10 dôvodov, prečo prijímať horčík každý deň
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 1.3.2013 00:00
Kategória : Tipy, triky
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Únava, vyčerpanosť a stres je na dennom poriadku u každého z nás. Doprajte preto svojmu telu dostatok minerálov a vitamínov, aby ste sa cítili v pohode. Možno vás prekvapí, že práve horčík je jedným z najdôležitejších minerálov pre pocit zdravia a spokojnosti. Prinášame vám desať dôvodov, prečo prijímať horčík každý deň.

Únava, vyčerpanosť a stres je na dennom poriadku u každého z nás. Doprajte preto svojmu telu dostatok minerálov a vitamínov, aby ste sa cítili v pohode. Možno vás prekvapí, že práve horčík je jedným z najdôležitejších minerálov pre pocit zdravia a spokojnosti. Prinášame vám desať dôvodov, prečo prijímať horčík každý deň.

  1. Pomáha vyrovnať sa s únavou a vyčerpaním

Dostatočný prísun horčíka pomáha vyrovnať sa s každodennou únavou a stresom, prospieva tiež kvalitnému spánku.

  1. Podporuje koncentráciu

Horčíku sa niekedy hovorí aj univerzálny životabudič. Je nevyhnutný pre koncentráciu a výkonnosť.

  1. Uvoľňuje nervový systém

Za správnu činnosť nervového systému, jeho uvoľnenie a za našu dobrú náladu je zodpovedný hormón serotonín. Aj jeho správne fungovanie v organizme je však závislé na horčíku.

  1. Pre činnosť svalov

Mať pevné paže a vyrysované bruško je túžbou väčšiny z nás. Na ich získanie je okrem trápenia sa v posilňovni nutný aj pravidelný príjem horčíka.  Ten pomáha produkovať inzulínu podobný rastový faktor, ktorý prispieva k rastu a zvýšenej sile svalov. Horčík podporuje aj tvorbu adenosintristofátu, ktorý je zdrojom energie v bunkách.

  1. STOP bolesti svalov

Ak sú vaše svaly stuhnuté, opäť za to môže nedostatok horčíka. Bez neho svaly nedokážu správne oddychovať, čoho príznakom sú nepríjemné kŕče, často napríklad po cvičení či počas spánku. Odborne sa „svalovke“ hovorí oneskorený nástup svalovej bolesti a zapríčiňuje ju zvýšená produkcia kyseliny mliečnej. Tejto bolesti sa dá predísť príjmom horčíka, ktorý jej tvorbu redukuje. 

  1. Celistvosť a silné kosti 

Horčík a vápnik idú ruka v ruke. Samotný vápnik ako výživový doplnok odčerpáva horčík z organizmu a toho je potom nedostatok. Horčík stimuluje hormón kalcitonín a potláča hormóny prištítnych teliesok, ktoré kosti rozkladajú. Pre zdravé kosti teda zaraďte do svojho „jedálnička“ potraviny bohaté nielen na vápnik, ale i horčík.

  1. Prospieva zubom 

Slinné žľazy vyprodukujú počas dňa jeden až dva litre slín. Spolu s chuťovými bunkami zabezpečujú pocit chuti, chránia nás pred zadusením, neutralizujú kyseliny a odstraňujú zubný povlak. Nedostatok horčíka spôsobuje vznik nezdravej rovnováhy fosforu a vápnika v slinách. Táto nerovnováha poškodzuje zuby aj napriek ich pravidelnému čisteniu.

  1. Hydratuje 

Pitný režim je alfou a omegou zdravia. Zdravý človek by mal vypiť minimálne dva litre tekutín denne. Počas letných horúčav sa odporúčajú aspoň tri litre. Pozor si treba dať nielen na množstvo, ale aj na zloženie pitného režimu. Ideálne sú minerálne vody, prípadne nesladené bylinkové čaje. Čím viac kávy alebo čierneho čaju vypijeme, o to viac treba navýšiť príjem iných tekutín.  Horčík je dôležitým elektrolytom podstatným pre správnu hydratáciu. Roztoky elektrolytu sú nutnosťou pre vytrvalostných bežcov, rovnako ako aj pre pacientov postihnutých črevnými nákazami. Každodenný príjem horčíka pomáha telu vyrovnať sa so stratou tekutín. 

  1. Je potrebný pre prácu enzýmov

Enzýmy sú v tele človeka nenahraditeľné. Stimulujú každú chemickú reakciu v tele. Horčík je podstatný pre prácu stovky týchto enzýmov a asistuje tisíckam ďalších. 

  1. Je nenahraditeľný pre bunky

Horčík sa podieľa na procese delenia buniek, ktorým sa bunky obnovujú a regenerujú.

 

Horčík najčastejšie prijímame v bežne konzumovanej strave, avšak jeho množstvo v organizme sa spotrebúva najmä napr. pitím alkoholu, kávy, čierneho čaju, väčšiny farmaceutických prípravkov či vápnika ako umelého doplnku stravy. Aj bežná strava bohatá na cukry a tuky zhoršuje vstrebávanie horčíka do nášho tela.

Do jedálnička preto zaraďte potraviny bohaté na horčík. Väčšina  orieškov obsahuje pomerne veľa horčíka. Pozor však na zvýšenú hladinu tuku v nich. Dôležitým zdrojom horčíka je aj pohánka,  morské riasy, špenát, zelená listová zelenina či banány. Lepšie ako zo stravy sa minerály vstrebávajú do organizmu z tekutín. Skvelým zvykom je preto pitie minerálnej vody bohatej na horčík, ktorá si zároveň zachováva nízku hladinu sodíka.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.