Nekupujte deťom drahé dary, obdarujte ich zážitkami
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 13.6.2012 00:00
Kategória : Rodina
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Vysvedčenie je na dosah a je čas premýšlať nad odmenou za dobré známky. Čo chystáte pre svoje deti? Hodnotný darček, alebo zážitok? OREO Prieskum rodinných rituálov odhalil, že mnohí rodičia odmeňujú dobré známky skôr drobnosťami a sladkosťami. Niektorí dokonca podmieňujú dovolenku dobrými známkami. Nechajte radšej všetky stresy za dverami, vydýchnite si po vyčerpávajúcom školskom roku a užite si krásne leto so svojou rodinou. Odvezte deti k starým rodičom a naplánujte deťom spoločné nezabudnuteľné prázdniny plné zážitkov. Každá rodina má svoje letné rituály – ktorý je ten váš obľúbený?

Vysvedčenie je na dosah a je čas premýšlať nad odmenou za dobré známky. Čo chystáte pre svoje deti? Hodnotný darček, alebo zážitok? OREO Prieskum rodinných rituálov odhalil, že mnohí rodičia odmeňujú dobré známky skôr drobnosťami a sladkosťami. Niektorí dokonca podmieňujú dovolenku dobrými známkami. Nechajte radšej všetky stresy za dverami, vydýchnite si po vyčerpávajúcom školskom roku a užite si krásne leto so svojou rodinou. Odvezte deti k starým rodičom a naplánujte deťom spoločné nezabudnuteľné prázdniny plné zážitkov. Každá rodina má svoje letné rituály – ktorý je ten váš obľúbený?

 

Odmeňovať deti za vysvedčenie?

Koniec júna je v znamení vysvedčení a hodnotenia školských výsledkov. Či sa deťom darí, alebo nie, zaslúžia si odmenu za celoročnú snahu. A čo ak práve vaše dieťa nemá tie najlepšie výsledky? Sú to len známky, na ktoré si za pár rokov ani nespomenieme a nie sú meradlom úspešnosti. Niektoré deti neúspech prežívajú oveľa intenzívnejšie a obdobie vysvedčení je pre ne obdobím, keď sú viac ako inokedy konfrontované s vlastným neúspechom. Ako ich môžete podporiť, aby nestratili nádej? Vždy sa snažme nájsť niečo pozitívne, čo u dieťaťa oceniť – snahu zlepšovať sa, ale pozornosť si zaslúžia aj malé pokroky. Sústreďte sa na vyzdvihnutie jeho silných stránok ako je zručnosť, muzikálnosť, alebo zdvorilé správanie. Podpora rodičov je pre dieťa dôležitejšia ako známky, dodáva mu sebadôveru, pomáha mu uvedomiť si svoje vlastné kvality a možnosti.

Rodičia odmeňujú deti za dobré vysvedčenie skôr drobnosťami, sladkosťami, alebo malým darčekom. Je takáto motivácia správna? „Darček za vysvedčenie je povzbudením a ocenením snahy dieťaťa, ale väčšinou nefunguje ako hlavný nástroj motivácie. Dieťaťu treba vštepovať, že sa učí pre seba a darček je len odmena, bonus navyše za dobre vykonanú prácu“, upozorňuje detská psychologička PhDr Viera Ritomská z Centra pedagogicko – psychologického poradenstva a prevencie. Aká je slovenská realita? Takmer polovica rodičov to skutočne nepreháňa s darčekmi a odmeňuje školákov len drobnými sladkosťami. Tretina rodičov vypočuje želania detí a investuje do darčeka, ktorý si ich deti vopred vybrali. Vysvedčenie rodičia spájajú najmä s oslavnými rituálmi a k oslave patrí aj kulinársky zážitok – viac ako štvrtina rodičov si zájde s deťmi za odmenu do cukrárne, alebo na spoločný obed, či večeru do reštaurácie (25%). Niektorí odmenia deti rodinnou oslavou v kruhu blízkych, alebo pripravia aspoň slávnostné palacinky s ovocím, pudingom a šľahačkou.

Skutočné zážitky, náročné na realizáciu ako sú výlety, ustupujú tým ľahko dostupným – „niečo im kúpim“. Objavovať nové kraje a končiny považuje za zaujímavé len 15% rodičov, aj keď je pravdepodobné, že deti na to majú iný názor. Horšie je to aj s kultúrnymi zážitkami. Spoločná návšteva kina je motivujúcou odmenou len pre 10% detí. Filmy a rozprávky môžu sledovať denne aj doma, preto ju mnohé nepovažujú za výnimočný zážitok. Knihu, ako hodnotnú odmenu daruje deťom len 13% rodičov. Nájdu sa aj rodičia, ktorí deti za študijné výsledky zásadne neodmeňujú a nesúhlasia s darčekmi, ale je to skôr ojedinelý prístup (10%). Špeciálna pedagogička Mgr. Ingrid Kubovičová súhlasí s tým, že odmeňovať deti je potrebné, ale dôležitý je výber darčeka: „Obdarovať ho môžeme, ale treba starostlivo zvážiť veľkosť a formu daru. Vhodnou formou odmeny je spoločný zážitok ako napríklad výlet do ZOO, návšteva cukrárne. Takéto zážitky spájajú odmenu a spoločne strávený čas, ktorý im v rámci školského roka niekedy na úkor povinností upierame“. Rodičia sa často snažia motivovať deti aj finančnými odmenami, majú pocit, že keď si deti cielene šetria peniaze na niečo, po čom skutočne túžia, vážia si to oveľa viac. Pre mnohé deti sú peniaze motivujúce, ale nezabúdajte, že vysvedčenie je predovšetkým príležitosť na úprimné ocenenie, pochvalu a spoločnú oslavu toho, čo sa deťom podarilo, čo sa nové naučili a ako pri plnení školských povinností osobnostne podrástli. Preto keď dieťa príde domov s vysvedčením, pokúste sa viac zamerať na uznanie, ocenenie a prejav radosti z dosiahnutých výsledkov než na hmotné dary.

 

Slovenské prázdninové rituály

Vysvedčenie je predzvesťou prázdnin. Mnohí rodičia podmieňujú letnú dovolenku dobrými známkami. Myslíte, že to motivuje deti, aby sa viac snažili? Mgr. Ingrid Kubovičová, detská pedagogička to neschvaľuje: „Každý si po období povinností zaslúži oddych, rovnako deti, aj rodičia. Vziať deti na dovolenku, alebo na výlet nemusíme spájať s motiváciou k lepšiemu prospechu. Spoločná dovolenka to je najmä priestor pre potvrdenie spolupatričnosti, vzájomnosti, prežitie spoločných príjemných chvíľ, alebo zaujímavých zážitkov“. Dovolenka s deťmi, krásny čas leňošenia a užívania si rodinnej pohody trvá spravidla len dva - tri týždne, ale prázdniny sú dlhé dva mesiace. Kto sa o deti postará, komu ich zveriť, keď musíte späť do práce? Podľa výsledkov Prieskumu rodinných rituálov OREO sa väčšina slovenských rodín tradične spolieha na starých rodičov – až 74% detí trávi prázdniny u nich. Pre deti je to oddych od zabehnutých zvykov v rodine a vítané uvoľnenie disciplíny. Čas strávený so starými rodičmi im umožňuje upevniť vzájomné vzťahy a prežiť voľný čas iným spôsobom, ako sú zvyknutí doma. Až 17% slovenských rodičov nezverí deti radšej nikomu - buď nemajú starých rodičov, alebo im nedôverujú, alebo ich skrátka nechcú pustiť z dohľadu. Väčšina rodičov sa nespolieha ani na pomoc strýkov, tiet, alebo iných príbuzných. Priateľom a známym zverí svoje dieťa len 1% rodičov. 

 

Tradičné letné rituály  

Leto to je predovšetkým leto, slnko a voda. Slovenské rodiny využívajú priaznivé počasie a trávia leto v prírode, alebo vonku nenáročnými aktivitami – výletmi, športovaním vonku, kúpaním, grilovaním. Spoločné kúpanie a športovanie až do zotmenia preferujú dve tretiny rodín s deťmi.

Aktívnejší oddych a pohyb uprednostňuje viac ako polovica slovenských rodín – pravidelne vyrážajú na výlety a prechádzky do lesa (58%), alebo zbierajú lesné plody – až tretina rodín chodí na čučuriedky a huby. V lete rodiny využívajú ideálne počasie aj na výlety na hrady a zámky, ktoré spoznáva 31% rodín. Najobľúbenejším letným rituálom je však grilovanie na záhrade – až dve tretiny rodín najčastejšie trávia čas na záhrade pri dobrom jedle a v spoločnosti svojich blízkych. Chalupárčenie je zaujímavé pre stále menej rodín – pravidelne chodieva na svoju chalupu len 18% rodín. Ešte horšie je to so stanovaním a splavmi. Dnes má zážitky spod stanu, alebo zo splavu len 6-7% detí. Klasickú dovolenku trávi pri mori každoročne len 38% rodín.

Ako pripraviť nezabudnuteľné leto plné zážitkov pre vaše deti? Nezabudnite, že deti majú cez prázdniny najmä oddychovať a načerpať novú energiu do ďalšieho školského roka. K tomu potrebujú aj svoj priestor na trávenie voľného času, stretávanie sa s kamarátmi, na koníčky a športové aktivity. Dajte im dostatok voľnosti, ale nezabúdajte aj na drobné povinnosti a najmä venujte im svoju pozornosť. To ocenia najviac.

 

Rituál, ktorý spája rodinu

Máme pre vás tip na dokonalý zážitok v rodinnom kruhu. Poznáte rituál Otoč! Oblíž! Omliekuj!? Rodinný rituál, pri ktorom sa zabavíte sa s deťmi a vychutnáte si spoločné chvíle s blízkymi so sušienkami OREO.  

Rodinný rituál, ktorý prináša do vašej rodiny pocit bezpečia a pohody nie je náročný. Potrebujete len lahodné sušienky OREO, široký pohár s mliekom a príjemnú spoločnosť. Vezmite do rúk OREO, OTOČTE čokoládové sušienky, každú opačným smerom. Potom rýchlo OBLÍŽTE lahodnú bielu náplň. Ostáva posledný krok – OMLIEKOVAŤ kakaové kolieska v pohári s mliekom. Vychutnajte si s OREOm pocit pocit pohody, blízkosti a rodinnej súdržnosti. A nezabudnite šíriť tento rituál ďalej.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.