Nepúšťajte peniaze z ruky bez dokladu!
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 17.5.2013 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Pôžičkami riešime nielen biznis či bývanie, ale i menej nákladné, no nepredvídané výdaje, napríklad nedoplatky na energiách alebo novú práčku na splátky. Pred podpisom samotnej zmluvy je potrebné sústrediť na veci, ktoré sú pre hladký priebeh splácania dôležité. Vieme koľko sme si požičali, máme jasno v termínoch splátok, no na správny spôsob ich úhrady paradoxne často pozabudneme. Do nepríjemností nás neraz dostane naša ľahostajnosť alebo dôvera v zodpovednosť niekoho druhého. Viete ako platiť, aby ste jednoducho neprišli skrátka?

Pôžičkami riešime nielen biznis či bývanie, ale i menej nákladné, no nepredvídané výdaje, napríklad nedoplatky na energiách alebo novú práčku na splátky. Pred podpisom samotnej zmluvy je potrebné sústrediť na veci, ktoré sú pre hladký priebeh splácania dôležité. Vieme koľko sme si požičali, máme jasno v termínoch splátok, no na správny spôsob ich úhrady paradoxne často pozabudneme. Do nepríjemností nás neraz dostane naša ľahostajnosť alebo dôvera v zodpovednosť niekoho druhého. Viete ako platiť, aby ste jednoducho neprišli skrátka?


„Každá zmluva o pôžičke by mala obsahovať popis spôsobu úhrady splátok – zvyčajne ide o bankový prevod, platbu poštovou poukážkou alebo platbou v hotovosti obchodnému zástupcovi. V prípade platieb prostredníctvom bankového účtu najčastejšie ľudia zabúdajú na uvedenie správneho variabilného symbolu, podľa ktorého je platba identifikovaná, alebo poukážu na účet sumu, napríklad zaokrúhlenú na celé eurá, bez centov ...,“ vysvetľuje Karin Raková, právnička zo spoločnosti Provident Financial. Pri úhrade splátky cez bankový účet preto nezabúdajte na:

-            číslo účtu, kód banky, do ktorej peniaze poukazujete a variabilný symbol, podľa ktorého je jasné, že ste splátku zaplatili práve vy,

-            chýbajúci alebo nesprávny VS priradenie platby k vašej zmluve poriadne skomplikuje,

-            nezabúdajte na správne číslo účtu a VS aj v prípade, ak splátku hradíte poštovou poukážkou. Neviete si rady s jej vypísaním? Opýtajte sa!

-            V prípade, že splátku platí niekto za vás z iného, ako vášho účtu, je to v poriadku. Pre priradenie vašej splátky stále rozhodujú údaje z vašej zmluvy o pôžičke: číslo účtu a kód banky, variabilný symbol a zodpovedajúca suma.

-            Či už platíte prostredníctvom bankového účtu (prevodom, vkladom) alebo poštovou poukážkou – vždy si odkladajte doklad o úhrade. Ak nastanú nejaké nezrovnalosti v splácaní, môžete svoje platby ľahko preukázať,skontrolovať ich.

Ďalším spôsobom úhrady splátok je platba v hotovosti do rúk obchodnému zástupcovi, zväčša nebankových spoločností, ktoré poskytujú hotovostné pôžičky. Výnimkou nie sú ani firmy, čo sprostredkovávajú rôzne druhy poistenia. Aj tu je dôležité, aby platba bola riadne zaevidovaná. Dôvera bez papiera naozaj nepomôže, ak sa peniaze od obchodného zástupcu neodpíšu z vášho dlhu. „Každý, kto si od nás požičal, dostane kartu splátok a pri odovzdávaní peňazí nášmu zástupcovi, je splátka v karte zapísaná. Občas sa stane, že kartu zákazník nemá pri sebe, nevie ju nájsť, alebo ju stratil – vtedy dostane potvrdenie o úhrade splátky, strata karty je nahlásená na centrálu spoločnosti a vystaví sa nová. Ak si náš klient nie je čímkoľvek istý, môže sa obrátiť na infolinku a overiť si náležitosti, ktoré potrebuje. Karta splátok je dôležitá pre obe strany, klient presne vie, koľko a kedy zaplatil, aká čiastka mu ešte ostáva zaplatiť,“ dodala K. Raková.


Čo môže spôsobiť naša ľahostajnosť pri platbe v hotovosti?

-            Peniaze, ktoré púšťate z ruky bez dokladu, ako keby ste zahodili – ak ich zástupca firmy zodpovedne nezaeviduje a neodovzdá tam kde patria, vaša splátka je nula, ste dlžník. Ak však máte doklad, že ste zaplatili a peniaze sa vám z dlhu neodpíšu, máte sa čím preukázať!

-            Nepodľahnite pohodlnosti a nenechajte sa nahovoriť, že splátku môžete vložiť „obchoďákovi“ na účet s jeho prísľubom, že „on to vybaví“ – rešpektujte iba taký spôsob úhrady splátok, aký je v zmluve



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.