Na Bratislavskom hrade sa budú opäť otvárať ustrice
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 21.5.2013 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Príležitosť ochutnať vychýrenú gastronomickú lahôdku dostanú návštevníci Slovak Food Festivalu, ktorí si na Bratislavskom hrade nenechajú ujsť neobvyklú šou. V rámci druhého ročníka Majstrovstiev SR v otváraní ustríc si tam profesionálni kuchári zmerajú sily v otváraní 30 plochých ustríc typu Belon.

Príležitosť ochutnať vychýrenú gastronomickú lahôdku dostanú návštevníci Slovak Food Festivalu, ktorí si na Bratislavskom hrade nenechajú ujsť neobvyklú šou. V rámci druhého ročníka Majstrovstiev SR v otváraní ustríc si tam profesionálni kuchári zmerajú sily v otváraní 30 plochých ustríc typu Belon.

Súťaž sa v rámci gurmánskeho podujatia Slovak Food Festival uskutoční v piatok 24. mája o 16.00 hod. Pri kuchárskom zápolení bude v súlade s medzinárodnými pravidlami záležať nielen na rýchlosti, ale aj kvalite práce a konečnom výsledku. Trestné sekundy tak porota zložená zo šéfkuchárov HoReCa tímu METRO Vojta Artza a Petra Stádníka a tiež nákupcu METRO Drahoslava Vochozku udelí napríklad za narezanie tela ustrice pri otváraní, úlomky ulity v mäse, či nedokonalé oddelenie ustrice od ulity a nesprávnu prezentáciu.

Správne otvorené ustrice zo súťaže, ktorá sa už vo svojom nultom a prvom ročníku tešila veľkému záujmu divákov, aj tento rok  poputujú do hľadiska na ochutnávku. „V METRO sa už dlhšie zameriavame na predaj čerstvých morských rýb a kôrovcov a aj týmto spôsobom chceme zvýšiť povedomie o týchto lahôdkach. Ľudia radi skúšajú nové chute a stále viac našich zákazníkov objavuje čaro plodov mora. Nárast predaja ustríc zaznamenávame každý rok - napríklad medzi rokmi 2010 a 2011 to bolo o 36%, o rok neskôr dokonca až o 38%,“ hovorí D. Vochozka z veľkoobchodu METRO Cash & Carry SR, ktoré je spoluorganizátorom majstrovstiev aj dodávateľom čerstvých ustríc do súťaže.

 

Vedeli ste, že...?

...ustrice patria k najstarším gastronomickým lahôdkam, ktoré milovali už antickí Gréci. Obsahujú veľké množstvo bielkovín, ale aj zdravé tuky a minerály ako železo, meď, horčík či jód, vitamíny A, C a D aj viaceré „Béčka“. Konzumujú sa živé s kvapkou citrónovej šťavy a najlepšie si ich vychutnáte s bielym suchým vínom, suchým sherry alebo šampanským.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.