Aj na Slovensku kmeňové bunky slúžia regeneratívnej medicíne
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 23.10.2012 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Rôzne typy kmeňových buniek využívajú špičkoví lekári a výskumníci aj na Slovensku. O výsledkoch ich práce sa môže široká verejnosť sporadicky dozvedieť z médií alebo môže odborníkov stretnúť na kongresoch a konferenciách, kde prezentujú svoje výsledky. Na Slovensku bolo doposiaľ len málo príležitostí, aby médiá sedeli spolu za jedným stolom s odborníkmi a vo verejnej diskusii tak mali možnosť dozvedieť sa viac o využití kmeňových buniek z prvej ruky. Diskusia pri Okrúhlom stole sa konala dnes pri príležitosti Dňa pupočníkovej krvi, ktorý si každoročne pripomíname 6. októbra. Je to deň, kedy sa v roku 1988 uskutočnila prvá transplantácia pupočníkovej krvi vo svete.

Rôzne typy kmeňových buniek využívajú špičkoví lekári a výskumníci aj na Slovensku. O výsledkoch ich práce sa môže široká verejnosť sporadicky dozvedieť z médií alebo môže odborníkov stretnúť na kongresoch a konferenciách, kde prezentujú svoje výsledky. Na Slovensku bolo doposiaľ len málo príležitostí, aby médiá sedeli spolu za jedným stolom s odborníkmi a vo verejnej diskusii tak mali možnosť dozvedieť sa viac o využití kmeňových buniek z prvej ruky. Diskusia pri Okrúhlom stole sa konala dnes pri príležitosti Dňa pupočníkovej krvi, ktorý si každoročne pripomíname 6. októbra. Je to deň, kedy sa v roku 1988 uskutočnila prvá transplantácia pupočníkovej krvi vo svete.

Kľúčovou témou dnešnej diskusie boli kmeňové bunky a ich používanie v regeneratívnej medicíne na Slovensku. Za jedným stolom sa stretli odborníci z rôznych oblasti medicíny, pracujúci s kmeňovými bunkami.

Predmetom ich práce je napríklad využitie mezenchymálnych kmeňových buniek pri nehojacich sa ranách a tkanivových náhradách po chirurgických zákrokoch. Podobne sa využívajú aj na pestovanie kmeňových buniek očnej rohovky, ktoré pomáhajú pacientom s ťažkým poškodením zraku po autonehodách alebo po požiaroch. Na stretnutí odzneli aj informácie o pripravovanej klinickej štúdii, ktorej cieľom bude využiť potenciál vlastných kmeňových buniek z pupočníkovej krvi u detí s detskou mozgovou obrnou.

 

Mimoriadny záujem o túto tému prejavil aj poslanec Európskeho parlamentu MUDr. Miroslav Mikolášik, ktorý v pracovnej skupine pre bioetiku vedie diskusie k etickým problémom o oblasti biotechnológii a medicíny. Pán poslanec sa diskusie zúčastnil prostredníctvom videopríhovoru, v ktorom zdôraznil prínos regeneratívnej medicíny využívajúcej dospelé kmeňové bunky a poukázal aj na význam pupočníkovej krvi v tejto oblasti.  

Kmeňové bunky z pupočníkovej krvi majú podporu Európskeho parlamentu. Jeho členovia vo svojom poslednom Uznesení z 11. septembra 2012 vyzvali členské štáty k tomu, aby sa zamerali na klinický výskum kmeňových buniek z pupočníkovej krvi na liečbu nehematologických ochorení. Tieto bunky sú mladé, nie sú zaťažené chorobou, prostredím či liečbou. Sú uchované v čase „nula“ života jedinca. Ich potenciál množenia je preto najväčší, čo je veľkou výhodou oproti iným zdrojom kmeňových buniek. V pupočníkovej krvi, ale aj v samotnom tkanive pupočnej šnúry, sa objavujú stále nové typy kmeňových buniek. Preto dnes nikto nedokáže presne odhadnúť, čo všetko sa zničí, keď tieto kmeňové bunky končia ako nepoužitý biologický odpad namiesto ich uchovania.

O rodinnej banke pupočníkovej krvi Cord Blood Center

Rodinná banka pupočníkovej krvi Cord Blood Center má dlhoročné skúsenosti s prípravou transplantátov z pupočníkovej krvi a je súčasťou druhej najväčšej európskej banky pupočníkovej krvi. Rodinná banka Cord Blood Center zdieľa odborné zázemie licencovaných laboratórií so Slovenským registrom placentárnych krvotvorných buniek, ktorý na základe povolenia MZ SR spracováva a uskladňuje kmeňové bunky z pupočníkovej krvi, tkaniva pupočníka a kostnej drene. Slovenský register je členom viacerých medzinárodných odborných organizácií.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.