Tajomstvo hranolčekov McCain odhalené!
Autor(ka) : Peter
Dátum a čas : 13.2.2013 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Rozmýšľate nad tým, prečo sú hranolčeky z reštaurácie alebo obchodu chutnejšie, ako tie pripravené doma z očistených, olúpaných, nakrájaných a vysmažených zemiakov? My poznáme odpoveď. Za všetkým hľadajte zemiak! Príprava kvalitných hranolčekov je oveľa komplikovanejšia ako si myslíte. Zakúpeniu mrazeného produktu v obchode predchádza mnoho aktivít. A nezačína sa to októbrovým zberom zemiakov. Tie sa sadia od marca do apríla. Taktiež pre výrobu kvalitných hranolčekov sa nemôžu použiť hocijaké zemiaky.

Rozmýšľate nad tým, prečo sú hranolčeky z reštaurácie alebo obchodu chutnejšie, ako tie pripravené doma z očistených, olúpaných, nakrájaných a vysmažených zemiakov? My poznáme odpoveď. Za všetkým hľadajte zemiak! Príprava kvalitných hranolčekov je oveľa komplikovanejšia ako si myslíte. Zakúpeniu mrazeného produktu v obchode predchádza mnoho aktivít. A nezačína sa to októbrovým zberom zemiakov. Tie sa sadia od marca do apríla. Taktiež pre výrobu kvalitných hranolčekov sa nemôžu použiť hocijaké zemiaky.

 

Chutné hranolčeky sa vyrábajú len z vhodných odrôd zemiakov, s ktorými má firma McCain tie najlepšie skúsenosti. „Používaniu konkrétnej odrody zemiakov predchádzajú početné výskumy a testy. Kľúčové parametre zemiakov sú dĺžka, farba, tvar a vysoká úroveň sušiny, ale aj ich nedostatky či vôňa. Dôležitá je takisto odolnosť pri skladovaní,“ vysvetľuje Mária Kakašová, McCain Country Manager na Slovensku a pokračuje: “Zemiaky uskladňujeme v na to určených priestoroch so špeciálnou ventiláciou a systémom regulácie teploty. Vďaka tomu môžeme hranolčeky vyrábať po celý rok z vždy čerstvých zemiakov.“

 

 

Ako sa zo zemiaka stanú hranolčeky McCain?

 

Dôkladne očistený zemiak od zeminy a iných nečistôt postupuje do “lúpacieho” zariadenia, ktoré vďaka vysokotlakovému systému dokáže odstrániť šupku a zanechá len hladkú hľuzu. Olúpané zemiaky krájajú nože s rozličnou veľkosťou podľa požadovaného tvaru hranolčekov. Napríklad 1.2.3 Hranolky vlnky vytvára špeciálny stroj so špirálovými valcovými frézami s dvomi synchronizovanými nožmi – jeden reže zemiak na vlnkované plátky, druhý ich predeľuje na pásy,“ približuje výrobný proces odborníčka z McCain.

 

Keď sú hranolčeky narezané, prejdú špeciálnym zariadením, ktoré odstráni defekty z každého kúsku. Odrezávanie nedostatkov, ktoré doma zvyčajne robíme pomocou noža, sa robí na špeciálnej linke. Toto zariadenie je vybavené elektronickou kamerou, ktorá nedostatky zachytáva a synchronizovanými automatickými nožmi, ktoré ich následne odstraňujú. Vďaka tomuto riešeniu sa darí spoločnosti McCain odstrániť z hranolčekov až 90 % nedostatkov.

 

Hranolčeky potom postupujú do procesu predsmaženia, ktorý uľahčuje ich prípravu doma. Výrobky McCain sa pripravujú v zmesi kvalitných slnečnicových olejov pri teplote 175 °C. Hranolčeky sa nadbytočného oleja zbavia prechodom cez vysoký tlak vzduchu, ktorý olej odstráni a pokračujú do mraziaceho tunela. Tam sa približne 10 minút hlboko zmrazujú, kým ich teplota nedosiahne -10 °C. 

 

„Keď sú zmrazené produkty zabalené v sáčkoch, uskladňujeme ich v kartónoch pri teplote -18 °C. Dbáme však na to, aby teplota neklesla, kým sa dostane na pulty predajní,“ dodáva Mária Kakašová. Vďaka nízkej teplote skladovania nie je potrebné do produktov pridávať žiadne konzervačné látky, aby si udržali svoju kvalitu čo najdlhšie. 

 

V skutočnosti je proces prípravy McCain hranolčekov doma oveľa jednoduchší, ako cesta zemiaku z poľa do vašej mrazničky. Môžete si byť istí, že konzumujete len prírodné suroviny. Ak ich pripravíte v rúre, hranolčeky obsahujú od 90 do 95 % zemiakov, kým zvyšnú časť  tvorí zmes kvalitných slnečnicových olejov. Stačí  ich vysypať na plech a piecť v teplovzdušnej rúre bez pridania oleja. Po niekoľkých minútach si môžete pochutnať na kvalitných chrumkavých hranolčekoch. Žiadne konzervačné látky. Len chuť kvalitných zemiakov na vašom tanieri!

 

 

Vedeli ste, že:

 

  • 1.2.3 Hranolky vlnky od McCain v sebe obsahujú 95 % zemiakov?  
  • Z 1 300 odrôd zemiakov v Európe používa McCain 13 najlepších?
  • Z veľkých zemiakov sa vyrábajú hranolčeky a z menších zemiakové špeciality, napríklad Crunchy Wedges?

 

Možno nie.

A to sú len tri tajomstvá hranolčekov McCain.

 

V prvom čísle nášho ONLINE ČASOPISU odhalíte aj naše ďalšie tajomstvá.

Pestovatelia a špecialisti na zemiaky vám povedia všetko o hranolčekoch McCain.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.