Maškrtiť a nepribrať? Dá sa to!
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 7.12.2012 00:00
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Najmä počas blížiacich sa Vianoc je naozaj ťažké odolať záplave dobrôt a nepridať ku aj tak dosť bohatej sviatočnej hostine ešte množstvo sladkých kalórií navyše. Aby ste si však do novoročných predsavzatí opäť nemuseli zaradiť boj s pneumatikou na páse, máme pre vás niekoľko tipov – nechajte sa zlákať týmito sladkosťami, ktoré vám nepridajú ani gram!

Najmä počas blížiacich sa Vianoc je naozaj ťažké odolať záplave dobrôt a nepridať ku aj tak dosť bohatej sviatočnej hostine ešte množstvo sladkých kalórií navyše. Aby ste si však do novoročných predsavzatí opäť nemuseli zaradiť boj s pneumatikou na páse, máme pre vás niekoľko tipov – nechajte sa zlákať týmito sladkosťami, ktoré vám nepridajú ani gram!

 

Vianočné maškrty bez výčitiek

Pomaranče, mandarínky a iné exotické plody, ale aj sušené ovocie patria tradične ku najkrajším sviatkom v roku – a to je vaše šťastie! Sladké ovocie totiž dokáže nielen uspokojiť vaše chute s minimom kalórií, ale zároveň predsa obsahuje aj množstvo zdravých vitamínov. Vyskúšajte zaujímavú chuť pomela, ktoré je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, železa aj draslíka, navyše pomáha znižovať cholesterol aj chrániť srdce. Pri jedení ho treba vyslobodzovať zo šupiek a táto činnosť spoľahlivo odvráti vašu pozornosť od túžby bezmyšlienkovito sa napchávať „ľahkou korisťou“ zo stromčeka či tácok s cukrovinkami. Ak sa vám sladký zúbok prihlási pri sledovaní vianočných rozprávok, siahnite po sušených hrozienkach, tie majú zo všetkého sušeného ovocia najnižšiu energetickú hodnotu.

 

Aj pri návšteve vianočných trhov je možné vychutnať si magickú atmosféru bez toho, aby utrpela vaša postava. Namiesto tureckého medu a pražených orieškov si do papierového kornútika nechajte navážiť menej kalorické pečené gaštany, miesto vyprážaných a fritovaných dobrôt stavte na chutné a oveľa menej mastné pečené zemiaky a zahrejte sa radšej nealkoholickým punčom. Ušetríte tak stovky kalórií. Nič však, samozrejme, netreba preháňať – ak si urobíte vianočnú radosť lokšou či jabĺčkom v karameli, svet sa predsa nezrúti! Nemusíte sa ani úplne vzdávať tradičného vianočného pečiva. Množstvo cukru v receptoch však pokojne znížte o tretinu, biely môžete prípadne nahradiť zdravším trstinovým. Maslo zas môžete nahradiť rastlinným olejom v pomere 100 g masla = 80 ml oleja. Chuť koláčikov neutrpí a rovnako tak ani vaša línia.

 

Sladkosti, s ktorými nezhrešíte

Kľúčom k príťažlivej figúre je aj psychická pohoda - ak teda túžba po sladkostiach udrie naplno, nemá zmysel sa zbytočne týrať a trpieť. Stačí maškrtiť s rozumom! Gumení medvedíci a iné želé cukríky napríklad v sebe síce majú dosť cukru, ale na rozdiel od iných sladkostí aspoň neobsahujú takmer žiadny tuk. A čo čokoláda? Tieto sviatky máte k dispozícii skutočne elegantné riešenie - limitovanú edíciu pramenitej vody Lucka s hriešne príťažlivou chuťou višní v čokoláde. Na prvý pohľad možno netradičné, no ľahká voda sladená iba prírodnou fruktózou naozaj ponúka chuťový zážitok obľúbeného čokoládového dezertu. Dodržiavať pitný režim a zároveň si bez výčitiek pochutnávať tak ešte nikdy nebolo sladšie!

 

Overeným riešením sladkých chutí sú aj celozrnné chlebíčky s trochou džemu či medu alebo ľahký dezert, ktorý si vyrobíte z nízkotučného tvarohu, pár piškót a čerstvého alebo kompótového ovocia. A na záver malé varovanie – ako čert krížu sa počas Vianoc, Silvestra, ale aj celého roka vyhýbajte farebným sladeným nápojom ako koly či ľadové čaje. Práve tie sú totiž skrytým zdrojom kalórií, ktorý popri inak prísnych diétach často ostáva opomenutý. Držte sa jednoducho zásady „všetko s mierou“ a užite si sladké a šťastné Vianoce!



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.