Corgoň - 117 rokov pivovarníckych skúseností |
||
Autor(ka) : Peter Dátum a čas : 20.5.2013 00:00 Kategória : Koktail WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
História piva Corgoň za začala písať už v roku 1892 v Nitre. V tomto roku sa začalo uvažovať o založení pivovaru pod Zoborom. Trvalo 2 roky, kým sa od úvah pokročilo k realizácii. Na čele týchto snáh bol nitriansky hlavný župan Viliam Thuróczy, kráľovský verejný notár Koloman Pongrácz a majiteľ pivovaru v Starom Plzenci Karol Wolf. Nitrianska pivovarnícka akciová spoločnosť bola založená vo Viedni 4. novembra 1894. Prevádzka pivovaru sa spustila v októbri 1896. O necelé tri mesiace neskôr sa začal proces sladovania jačmeňa a prvá várka piva sa uvarila už v polovici januára 1896. Po kolaudácii bol pivovar slávnostne otvorený 31. mája 1896. | ||
História piva Corgoň za začala písať už v roku 1892 v Nitre. V tomto roku sa začalo uvažovať o založení pivovaru pod Zoborom. Trvalo 2 roky, kým sa od úvah pokročilo k realizácii. Na čele týchto snáh bol nitriansky hlavný župan Viliam Thuróczy, kráľovský verejný notár Koloman Pongrácz a majiteľ pivovaru v Starom Plzenci Karol Wolf. Nitrianska pivovarnícka akciová spoločnosť bola založená vo Viedni 4. novembra 1894. Prevádzka pivovaru sa spustila v októbri 1896. O necelé tri mesiace neskôr sa začal proces sladovania jačmeňa a prvá várka piva sa uvarila už v polovici januára 1896. Po kolaudácii bol pivovar slávnostne otvorený 31. mája 1896. K úspechu pomohol parný stroj Pivovaru sa darilo a predpovedali mu veľkú budúcnosť. K úspechu mu pomohol aj parný stroj s výkonom 16 konských síl. Výrobnú kapacitu mal 40 000 hektolitrov piva a 750 000 kg sladu. Pracovalo tam okolo 40 robotníkov. Parný stroj zabezpečila pražská firma Noback a Fritze. V tom čase išlo o moderný spôsob výroby, čo bolo pre nitriansky pivovar veľkou výhodou. Tento pokrokový spôsob podstatne znižoval náklady, čo bolo pre začínajúci pivovar veľmi dôležité. Parný stroj mal o 25-30 % nižšiu spotrebu paliva, nová technológia zabraňovala prepáleniu varne (na rozdiel od priameho kúrenia), obsluha bola jednoduchšia, varňa bola menšia a systém umožňoval využívanie kondenzačnej vody. Prvé pivné špeciality Za Nitrianskym pivovarom stáli odborníci, predovšetkým veľmi šikovný sládok R. Hlávka. Pivné špeciality tak na seba nenechali dlho čakať. V roku 1920 uvarili hneď dve: Rekord 12° - dvojnásobné sladové pivo (barnavé) a Exquisit 12° - pivo plnozdroj. O šesť rokov neskôr pribudli Slovenská perla 14° a Porter 16°. Obdobie veľkých zmien K prvej podstatnej zmene prišlo v roku 1948. Tretieho júla 1948 vydalo Ministerstvo výživy vyhlášku o znárodnení niektorých podnikov v potravinárstve. V roku 1953 bol podnik začlenený pod Pivovary a sladovne, národný podnik Bratislava a od roku 1960 pod Západoslovenské pivovary, národný podnik Bratislava. Po roku 1989 prešiel pivovar ďalšími zmenami a v roku 1997 do pivovaru kapitálovo vstúpil celosvetový koncern HEINEKEN. Pivo Corgoň si vďaka technologickým inováciám získavalo priaznivcov na západnom Slovensku, ale postupne prenikalo aj na stredné Slovensko. Priekopník v moderných obaloch K novodobej histórii piva Corgoň sa viaže množstvo inovácií a noviniek. V roku 2007 uviedol Corgoň ako prvé pivo na Slovensku 1,5 litrové maxifľaše a stal sa tak priekopníkom v dnes veľmi úspešnom segmente piva v tomto type obalov. O rok neskôr opäť ako prvý na Slovensku priniesol 2-litrové maxifľaše a pivo Corgoň je dnes jedinou slovenskou značkou piva s dvojlitrovou maxifľašou vo svojom portfóliu. Známe sú aj praktické balenia v ZIP fólii, ktoré zjednodušujú spotrebiteľom nákup a manipuláciu. Od roku 2010 značka Corgoň priniesla svojim priaznivcom možnosť vychutnať si to najčerstvejšie pivo priamo z pivovaru prostredníctvom jedinečnej, počítačom riadenej technológie tankového piva. Corgoň je legenda S názvom značky piva Corgoň sa viaže legenda o silákovi Corgoňovi, ktorý bol vraj kováčom v nitrianskom Hornom meste. Mal obrovskú silu a každý obdivoval jeho zavalitú postavu, zvlášť mohutné svaly na rukách. Keď udrel kladivom na nákovu, zatriaslo sa celé Horné mesto. Keď Turci napadli Nitru, k obrane sa pridal aj Corgoň. Vybehol rovno z vyhne a kotúľal dolu Palánkom obrovské kamene, ktoré vniesli medzi Turkov chaos. Keď zbadali obrovskú postavu a začiernenú tvár Corgoňa, dali sa na bezhlavý útek. Mysleli si, že je to čert. Svojou odvahou uchoval Horné mesto pred tureckými nájazdmi. Socha Corgoňa navždy zvečnila nepremožiteľnú silu nitrianskeho kováča. V Nitre sa o ňom zachovalo aj porekadlo – je taký silný ako Corgoň. Tajomstvo výroby jačmenného sladu Telo aj duša Slad je základná surovina na výrobu piva, je jeho telom aj dušou. Ide o čistý prírodný produkt vyrobený bez akýchkoľvek prísad či konzervačných látok alebo farbív. Proces výroby sladu sa ukrýva v spracovaní jačmeňa, ktorý je vďaka svojmu zloženiu najvhodnejšou plodinou. Kvalita sladu je podmienená kvalitou jačmeňa a technologickým procesom sladovania. Proces výroby plzenského sladu Príbeh sladovníckeho jačmeňa sa začína jeho pestovaním. Napínavé obdobie 4 mesiacov vrcholí v júli, kedy sa jačmeň pokosí z polí a uskladní v silách. Celý proces premeny jačmenného zrna na sladové zrno sa začína v máčiarni. Prirodzená vlhkosť jačmeňa nestačí na to, aby sám vyklíčil. Preto sa zrnká jačmeňa uskladnené v oceľových zásobníkoch ponoria pod vodu, aby príjem vody a klíčenie prebehlo intenzívnejšie. Voda sa po 5-6 hodinách vypustí a zrnká sa nechajú odležať na vzduchu. Celý proces máčania sa ešte raz zopakuje. Na konci dňa je jačmenné zrno väčšie, na niektorých sa začínajú objavovať puky - korienky. Keď vlhkosť jačmenného zrna dosiahne približne 38 %, putuje do klíčiacich boxov. Tu pobudne nasledujúcich 5 dní, počas ktorých sa zvlhčuje a dvakrát denne mechanicky obracia. Jačmeň žije, klíči, korienky a zárodok listu rastú. Počas fázy klíčenia s 5-dňovým vedením získavame medziprodukt „zelený slad“. Tretím technologickým krokom je hvozdenie – sušenie sladu pri teplote od 50 až do Základné druhy sladov Najvhodnejšia plodina na výrobu sladu je jačmeň. Je dostupný v mnohých krajinách, pestuje sa po celom svete a má optimálne zloženie. Skladá sa zo škrobu, minerálnych látok, bielkovín a iných živín. Okrem základného plzenského sladu poznáme aj špeciálne slady. Tie sa môžu líšiť svojou farbou, vôňou, ako i chuťou. Základné štyri druhy sladu použité na výrobu piva Corgoň 4sladový sú: plzenský svetlý, bavorský, karamelový a farebný pražený slad. Najväčšia sladovňa V Hurbanove sa nachádza jedna z najväčších sladovní v strednej a východnej Európe s ročnou maximálnou výrobnou kapacitou 150 000 ton. Hurbanovská sladovňa je druhou najväčšou sladovňou v rámci celého koncernu HEINEKEN, denne sa tu spracuje približne 500 ton jačmeňa a vyprodukuje sa 400 ton finálneho sladu. ©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |