Zlatý Bažant odštartoval šiestu sezónu sviatočného piva - Šťastné a sviatočné s ražným pivom Roggen
Autor(ka) : Peter
Dátum a čas : 5.11.2012 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

K Vianociam a oslavám príchodu Nového roka už neodmysliteľne patrí pivná špecialita od Zlatého Bažanta. Ražné pivo Zlatý Bažant Roggen, pôvodom z Nemecka, je už šiestou limitovanou edíciou, ktorá obohatí obdobie, kedy ľudia trávia viac času v kruhu svojich blízkych a s rodinou. Výnimočné pivo s jemne horkosladkým nádychom a ovocnou-korenistou chuťou je pre milovníkov pivných špecialít dostupné od konca októbra. Pivní gurmáni si ho budú môcť nájsť nielen v obchodných sieťach, ale aj v čapovanej podobe v približne 400 puboch na celom Slovensku.

K Vianociam a oslavám príchodu Nového roka už neodmysliteľne patrí pivná špecialita od Zlatého Bažanta.  Ražné pivo Zlatý Bažant Roggen, pôvodom z Nemecka, je už šiestou limitovanou edíciou, ktorá obohatí obdobie, kedy ľudia trávia viac času v kruhu svojich blízkych a s rodinou. Výnimočné pivo s jemne horkosladkým  nádychom a ovocnou-korenistou chuťou je pre milovníkov pivných špecialít dostupné od konca októbra. Pivní gurmáni si ho budú môcť nájsť nielen v obchodných sieťach, ale aj v čapovanej podobe v približne 400 puboch na celom Slovensku.

 

Sviatky, ktoré trávime v kruhu svojej rodiny a priateľov koncom roka patria k okamihom, kedy chceme mať okolo seba tých, ktorých máme najradšej.  K takýmto chvíľam patria aj gurmánske zážitky a rôzne špeciality. Neodmysliteľnou koncoročnou tradíciou sa už stalo aj varenie sviatočného piva Zlatý Bažant. Po úspešných piatich ročníkoch prináša Zlatý Bažant na tohtoročný sviatočný stôl ražné pivo Zlatý Bažant Roggen. Ide o špeciálny ležiak so stupňovitosťou 15,2 % a v jeho  lahodnej chuti sa skrýva jedinečná kombinácia ražného, svetlého, karamelového, pšeničného a farebného sladu doplneného vybraným chmeľom. Mimoriadny gurmánsky zážitok podčiarkuje špecifická jemne ovocná aróma a hutná pena, ktoré predurčujú Zlatý Bažant Roggen na príjemný doplnok chladných zimných večerov. Tento typ piva sa často nazýva aj „medené“, vďaka typickej medenej farbe raže, z ktorej je Roggen vyrobený.

 

Pri tvorbe tohtoročnej špeciality sa majstri pivovarníci v hurbanovskom pivovare inšpirovali tradičnou receptúrou a bohatou históriou ražného piva Roggen, ktoré bolo známym nápojom už u starých Germánov. Karol France, obchodný sládok HEINEKEN Slovensko hovorí: „Používať ražný slad na varenie piva bolo tradičné najmä v oblastiach dnešného Bavorska. Zaujímavosťou je, že v časoch neúrody bola raž vyhradená na pečenie chleba a tradícia ražného piva bola prerušená až na 500 rokov. Pri príprave piva Zlatý Bažant Roggen sme sa v našom pivovare inšpirovali tradičnou receptúrou a okrem výnimočnej chuti sviatočný charakter tohtoročnej špecialty doplní aj krásna, doslova medená farba.“

 

Sviatočné pivo Zlatý Bažant Roggen je od konca októbra dostupné v obchodných sieťach v limitovanej edícii v exkluzívnom štvorbalení 0,33 l fliaš s praktickým twist-off uzáverom. V čapovanej podobe poteší pivných fajnšmerkov v približne 400 puboch na celom Slovensku, pričom ako sa už stalo tradíciou, prvé sudy sviatočnej špeciality sa v puboch narazili aj v tomto roku v posledný októbrový štvrtok. Uvedenie sviatočnej špeciality podporí od polovice novembra aj reklamná kampaň s televíznym spotom, ktorý doplnia cityligty, podpora v miestach predaja a na internete. Zlatý Bažant zároveň už po tretí rok oslávi limitovanú edíciu sviatočného piva vydaním špeciálnej limitovanej edície poštových známok Zlatý Bažant Roggen, aby aj takýmto spôsobom vyzdvihol tradíciu posielania sviatočných pozdravov pred koncom roka.

 

Sme hrdí, že sviatočné pivo Zlatý Bažant sa už stalo tradíciou, na ktorú sa tešia nielen pivní fajnšmekri, ale všetci, ktorí majú radi kvalitu a výnimočné chute. Už šiesta sviatočná pivná špecialita Zlatý Bažant Roggen sa určite stane ozdobou nielen vianočnej atmosféry, ale bude aj súčasťou osláv príchodu Nového roka. Sviatočné pivo s unikátnou chuťou je zároveň darčekom pre všetkých milovníkov piva, ktorým chceme aj takto poďakovať za priazeň, ktorú značke Zlatý Bažant venujú počas celého roka,“ uzatvára Jana Hypšová, manažérka korporátnych vzťahov spoločnosti HEINEKEN Slovensko

 

 

Z histórie piva Roggen

 

 

Ražné pivo Roggen je tradičný nápoj starých Germánov. Prvýkrát o tomto pive písal vo svojom diele už rímsky historik Tacitus.

 

Historik a spisovateľ Vladimír Tomčík hovorí: „Senátor a právnik Publius Cornelius Tacitus (asi 55 – asi 117) je považovaný za najväčšieho rímskeho historika. Vo svojej „Gemanii“, ktorá je vlastne svojou povahou etnografickým dielom (pripomínam, že ho písal v roku 98 nášho letopočtu) sa zaoberá Germánmi - popisuje územie, ktoré obývajú, ich zákony, zvyky a venuje sa opisom života kmeňov od hranice Rímskej ríše až po Baltské more. Hovorí o ich záhaľčivosti v čase mieru, o obľúbenom pití piva a o ich vášni pre hru v kocky. Pre nás je ale dôležité to, že opis kvaseného nápoja v tomto diele sa považuje za prvú zmienku o nemeckom pive.

 

Až do 15. storočia bolo úplne bežné používať ražný slad na výrobu piva najmä v oblastiach dnešného Bavorska.

 

Vladimír Tomčík o minulosti nemeckého piva: „Od počiatku letopočtu bolo pre germánske kmene pivo tým najmilším nápojom, dokonca, ten, ktorý odmietal piť pivo bol vyobcovaný z kmeňa a neskôr mohol byť dokonca exkomunikovaný. Podľa mytológie pivo stvoril boh Odin – v Nemecku Wodan a odvtedy pil vo Valhale sladké, nechmelené pivo. Pivo varili z jačmeňa, raže, pšenice a ovsa, dochucovali ho dubovou či vŕbovou kôrou, vresom, listami z jelše či jaseňu, hubami, borievkami a najrozličnejšími bylinkami. Najstaršie doložené správy o použití chmeľu sú zo 6. storočia nášho letopočtu.

Poľnohospodárska revolúcia a oteplenie prinieslo v stredoveku zlatý vek piva. Ražné pivo – po nemecky Roggenbier a anglicky rye beer je to v princípe zvrchu kvasené pivo, ale vyrába sa aj spodným kvasením, je varené zo sladu, ktorý obsahuje veľký podiel raže. Zvyšok je samozrejme jačmenný slad. Pretože ražný slad je tmavší ako jačmenný, aj ražné pivo má polotmavú farbu. Spravidla nebýva filtrované, zvykne sa ešte nechávať dokvasiť vo fľašiach a býva tmavo zakalené s bohatou penou. Ražné pivo je typickým nemeckým pivom bavorského štýlu, ktoré pripomína dunkelweizen.“

 

 

V časoch neúrody však bola všetka raž vyhradená na pečenie chleba a používanie ražného sladu na varenie piva bolo zakázané zákonom.

 

„Ražné pivo sa varí v Nemecku, Rakúsku či v USA, u nás a napríklad ani v Čechách nemáme doklady o tom, že by sa v minulosti podobný druh piva varil.  Ražné pivo bolo obľúbené aj v Poľsku, lenže tam prišlo k zákazu jeho varenia, nakoľko v čase hladu a nedostatku potravín bola raž potrebnejšia na upečenie chleba ako na pivo. Aj prerušenie varenia ražného piva v Nemecku má podobné dôvody,“ dodáva V. Tomčík 

 

Táto tradícia ožila až po 500 rokoch a teraz ju môžete ochutnať aj vy so sviatočnou špecialitou Zlatý Bažant Roggen.

 

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.