Detská obrna - zabijak na vymretie
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 7.3.2013 23:27
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Keď na londýnskej olympiáde v auguste 1948 preberalo československé družstvo žien zlaté medaily, bol to jeden z najsmutnejších okamihov v histórii Olympijských hier. Dvadsaťdvaročná Eliška Misáková, ktorá s družstvom do Londýna priletela, práve podľahla detskej obrne, ktorou sa zrejme nakazila z vody na predolympijskom sústredení v Nymburku. Dodnes je jedinou športovkyňou, ktorá získala zlatú olympijskú medailu in memoriam. Len o niekoľko rokov neskôr, v roku 1960, sa práve Eliškina vlasť stala prvou krajinou sveta, v ktorej bola detská obrna úplne vykynožená.

Najsmutnejšie víťazstvo

Keď na londýnskej olympiáde v auguste 1948 preberalo československé družstvo žien zlaté medaily, bol to jeden z najsmutnejších okamihov v histórii Olympijských hier. Dvadsaťdvaročná Eliška Misáková, ktorá s družstvom do Londýna priletela, práve podľahla detskej obrne, ktorou sa zrejme nakazila z vody na predolympijskom sústredení v Nymburku. Dodnes je jedinou športovkyňou, ktorá získala zlatú olympijskú medailu in memoriam. Len o niekoľko rokov neskôr, v roku 1960, sa práve Eliškina vlasť stala prvou krajinou sveta, v ktorej bola detská obrna úplne vykynožená.

 

Zatiaľ čo v bývalom Československu pozná už tretia generácia detí obrnu len z počutia, vo svete toto vírusové ochorenie dlho odolávalo snahe o úplné odstránenie. Ešte v roku 1988 sa prípady detskej obrny vyskytovali v 125 krajinách sveta, za úplne odstránenú považovalo  túto chorobu približne len 71 štátov. Pritom je to choroba, ktorá môže skončiť buď ochrnutím (najčastejšie dolných končatín) a trvalými následkami na celý zvyšok života, alebo v najhorších prípadoch, kedy sú postihnuté dýchacie a prehĺtacie svaly aj smrťou. Tak ako u Elišky Misákovej.

 

Aj dnes, po viac ako päťdesiatich rokoch od vykynoženia, však nájdete v bývalom Československu bojovníkov proti detskej obrne. Všetci členovia Rotary klubov v Českej republike i na Slovensku každoročne prispievajú nemalou čiastkou na to, aby sa táto choroba definitívne stala históriou. A toto úsilie už trvá viac ako štvrťstoročie.

 

Boj sa začína

Míľnikom v boji proti detskej obrne sa stal rok 1985. Práve vtedy sa medzinárodná nezisková organizácia Rotary International rozhodla, že na boj za úplné odstránenie detskej obrny prispeje sumou 120 miliónov dolárov. O tri roky neskôr zdvihla sumu na 247 miliónov a súčasne dosiahla to, že nad bojom proti zákernej chorobe prevzala záštitu Svetová zdravotnícka organizácia WHO. Výsledky na seba nenechali dlho čakať.

 

Detská obrna sa postupne na celom svete mení už len na desivú spomienku. V roku 1991 hlásila posledný prípad Amerika, v roku 1994 bola celá západná pologuľa vyhlásená za oblasť, kde bola choroba úplne odstránená. Pozornosť sa teda sústredila predovšetkým na Áziu a Afriku. V roku 1995 členovia klubov Rotary, zdravotníci a dobrovoľníci očkovali proti detskej obrne počas jediného týždňa až neuveriteľných 165 miliónov detí v Číne a Indii. V roku 1997 hlásili z Kambodže posledný prípad v oblasti Západného Pacifiku. Pred desiatimi rokmi, v roku 2003, vzdorovala choroba zdravotníkom už len v šiestich krajinách - Afganistane, Egypte, Indii, Nigeri, Nigérii a Pakistane. V roku 2009 už celkový príspevok Rotary predstavoval takmer 800 miliónov dolárov a ďalších 200 miliónov poskytla Nadácia Melindy a Billa Gatesových.

 

Takto blízko

Dnes sme už veľmi blízko celosvetovému vykynoženiu detskej obrny. V roku 2011 preto Rotary International zahájil spoluprácu s celebritami a ďalšími verejne známymi osobnosťami na novej osvetovej kampani pri projekte na odstránenie detskej obrny zvanom "This Close" ("Takto blízko"). Program podporili také osobnosti, ako herec Jackie Chan, americká herečka Mia Farrow, laureát Nobelovej ceny mieru Desmond Tutu, violončelista Itzhak Perlman, golfista Jack Nicklaus, šéf Microsoftu Bill Gates, víťazi Grammy speváci Angelique Kidjo a Ziggy Marley a odborníčka na životné prostredie Dr Jane Goodall. Suma vybraná Rotary na odstránenie detskej obrny v tomto roku celkovo presiahla 1 miliardu dolárov.

 

Vlani hlásila celý rok bez zaznamenaného prípadu detskej obrny India a bola tak vylúčená z krajín, kde sa táto choroba vyskytuje. Detská obrna sa tak nachádza už iba v troch krajinách: Afganistane, Pakistane a Nigérii. Úsilie na odstránenie choroby nepoľavuje, hoci mu v ceste teraz stojí najmä nestabilná politická situácia na kmeňových územiach Afganistanu a Pakistanu a zdravotníci tu musia čeliť ozbrojeným útokom, ktoré bohužiaľ v niekoľkých prípadoch skončili aj smrťou dobrovoľníkov.

 

End Polio Now lighting

Súčasťou viac ako dvadsaťpäťročného boja s detskou obrnou je tiež čo najširšie informovanie a zapojenie verejnosti. Rotary International vec boja proti detskej obrne propaguje po celom svete prostredníctvom happeningov, pri ktorých na známe architektonické pamiatky premieta značku a heslo kampane "End Polio Now". Počas posledných dvoch rokov sa tak svetelná propagácia projektu objavila napríklad na budove opery v Sydney, budove parlamentu v Londýne či na Veľkej Rachefovej pyramíde neďaleko Káhiry. V polovici februára 2013 mohli svetelnú show sledovať Bratislavčania na priečelí Hotela Carlton. Aj v našich krajinách tak Rotary šíri povedomie o tom, že boj s u nás dávno zabudnutú chorobou ešte nekončí.

 

Viac informácií:

http://www.endpolio.org

thisclose.endpolio.org



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.