Kuchárka najlacnejších receptov
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 29.10.2012 00:00
Kategória : Knihy
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

V týchto dňoch sa na trh dostala kuchárska kniha s receptami, ktoré pochádzajú zo severného Spiša. Recepty majú pôvod v jednom z najchudobnejších regiónov Slovenska, ale nechýba v nich tvorivosť a variabilnosť. Tradičné recepty patria medzi tie najlacnejšie, ale zároveň sú veľmi chutné. Autorovi trvalo niekoľko mesiacov na zozbieranie najtradičnejších receptov, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu.

V týchto dňoch sa na trh dostala kuchárska kniha s receptami, ktoré pochádzajú zo severného Spiša. Recepty majú pôvod v jednom z najchudobnejších regiónov Slovenska, ale nechýba v nich tvorivosť a variabilnosť. Tradičné recepty patria medzi tie najlacnejšie, ale zároveň sú veľmi chutné.  Autorovi trvalo niekoľko mesiacov na  zozbieranie  najtradičnejších receptov, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu.

 

V receptoch sa objavujú najmä potraviny, ktoré boli typické a  dostupné pre každého v tejto oblasti. Obyvatelia Spiša si tieto potraviny ešte stále pestujú doma v záhradách.

 

Mäso patrilo len na sviatočný stôl a aj to len niekedy. Väčšinou to bola bravčová masť, slaninka, bravčové mäso a baranina. V receptoch sa najčastejšie používajú zemianky a múka, ktoré patrili a ešte stále patria k najlacnejším druhom surovín. Vynaliezaví obyvatelia Spiša si vyrábali vlastné klobásky bez mäsa. Volali sa Kysky a ich základnou surovinou boli zemiaky s  kúskom nakrájanej klobásky alebo slaninky.

 

Knihu Františka Strelu „Tradičné tajomstvá  kuchyne“ je dostať v Nestville Parku, ktorý sa nemalou mierou pričinil o jej vydanie, v expozícii tradičných remesiel a liehovarníctva,. Kniha sa tak stáva  ďalším z artefaktov histórie severného Spiša, ktoré sa snažia v Nestville Parku v obci Hniezdne zhromažďovať. Viac informácii na www.nestvillepark.sk



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.