Slovenky sa pri pohlavnom styku chránia nedostatočne
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 24.5.2013 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Štatistika na Slovensku hovorí: V roku 2011 pripadalo na sto narodených detí devätnásť indukovaných interupcií (19,3 %), v niektorých okresoch SR až alarmujúcich 57,2 %.1 Pri súčasnom životnom štýle dochádza čoraz častejšie k “pošmyknutiu sa” a k tomu spojeným následkom. Napriek tomu Slovenky v používaní antikoncepcie zaostávajú.

Štatistika na Slovensku hovorí: V roku 2011 pripadalo na sto narodených detí devätnásť indukovaných interupcií (19,3 %), v niektorých okresoch SR až alarmujúcich 57,2 %.1 Pri súčasnom životnom štýle dochádza čoraz častejšie k “pošmyknutiu sa” a  k tomu spojeným následkom. Napriek tomu Slovenky v používaní antikoncepcie zaostávajú.

 

Počet užívateliek antikoncepcie oproti roku 1989 vzrástol, napriek tomu ani zďaleka nedosahujeme úroveň vyspelých európskych krajín, ako je Nemecko, Švédsko, Francúzsko, či susedná Česká republika. V týchto štátoch užíva hormonálnu antikoncepciu 30-40% fertilných žien (vek 15-45 rokov) na rozdiel od Slovenska, kde pravidelnými užívateľkami hormonálnej antikoncepcie je len 15% žien v reprodukčnom veku.2

 

Súčasné možnosti v gynekológii umožňujú použiť po nechránenom pohlavnom styku, alebo po styku, počas ktorého zlyhala iná antikoncepčná metóda, aj tzv. 5-dňovú núdzovú antikoncepciu s obsahom ulipristal acetátu, ktorá je na predpis a vhodná pre neskoré užívateľky, aby zabránila neželanej gravidite a následnému prípadnému potratu. Táto núdzová antikoncepcia nie je vhodná ako pravidelná antikoncepčná metóda. Liek  s obsahom ulipristal acetátu zabraňuje počatiu do 120 hodín (5 dní) od nechráneného pohlavného styku a je na lekársky predpis.

 

“Núdzová antikoncepcia vo všeobecnosti predstavuje bezpečnú a vhodnú metódu zábrany nežiaduceho otehotnenia v prípade, že žena graviditu neplánuje, ale na pravidelné metódy plánovaného rodičovstva akosi “pozabudla”,” objasnila ďalšie možnosti neželaného počatia gynekologička MUDr. Radmila Sládičeková, MPH.

 

“Je posledným a núdzovým riešením pri zlyhaní inej antikoncepčnej metódy, alebo pri jej vynechaní. Pomáha znižovať potratovosť ako na Slovensku, tak na celom svete a chráni tak ženu pred ďalšími dôsledkami potratu, ktorých je na Slovensku stále veľmi veľa,” doplnila informácie PharmDr. Katarína Hidvéghyová, MBA zo spoločnosti Gedeon Richter Slovakia, ktorá sa venuje aj edukácii v sexuálnej zodpovednosti dospievajúcej mládeže.

 

Núdzová antikoncepcia je u nás dostupná v dvoch odlišných  variantoch. Voľnopredajný liek Escapelle s účinkom do 72 hodín je už niekoľko rokov dostupný bez predpisu. Slovenské ženy tak majú možnosť riešiť núdzové situácie pomerne rýchlo.

Naviac, v roku 2010 bol u nás zaregistrovaný liek s obsahom ulipristal acetátu s účinkom do 120 hodín (5 dní), ktorý je možné získať na lekársky predpis. Rozširuje tak možnosti núdzovej antikoncepcie pre ženy, ktoré sa chcú vyhnúť neželanému tehotenstvu a post interrupčným dôsledkom, ktoré môžu mať nielen vplyv na ich plodnosť ale aj celoživotný dopad na ich psychiku.

 

 

  1. Štatistický úrad Slovenskej republiky
  2. IMS DATAVIEW

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.