieko, ktoré ich zasýti. Takmer dve tretiny respondentov ho konzumujú v čase večere, alebo pred spaním (21%). Pre 18% detí je mlieko súčasťou desiaty, vďačíme za to pravdepodobne školským automatom na mlieko. Polovica detí má na mlieko obľúbený hrnček a až 21% detí si do mlieka bežne namáča sušienky. Za deťmi nezaostávajú ani rodičia - dve pätiny rodičov rozoberajú sušienky pri jedení a tretina si ich namáča do mlieka. Medzi mliečne rituály patrí aj odstraňovanie „kože“ z mlieka (29%). Deti vyhľadávajú mlieko nielen preto, že ich zasýti, väčšine chutí a samé si ho vyžadujú. Niekedy ho pijú aj od smädu, namiesto nápoja. Skrátka, mlieko pijú kedykoľvek, keď naň majú chuť. Mlieko je súčasťou aj našich národných jedál, je preto bežne konzumované aj s inými potravinami. Deti najčastejšie konzumujú mlieko s cereáliami (67%), prípadne samotné (46%). Potvrdzuje to, že ho skutočne majú radi pre jeho chuť. Tretina detí vypije mlieko len vo forme kakaa (30%), mnohé deti ho pijú cez slamku, teplé, niekto si ho šľahá do peny a niektoré deti si bez neho raňajky nevedia ani predstaviť. Obľúbené je aj mlieko s medom, prípadne krajová špecialita – mlieko so sirupom.

 

Rituál, ktorý spája rodinu

Máme pre vás tip na dokonalé spojenie rituálov s jedlom a rituálov mliečnych. Poznáte rituál Otoč! Oblíž! Omliekuj!? Rodinný rituál, ktorý pochádza z USA sa udomácnil už aj na Slovensku. Zabavte sa s deťmi a vychutnajte si spoločné chvíle s blízkymi so sušienkami OREO.   

Rodinný rituál, ktorý prináša do vašej rodiny pocit bezpečia a pohody nie je náročný. Potrebujete len lahodné sušienky OREO, široký pohár s mliekom a príjemnú spoločnosť. Vezmite do rúk OREO, OTOČTE čokoládové sušienky, každú opačným smerom. Potom rýchlo OBLÍŽTE lahodnú bielu náplň. Ostáva posledný krok – OMLIEKOVAŤ kakaové kolieska v pohári s mliekom. Vychutnajte si s OREOm pocit pocit pohody, blízkosti a rodinnej súdržnosti. A nezabudnite šíriť tento rituál ďalej.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.