VÄČŠINA SLOVÁKOV SA CHCE SŤAHOVAŤ
Autor(ka) : Peter
Dátum a čas : 17.3.2013 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Až 86 % Slovákov je ochotných zmeniť lokalitu, v ktorej momentálne býva. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila realitná spoločnosť HERRYS. Najčastejším dôvodom, pre ktorý sú Slováci ochotní zmeniť lokalitu, v ktorej žijú, je atraktívna cena (46 %), vyšší štandard (24 %) či väčší byt (19 %). „Zaujímavá je aj informácia týkajúca sa financovania vlastného bývania zo strany budúcich potenciálnych vlastníkov bytov. Až tretina respondentov by dokázala investovať do kúpy nehnuteľnosti s 50 % vkladom,“ uvádza na margo výsledkov prieskumu partner spoločnosti HERRYS Filip Žoldák.

VÄČŠINA SLOVÁKOV SA CHCE SŤAHOVAŤ  - vyplýva to z prieskumu spoločnosti HERRYS realizovanom na vzorke takmer 1 000 respondentov

 

Až 86 % Slovákov je ochotných zmeniť lokalitu, v ktorej momentálne býva. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila realitná spoločnosť HERRYS. Najčastejším dôvodom, pre ktorý sú Slováci ochotní zmeniť lokalitu, v ktorej žijú, je atraktívna cena (46 %), vyšší štandard (24 %) či väčší byt (19 %). „Zaujímavá je aj informácia týkajúca sa financovania vlastného bývania zo strany budúcich potenciálnych vlastníkov bytov. Až tretina respondentov by dokázala investovať do kúpy nehnuteľnosti s 50 % vkladom,“ uvádza na margo výsledkov prieskumu partner spoločnosti HERRYS Filip Žoldák.

 

V rámci prieskumu nehnuteľností mohli respondenti svoje predstavy o budúcom bývaní zhmotniť do konkrétnych odpovedí od novembra 2012 až do februára 2013. Ambíciou prieskumu, ktorého sa zúčastnilo takmer tisíc ľudí, je ovplyvniť budúce trendy výstavby novostavieb. Prieskum podáva komplexnú informáciu o tom, aké bývanie preferujú Slováci, a prináša tak výsledok v podobe bývania šitého na mieru.

 

Kľúčovými kritériami na posúdenie preferencií Slovákov v oblasti kúpy nehnuteľnosti  boli najmä lokalita, cena, dispozícia a veľkosť bytu či domu. Takmer polovica respondentov, ktorí sa zapojili do prieskumu, býva v súčasnosti mimo Bratislavy a bývanie by menili najmä pre atraktívnejšiu cenu. Lokalita je jedno z najdôležitejších kritérií, ktoré rozhoduje o výbere nového bytu či domu. Oddychová zeleň, dopravná dostupnosť, parkovanie a občianska vybavenosť sú jednými z hlavných požiadaviek, ktoré by okolie „ideálneho“ bývania malo zahŕňať.

 

Napriek vysokému dopytu po bývaní s výhľadom výsledky prieskumu ukazujú, že viac ako polovica respondentov preferuje bývanie do štvrtého podlažia. Dôležitou prioritou pre potenciálnych kupujúcich sa stáva aj riešenie parkovania. Pre 90 % respondentov je parkovanie dôležité, vlastné parkovacie miesto v podzemnej garáži by uvítalo 39 %, vyhradené parkovacie státie 32 % z nich.

 

Z prieskumu vyplýva, že najväčší záujem je o 3-izbové byty (37 %), 2-izbové byty (26 %) a 4-izbové byty (25 %). Takmer polovica opýtaných preferuje v rámci 3-izbového bytu výmeru od 65 do 75 m2, prípadne nad 75 m2. Respondenti, ktorí preferujú bývanie v 2-izbovom byte uprednostňujú výmeru v rozmedzí od 45 do 55 m2. Štvorizbový byt by podľa viac ako polovice opýtaných mal mať najmenej 90 m2. Požiadavky na štandard bytu boli u respondentov pomerne vyrovnané, tretina preferuje holobyt, tretina kompletné vybavenie bytu bez kuchynskej linky a tretina kompletné vybavenie s kuchynskou linkou.

 

Zaujímavé sú tiež predstavy o ideálnej cene bytov. Do jednoizbového bytu sú respondenti ochotní investovať 65-tisíc eur, do 2-izbového bytu 75-tisíc eur, do 3-izbového v priemere 104-tisíc eur. 

 

Každý respondent, ktorý sa zapojil do prieskumu spoločnosti HERRYS, získal možnosť  zaradiť sa do zlosovania o tisícové ceny.  Pre troch výhercov čaká zľava v hodnote 2000, 1000 a 500 eur na kúpu nehnuteľnosti prostredníctvom spoločnosti HERRYS.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.