Recepty zo špargle
Autor(ka) : eva
Dátum a čas : 23.5.2013 00:00
Kategória : Recepty
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Špargľová polievka so sušenou šunkou

Špargľová polievka so sušenou šunkou

(pre 4 osoby)

 

Suroviny:

Špargľa mix 0,25 kg

Šalotka 2-3 ks

Cesnak - strúčik

Maslo 5 g

Smotana 30% 0,1l

Mascarpone 30 g

Soľ

Korenie čierne mleté

Muškátový orech

Mäta

Cukor kryštálový 10 g

Citrón

Solená sušená šunka 40 g

Mlieko 1dl

 

 

Postup:

 

  1. Špargľu očistíme od drevnatej časti a šupky. Z odpadovej časti si spravíme základný špargľový vývar.
  2. Na masle speníme šalotku a cesnak.
  3. Špargľu nakrájame na menšie časti. Hlavičky sa snažíme odložiť na dekoráciu.
  4. Nakrájanú špargľu pridáme k šalotke, orestujeme, pridáme soľ, korenie, muškátový orech, pár lístkov čerstvej mäty a zalejeme špargľovým vývarom.
  5. Polievku chvíľu povaríme, vymixujeme a prepasírujeme.
  6. Pridáme smotanu, mascarpone a ochutíme trochou cukru a citrónovou šťavou, prípadne dosolíme a dokoreníme.

 

 

Tip šéfkuchára:

 

Polievku dekorujeme našľahanou mliečnou penou, hlavičkami špargle a čipsami zo sušenej šunky typu prosciutto, ktoré pripravíme sušením v rúre na nízkej teplote.

 

 

Špargľové crème brûlée s jahodovým šalátikom

 

Suroviny: (pre 4 osoby)

 

Smotana 30%  250 ml

Mlieko plnotučné 1 dl

Práškový cukor 60 g

Vanilka lusk 1ks

Žĺtky 4ks

Vajce 1ks

Špargľa zelená 100 g

Jahody 150 g

Bazalka

Med

Balzamiko crém

 

 

Postup:

 

  1. Vanilkový lusk prerežeme pozdĺžne, semiačka vyberieme nožom a odložíme bokom.
  2. Lusk dáme zahriať do smotany s mliekom a polovicou práškového alebo kryštálového cukru.
  3. Žĺtky s vajcom a druhou polovicou cukru vymiešame.
  4. Zohriatu smotanu s mliekom a cukrom nalejeme na vajcia a premiešame. Scedíme cez jemné sitko a dochutíme vanilkovými semiačkami a pyré z uvarenej zelenej špargle.
  5. Poriadne premiešame a plníme do ohňovzdorných misiek na crème brûlée do dvoch tretín misky a dáme v pripravenom vodnom kúpeli do vyhriatej rúry na 100 stupňov na 1 hodinu.
  6. Po upečení dáme zachladiť. Pred podávaním povrch poprášime hnedým trstinovým alebo obyčajným cukrom a opálime pištoľou na karamel.
  7. Z jahôd, medu a čerstvej bazalky si pripravíme šalát, ktorý podávame k dezertu.

 

 

Tip šéfkuchára:

 

Šalát môžeme dochutiť aj balzamikovým krémom.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.