Tradičná 100%-tná bryndza je moderná „funkčná“ potravina
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 11.10.2012 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Bryndza patrí do kategórie moderných funkčných potravín, ktoré prospievajú ľudskému organizmu prirodzenou cestou. Má antioxidačné účinky, odbúrava zlý cholesterol, podporuje imunitný systém a funguje aj ako prevencia proti alergickým ochoreniam. Všetky tieto benefity sú aj v novinke 100%-tnej ovčej bryndzi Green Sheep od Bryndziarne a syrárne Zvolenská Slatina a.s.

Bryndza patrí do kategórie moderných funkčných potravín, ktoré prospievajú ľudskému organizmu prirodzenou cestou. Má antioxidačné účinky, odbúrava zlý cholesterol, podporuje imunitný systém a funguje aj ako prevencia proti alergickým ochoreniam. Všetky tieto benefity sú aj v novinke 100%-tnej ovčej bryndzi Green Sheep od Bryndziarne a syrárne Zvolenská Slatina a.s.

 

„Funkčná“ potravina? Naša bryndza?

Poznáte “funkčné” oblečenie na šport, ale o “funkčných” potravinách ste ešte nepočuli? Tento pojem znie veľmi moderne a pokrokovo, no môže byť aj v súlade s tradíciou a históriou. Funkčná potravina má za úlohu vytvoriť v tele podmienky na optimálne fungovanie všetkých orgánov a podporiť obranyschopnosť. Medzi funkčné potraviny nepatria ani výživové doplnky, ani potraviny, ktoré sú umelo obohatené o vitamíny a minerálne látky. Hovoríme  výhradne o potravinách s významným množstvom nutričných látok, ktoré prospievajú ľudskému zdraviu. Funkčné potraviny pomáhajú konzumentovi udržiavať zdravie, znižovať riziko ochorení a sú charakteristické obsahom zložiek, ktoré sa v bežných potravinách nevyskytujú. Všetky zložky však musia byť prírodného charakteru a pôvodu. Funkčné potraviny, medzi ktoré patrí aj slovenská bryndza sú na svetovom trhu vyhľadávané a do budúcna sa očakáva nárast ich spotreby. Tradičná slovenská 100%-tná ovčia bryndza spĺňa všetky požiadavky na zaradenie do skupiny funkčných potravín.

 

Príroda je najlepší farmaceut

Pri výrobe podľa pôvodných receptúr sa v bryndzi doslova premnožujú „dobré" mliečne baktérie a tie produkujú kyseliny a látky podobné antibiotikám, zabíjajúce choroboplodné baktérie. Tento proces zrenia bryndze možno považovať za unikátny prírodný postup, keď sa rozmnožia baktérie, najčastejšie mliečne baktérie a kvasinky, z ktorých mnohé majú probiotické vlastnosti. Pozitívny účinok na ľudský organizmus je nevyvrátiteľný. V jednom grame bryndze sa nachádza približne miliarda prospešných mikroorganizmov, čo je najmenej stokrát viac ako v jogurtoch.

 

Ako pomáha bryndza?

Bryndza má zásluhou mliečnych baktérií a kvasiniek pozitívne účinky na zdravie pri prevencii rakoviny, cievnych ochorení (infarkt myokardu, mozgová príhoda), zažívacích problémoch, rednutí kostí, cukrovke, posilňuje imunitu, stlmuje hladinu cholesterolu v krvi a dokonca aj znižuje krvný tlak.

Kyselina mliečna vznikajúca počas kysnutia bryndze chráni črevá pred množením choroboplodných mikroorganizmov a rizikových baktérií. Vďaka premene mliečneho cukru (laktózy) môžu bryndzu konzumovať jedinci , ktorým pôvodný mliečny cukor spôsobuje rôzne zdravotné problémy. 100%– tná ovčia bryndza je preto ideálna pre ľudí s intoleranciou na laktózu.

K benefitom bryndze dopĺňa doktorka Alžbeta Béderová, vedúca poradne zdravia pri RÚVZ, ktorá sa viac ako 40 rokov profesionálne venuje problematike zdravej výživy ešte ďalšie dôležité vlastnosti : „Baktérie bryndze majú kľúčový význam z hľadiska dozrievania a regulácie imunitného systému a prevencie proti alergickým ochoreniam. Využívajú na stavbu vlastných buniek cholesterol a viacerými spôsobmi ho zneškodňujú. Spektrum prítomných mastných kyselín v tuku optimalizuje pomer dobrého HDL a zlého LDL cholesterolu. Hladinu zlého cholesterolu v krvi tým znižuje. Baktérie bryndze majú aj antioxidačné účinky, keď vychytávajú reaktívne formy kyslíka poškodzujúce dôležité štruktúry buniek čo môže viesť k vzniku rôznych degeneratívnych ochorení vrátane Alzheimerovej choroby.“

 

Bryndza ako za čias pradedov

Pravá bryndza v minulosti bola vyrábaná z nepasterizovaného ovčieho mlieka a neobsahovala žiadne iné mlieko. Zachovávala si tak všetky biologicky aktívne zložky pôvodného ovčieho mlieka.

V dnešnej dobe vysokých nárokov na hygienu je možné takýmto spôsobom vyrábať bryndzu len vo veľmi malých množstvách a určenú k okamžitej spotrebe.  Bryndziareň a syráreň v Zvolenskej Slatine však vyrába 100%-tnú bryndzu, ktorá je vyrábaná z čistého ovčieho mlieka, ktoré prejde pasterizáciou nasledovanou opätovným navrátením živých kultúr z ovčieho syru, hlavne kmeňov baktérií Lactococcus lactis. Zabezpečí sa tým garantovaná kvalita, hygienická nezávadnosť a zároveň prebehnú pri jej výrobe všetky potrebné procesy na dosiahnutie jej zdraviu prospešných účinkov.

 

Slovensko má bryndziarsku tradíciu aj úspechy

V najstaršej fungujúcej a zároveň najväčšej bryndziarni na svete vo Zvolenskej Slatine sa vyrába už viac, ako 210 rokov. V súčasnosti tu spracujú ročne asi štvrtinu celoslovenskej produkcie bryndze. Kvalitu miestnej bryndze potvrdzuje aj fakt, že bola v minulosti viackrát ocenená a to nielen doma, ale aj v zahraničí. Bryndza Slatina v r. 2006 získala striebornú medailu na súťaži CHEESE OF THE YEAR v Cremone (Taliansko). V roku 2007 získala značku kvality SK a naposledy v roku 2009 zlatú medailu na výstave Danubius Gastro. Rozvoj produkcie a plánované nové produkty do budúcna zachovajú domácu bryndziarsku tradíciu a medzinárodnými úspechmi ju postupne Slovensko prináša aj do iných častí Európy.

Bryndziareň a syráreň Zvolenská Slatina a.s. vo svojom portfóliu ponúka 100% -tnú ovčiu bryndzu Green Sheep hneď v niekoľkých baleniach. Slovenský spotrebiteľ si tak bude môcť vybrať presne podľa svojich potrieb.

 

 

Zdroje:

www.eufic.org

www.cvzv.sk

 

 


 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.