Ovčie mlieko je zdravšie ako kravské!
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 11.10.2012 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Ovčie mlieko obsahuje niekoľkonásobne viac vitamínov, minerálov ako kravské mlieko a navyše je vhodné aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu

Ovčie mlieko obsahuje niekoľkonásobne viac vitamínov, minerálov ako kravské mlieko a navyše je vhodné aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu

 

Spotreba ovčieho mlieka na Slovensku určite zaostáva za svojim rivalom, kravským mliekom, no z pohľadu výživy a prínosu pre ľudský organizmus je ovčie mlieko jasným víťazom!  Navyše aj chov oviec má na Slovensku dlhoročnú tradíciu a konzumácia ovčieho mlieka sa spomína v našej histórii od nepamäti. Čo je teda na tom ovčom mlieku také „zázračné“? Hlavné benefity sú vysoký obsah minerálov (Ca, P, Mg, Na, Zn), vysoký obsah tuku v spojení s mastnými kyselinami, ktorý optimalizuje pomer dobrého a zlého cholesterolu, vysoký  obsah vitamínov (B6, A, D, E) a druhy bielkovín, ktoré sú nenáročné na ľudské trávenie.

 

Hlavné zložky

 

Vitamíny

Vysoký obsah už spomínaných vitamínov A,D a E je navyše doplnený vitamínmi B – komplexu. Hlavne vitamín B12 má až trojnásobne vyššie hodnoty obsahu oproti kravskému mlieku, a u B1 je to dokonca až päťnásobok!

 

Minerály

V ovčom mlieku je vysoký výskyt minerálov ako je vápnik a zinok. Vápnik je dôležitou súčasťou boja proti osteoporóze a zároveň je veľmi dôležitý aj pre deti, ktorým napomáha zlepšovať hustotu kostí. Obsah zinku, ktorý je najdôležitejší pre zdravú pokožku, je v ovčom mlieku v niektorých prípadoch až štvornásobný v porovnaní s kravským mliekom!

 

Bielkoviny

Výhodou bielkovín v ovčom mlieku je fakt, že hlavná bielkovina (kazeín) je ideálna takmer pre všetkých alergikov na laktózu v kravskom , resp. kozom mlieku. Vďaka srvátkovým bielkovinám je ovčie mlieko aj ľahšie stráviteľné – tieto bielkoviny totiž počas spracovania sa takpovediac presunú do srvátky, ktorá je vedľajším produktom pri spracovaní mlieka. Pani doktroka Alžbeta Béderová, uznávaná odborníčka v oblasti výživy a vedúca poradne zdravia RÚVZ (Regionálny ústav verejného zdravotníctva) dodáva: „Bielkoviny ovčieho mlieka obsahujú kompletné spektrum aminokyselín vrátane esenciálnych, ktoré sú nevyhnutné pre rast, obnovu a regeneráciu telesných štruktúr. Sú ľahko stráviteľné a využiteľné.“

 

Hlavné výhody

Tuky

Ovčie mlieko obsahuje skoro 2-krát toľko tuku ako kravské mlieko. Na prvý pohľad sa môže zdať, že je to predsa nevýhoda, no tu je schovaná sila ovčieho mlieka. Tento takzvaný „tuk“ totiž obsahuje tri v tuku rozpustné vitamíny - A, D a E - ktoré ovčie mlieko obsahuje v podstatne väčšom množstve, ako mlieko kravské či kozie. Skoro 5 násobný obsah vitamínu D je nespochybniteľným argumentom, že nie je tuk, ako tuk.

 

Laktóza

Intolerancia na laktózu je pomerne známa a rozšírená. „Týmito problémami trpí na Slovensku až 14 % populácie. Z dôvodu deficitu enzýmu laktázy sa mliečny cukor laktóza štiepi až v hrubom čreve a spôsobuje kŕče, nafukovanie a hnačky. Pretože procesom spracovania na mliečne výrobky – jogurty, syry je laktóza rozložená, môžu si aj ľudia s týmto ochorením pochutnať na mliečnych výrobkoch vyrobených z ovčieho mlieka.“ uvádza pani doktorka Béderová.

Pre ľudí s intoleranciou na laktózu sú teda ovčie mlieko a výrobky z neho ideálne, keďže nespôsobujú tráviace problémy, ako väčšina výrbokov z kravského mlieka.

 

Cholesterol

Tuky v ovčom mlieku obsahujú viac mastných kyselín, ktoré netvoria tzv. zlý cholesterol. Ovčie mlieko plní teda navyše aj úlohu dôležitého prirodzeného zdroja mastných kyselín. Jeho dlhodobá konzumácia má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu v  organizme človeka.

 

Pre koho je teda ovčie mlieko ideálne?

V prvom rade pre každého, kto chce svojmu organizmu dopriať viac ako konzumáciou bežného kravského mlieka. Pomáha pri rekonvalescencii po chorobách, s liečbou akné a kožných ekzémov, napomáha liečbe astmy alebo pomôže upraviť črevnú mikroflóru po dlhodobom užívaní antibiotík. Ovčie mlieko je prirodzeným zdrojom látok potrebných pre zdravý vývoj detí, pre tvorbu silných hustých kostí a vybudovanie si imunitného systému. Vedúca poradne zdravia doktorka Alžbeta Béderová dopĺňa, že „Výživa v období detstva a dospievania má svoje špecifiká. Rast a budovanie vnútorných systémov kladú zvýšené nároky. Dostatočný príjem energie, kvalitných bielkovín, kompletné spektrum mastných kyselín,  vrátane esenciálnych, ochranných vitamínov a minerálnych látok je nevyhnutný. Výrobky z ovčieho mlieka uvedené nároky spĺňajú a sú vítaným spestrením.“ Aj preto by malo byť prirodzenou súčasťou stravy v každej rodine.

Overený recept hovorí, že je lepšie hľadať najprv v prírode a až potom v lekárni. A dlhovekí starčekovia na salaši boli v minulosti  pravidlom a nie  výnimkou, takže využime to, čo naši predkovia už dávno vyskúšali!

 

Zdroj:

www.sheepcentre.co.uk

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.