POZNÁTE ROZDIEL MEDZI PROBIOTIKAMI A PREBIOTIKAMI?
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 10.3.2013 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Určite ste už počuli o probiotikách a prebiotikách. Mnohé z nás ich poznajú, ale viete aký je medzi nimi rozdiel a prečo by sme ich mali zaradiť do našej stravy? Probiotiká nie sú len módnym výstrelkom posledných rokov, zohrávajú dôležitú úlohu v tráviacom trakte a najmä v prevencii.

Určite ste už počuli o probiotikách a prebiotikách. Mnohé z nás ich poznajú, ale viete aký je medzi nimi rozdiel a prečo by sme ich mali zaradiť do našej stravy? Probiotiká nie sú len módnym výstrelkom posledných rokov, zohrávajú dôležitú úlohu v tráviacom trakte a najmä v prevencii. Nájdete ich v jogurtoch, tvrdých syroch, ale aj v kyslej kapuste. Spoločne s ďalšími látkami, ktoré sú súčasťou našej stravy nám probiotiká pomáhajú podporovať náš imunitný systém. Naopak prebiotiká sú nestráviteľné zložky potravy, ktoré sa nachádzajú najmä vo vláknine a cesnaku a sú potravou pre probiotiká. Nesmieme však zabudnúť ani na dôležité synbiotiká, ktoré spájajú vlastnosti probiotík a prebiotík v jednom výrobku.

 

Probiotiká pre lepšiu imunitu

Mnohé z nás poznajú z reklám probiotiká, máloktorá však vie, že tieto drobné mikroorganizmy, alebo baktérie sú súčasťou každého ľudského organizmu. Probiotiká typu Bifidobacterium či Lactobacillus majú veľmi priaznivé účinky na naše zdravie, ich úlohou je napomáhať k udržiavaniu a obnove črevnej mikroflóry. Hrajú dôležitú úlohu aj ako pomocník pri posilňovaní imunity, ktorá je v dnešnej rýchlej dobe atakovaná rôznymi vplyvmi vonkajšieho prostredia. Dámy určite ocenia, že probiotiká majú pozitívny dopad na trávenie, ktorého správna funkčnosť, alebo nefunkčnosť sa často odráža aj na stave našej pleti. Urýchľujú totiž vstrebávanie živín do organizmu a naopak, môžu zabraňovať množeniu škodlivých baktérií v hrubom čreve, ktoré produkujú toxíny.

Naši rodičia pred rokmi nevedeli, ale my už našťastie vieme, že antibiotiká je dôležité kombinovať s probiotikami. Antibiotiká zaťažujú organizmus a práve probiotiká a živé kultúry pomáhajú odbúrať niektoré nepriaznivé následky, ktoré má užívanie antibiotík na organizmus. A to nie je všetko, čo títo „mikro“ bojovníci dokážu. Ich pravidelnou konzumáciou môžeme zlepšiť zloženie črevnej mikroflóry a zmierniť neznášanlivosť mliečneho cukru.   

Probiotiká nájdete v jogurtoch, acidofilnom a kefírovom mlieku, v syroch, zelenine, ale aj v niektorých sušienkach s jogurtovou náplňou.

 

 

Na prevenciu s prebiotikami

Prebiotiká sú nestráviteľnými zložkami potravy, ktoré podporujú mikroflóru hrubého čreva. Zabraňujú množeniu patogénnej mikroflóry a tiež karcinogénnych a toxických látok. Vytvárajú priaznivé podmienky pre probiotiká. Takisto ako probiotiká majú priaznivý účinok na trávenie a pomáhajú ako prevencia proti zápche a nádorom hrubého čreva.

Prebiotiká nájdete napríklad v cesnaku, cibuli, póre, paradajkách, sóji či v pšenici.

So synbiotikami proti infekciám

Synbiotiká sú zaujímavé preto, že spájajú vlastnosti oboch kultúr, teda probiotík aj prebiotík v jednom výrobku. Pozitívne pôsobia na naše zdravie a sú výbornou zbraňou proti infekciám.

Náš raňajkový tip s BeBe Dobré ráno s jogurtom

Vyskúšajte dva úplne nové druhy raňajkových sušienok BeBe Dobré ráno s jogurtom, ktoré predstavujú jedinečnú kombináciu celozrnných cereálií, jogurtu so živými jogurtovými kultúrami a lahodných chutí. Prvá novinka BeBe Dobré ráno kakaové s jogurtom je ako stvorená pre milovníkov kakaa. Ochutnajte dve kakaové sušienky spojené lahodnou jogurtovou náplňou. Druhá novinka BeBe Dobré ráno s jogurtom a lesným ovocím - to sú dve cereálne sušienky spojené jogurtovou náplňou a s prúžkom vynikajúceho jahodového a černicového džemu. Novinky vás prekvapia nielen lahodnými kombináciami, ale aj unikátnym obsahom živých jogurtových kultúr.

Ako je možné, že sušienky BeBe Dobré ráno obsahujú živé kultúry? Živé kultúry, ktoré sa nachádzajú v jogurtovej náplni sušienok BeBe Dobré ráno s jogurtom sú v tzv. lyofilizovanej forme. Špeciálnym šetrným spôsobom sa vysúšajú, aby bola ich aktivita dočasne utlmená až kým sa nedostanú do kontaktu s vodou. Aktivujú sa až v žalúdku spotrebiteľa, keď sa ich životné funkcie obnovia na pôvodnú aktivitu. Táto unikátna technológia uchovávania živých kultúr je podobná technológii výroby probiotických kapslí, ktoré poznáme z lekární a ktoré tiež nemusia byť uchovávané v chlade.

Na rýchle chutné a vyvážené raňajky potrebujete: BeBe Dobré ráno jogurt s lesným ovocím alebo BeBe Dobré ráno kakaové s jogurtom, malý kúsok obľúbeného ovocia, biely jogurt a nesladený čaj. Dobrú chuť!



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.